Nie je cvikla ako cvikla

Červená repa alias cvikla je plodina, o ktorej sa píše a hovorí čoraz častejšie. Jej pestovanie je jednoduché, hravo si s tým poradí aj záhradkár – začiatočník a možno ju využiť celú – buľvu aj listy. To, čo v obchode kúpite s nápisom mangold, nie je totiž nič iné ako cviklové listy.

V našej kuchyni sa teší čoraz väčšej obľube, a to najmä pre veľkú variabilitu jej spracovania, no v neposlednom rade aj pre jej obsah zdraviu prospešných látok. Je zásobárňou sodíka, vápnika, draslíka a horčíka – minerálov potrebných pre správne fungovanie ľudského organizmu, ďalej medi, kremíka, zinku, kyseliny listovej a vitamínu E, C, K a B. Dôležité je tiež spomenúť vysoký obsah vlákniny. Toto všetko ju predurčuje byť tou pravou plodinou na dlhovekosť.

Priaznivo totiž pôsobí na krvný obeh, podporuje činnosť pečene a obličiek, regeneruje organizmus a spomaľuje starnutie. Podporuje správnu činnosť tráviacej sústavy, zbavuje telo toxínov, a tak pôsobí preventívne proti rakovine hrubého čreva. Znižuje cholesterol, krvný tlak, zabraňuje kôrnateniu tepien. Významné sú tiež farbivá, ktoré spôsobujú nezameniteľnú červeno fialovú farbu buľvy a v našom tele pôsobia antioxidačne. Vysoký obsah dusičnanov sa postará o rozširovanie ciev a lepšie prekrvenie mozgu. Listy cvikly majú vysoký podiel železa, vápniku a betakaroténu.

Červenú repu môžeme v kuchyni pripraviť v surovom aj uvarenom stave, naslano aj nasladko. Napísať sem všetky spôsoby prípravy nie je možné, ale nechajte sa inšpirovať aspoň ôsmimi tipmi. A ďalej zapojte svoju fantáziu, ktorej sa medze nekladú.

Ľahký mangoldový šalát (z listov červenej repy)

Ingrediencie:

  • listy mangoldu (červenej repy) – množstvo podľa potreby
  • šťava z citróna
  • olivový olej
  • slnečnicové semiačka
  • soľ, drvená rasca

Postup prípravy:

Listy opláchneme, nakrájame na menšie časti. Na suchej rozpálenej panvici opražíme slnečnicové semiačka. Pozor – rýchlo sa pripaľujú, stačí minútka za stáleho miešania. Do šalátovej misy s listami mangoldu pridáme šťavu z citróna, olivový olej, osolíme a okoreníme podľa chuti. Posypeme vychladnutými opraženými slnečnicovými semiačkami.

Cvikla sa dá v surovom stave pripraviť aj ako výborný šalát
zdroj: 123RF

Rýchly šalát zo surovej červenej repy

Ingrediencie:

  • 1 veľká cvikla
  • 200g tvrdého syra ementálskeho typu
  • 300ml pochúťkovej smotany alebo bieleho jogurtu
  • soľ, korenie

Postup prípravy:

Cviklu ošúpeme, umyjeme a nastrúhame na pásiky. Syr nastrúhame na hrubom strúhadle. V smotane rozmiešame soľ a korenie podľa chuti a všetko spolu zmiešame. Tento šalát je veľmi sýty a môže byť zdravou a chutnou náhradou hlavného jedla.

Pečená zelenina

Ingrediencie:

  • 5 veľkých mrkiev
  • 5 veľkých petržlenov
  • 1 zeler
  • 2 kaleráby
  • 2 stredné cvikly
  • 4 červené cibule
  • 5 strúčikov cesnaku
  • olivový olej
  • soľ, drvená rasca

Postup prípravy:

Zeleninu ošúpeme a umyjeme. Mrkvu a petržlen po dĺžke rozštvrtíme. Zeler, kaleráby a cviklu nakrájame na mesiačiky alebo kocky – podľa veľkosti. Cibule nakrájame na štvrtiny.

Cesnak roztlačíme a vo väčšej mise vymiešame s olejom a soľou.

V cesnakovo olejovej zmesi rukami premiešame každý druh zeleniny zvlášť, aby sa nám vzájomne nepofarbili a aby si každý druh zeleniny uchoval svoju špecifickú chuť.

Snažíme sa, aby každý kúsok bol dostatočne obalený olejom a cesnakom. Ukladáme na plech. Začneme bielou zeleninou, pokračujeme mrkvou, cibuľou a na záver premiešame cviklu. Tu pridáme aj drvenú rascu.

Prikryté pečieme v predhriatej rúre na 220°C asi pol hodinu. Na posledných 5 minút odkryjeme.

Podávame s jogurtovým dressingom, listovým šalátom, balkánskym syrom.

Náš tip: Zdravé (batátové) hranolky, ktoré musíte vyskúšať sami!

Cviklovo-batátová kaša (ako príloha)

Ingrediencie:

  • 3 stredne veľké batáty
  • 1 stredne veľká cvikla
  • 150 ml kokosového krému
  • soľ, muškátový oriešok, mleté biele korenie

Postup prípravy:

Zeleninu očistíme, umyjeme, nakrájame na kocky a dáme variť v troche vody. Keď je mäkká, vodu zlejeme do inej nádoby a zeleninu pomixujeme. Pridáme kokosové mlieko, koreniny a soľ a znovu pomixujeme. Podľa chuti pridáme trochu z vývaru. Vývar možno odložiť a použiť na prípravu omáčky k mäsu alebo polievky.

Cviklovo-batátovú kašu podávame ako prílohu k mäsu namiesto zemiakovej kaše, ale výborná je aj k zeleninovým plackám, pečenej zelenine a pod.

Cestoviny s mangoldom

Ingrediencie:

  • 1 bal. ľubovoľných cestovín
  • listy mangoldu (červenej repy)
  • olivový olej
  • cesnak
  • strúhaný parmezán

Postup prípravy:

Cestoviny uvaríme bežným spôsobom. Listy mangoldu umyjeme a nakrájame na menšie kúsky. Na panvici rozohrejeme trošku oleja, vložíme umyté listy (listy po umytí nesušíme, voda, ktorá sa na nich zachytila, poslúži na podusenie), pridáme pretlačený cesnak. Dusíme prikryté cca. 2 minúty, občas premiešame, aby sa cesnak dostal všade.

Vmiešame do cestovín, podávame posypané strúhaným parmezánom.

Chutná cviklová polievka
zdroj: 123RF

Cviklová polievka so zázvorom

Ingrediencie:

  • 2 väčšie cvikly
  • 2 cm čerstvého zázvoru
  • 1 byľ ligurčeka
  • 150 ml kokosového mlieka
  • olej
  • soľ, drvená rasca, mleté čierne korenie

Postup prípravy:

Cviklu ošúpeme, umyjeme, nakrájame na kocky a dáme variť s dostatočným množstvom vody. Zázvor nakrájame nadrobno, pridáme ku cvikle. Vložíme ligurček, ochutíme soľou a korením. Pred dovarením pridáme kokosové mlieko a všetko zmixujeme. Podľa potreby dochutíme. Podávame s lyžicou pochúťkovej smotany v strede taniera. Ak máte radi ostrejšiu chuť, môžete si ešte pridať strúhaný zázvor.

Cviklová bomba

Ingrediencie:

  • 2 malé cvikly
  • 2 mrkvy
  • 1 jablko
  • 300 ml vody
  • citrón alebo limetka
  • 1 PL medu
  • čerstvá mäta

Postup prípravy:

Cviklu, mrkvu a jablko ošúpeme, umyjeme a vložíme do mixéra. Pridáme trošku vody, pomixujeme, postupne pridáme všetku vodu a zakaždým pomixujeme. Na záver vytlačíme vodu z jedného citróna alebo limetky (môžeme aj skombinovať). Ak je chuť cvikly príliš zemitá, pridáme ešte lyžicu medu. Postupne si však na chuť cvikly zvyknete a med už nebudete musieť pridávať. Navrch pohára ozdobíme mätou. Pijeme pravidelne aspoň 3x do týždňa na zlepšenie celkového zdravotného stavu a ako prevenciu proti mnohým ochoreniam.

Náš tip: Pripravte si bryndzu: Recepty bez halušiek

Cviklové brownies

Ingrediencie:

  • 500 g cvikly
  • 100 g masla
  • 200 g horkej čokolády
  • 3 vajcia
  • 100 – 200 g cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 50 g kakaa
  • 100 g hladkej múky

Postup prípravy:

Cviklu ošúpeme, umyjeme, nakrájame na kocky a uvaríme vo vode. Vodu zlejeme. K cvikle pridáme maslo a horkú čokoládu, ktoré sa v horúcej cvikle rozpustia. Ešte za horúca zmixujeme, necháme vychladnúť.

V druhej miske zmiešame vajcia s cukrom a vanilkovým cukrom. Vymiešame dopenista a pridáme k cviklovo-čokoládovej zmesi. Napokon vmiešame kakao a múku. Pečieme vo vymastenej a vysypanej forme asi 20-30 minút na 180 °C. Môžeme poliať čokoládovou alebo inou polevou.

Mohlo by sa vám páčiť