Quinoa – zaraďte ju do vašej kuchyne

Quinoa – zaraďte ju do vašej kuchyne

Hovorí sa o nej ako o jednej z najzdravších potravín na svete. Quinoa dobýva modernú kuchyňu, no napriek tomu nepatrí k novodobým potravinám – už 3000 rokov p.n.l. si ju pripravovali Inkovia. Vy z nej teraz môžete vyčarovať raňajky, obed alebo večeru. Inšpirácia do vašej kuchyne je tu v podobe piatich receptov.

Quinoa. Čo je to?

Keď sa prvýkrát stretnete s quinoou, narazíte na dve dilemy. Prvou je výslovnosť exotického názvu a druhou samotné využitie v kuchyni. Ďalšou neznámou je aj to, čo je vlastne quinoa zač. Hoci jej plody v tvare zŕn pripomínajú obilninu, nepatrí do tejto kategórie. Príbuznými quinoy sú červená repa alebo špenát, od ktorých sa veľmi nelíši chuťou. Rovnako ako jej rodina aj quinoa je bohatá na prospešné látky – aminokyseliny, železo, vápnik, fosfor, draslík alebo vitamíny skupiny B.

Zoznámte sa – mrlík čílsky

Quinoa známa aj ako mrlík čílsky pochádza z Južnej Ameriky. Kým napríklad v Peru alebo v Bolívii je rozšírená ako na Slovensku bežná pšenica či raž, v našich končinách quinou len pomaly spoznávame a zaraďujeme do našich jedálničkov. Quinoa sa u nás dostala do povedomia najmä vďaka bio obchodom, v ktorých kúpite zdravé potraviny a rozličné produkty na prírodnej báze. Jednou z nich je aj spomínaná quinoa, ktorá vás upúta bielou, červenou či čiernou farbou alebo kombináciou všetkých troch.

„Antialergická“ quinoa

Quinoa je natoľko univerzálna potravina, že z nej vyčarujete sladkú aj slanú pochúťku. Nezáleží ani na tom, kedy si ju doprajete – je vhodným pokrmom na raňajky, na obed aj na večeru. V obľube ju majú nielen ľudia, ktorí vyznávajú zdravý životný štýl, ale tiež ľudia trpiaci rôznymi potravinovými alergiami (celiatici a pod.), ako aj diabetici. Quinoa je taktiež vhodná pre deti a dojčatá. Navyše konzumácia tejto nevšednej potraviny plrispieva k regulácii obsahu cukru v krvi, znižuje cholesterol a pomáha potláčať rozličné zápalové ochorenia.

Quinoa v miske
zdroj: 123RF

Vytiahnite hrnce, začíname

Superpotravinu quinou si poľahky pripravíte doma. Skombinujete ju s chutnými šalátmi, polievkami, sýtym hlavným jedlom, dokonca z nej vytvoríte aj chutné nátierky alebo zdravé keksíky na zahryznutie. Päť receptov čaká iba na to, kedy ich vyskúšate pripraviť si vo vašej kuchyni.

Kuracie prsia s quinoou na panvici

Potrebujete: 2 strúčiky cesnaku, 1 PL medu, 1 zväzok jarnej cibuľky, 250 g quinoy, 1 pohár šľahačkovej smotany, 3 PL oleja, 500 g kuracích pŕs, štipku zázvoru (veľkého ako vlašský orech), 2 PL sójovej omáčky, 3 veľké mrkvy, soľ, čierne korenie

Postup: Zázvor a cesnak ošúpte a nakrájajte nadrobno. Zmiešajte so sójovou omáčkou a medom. Kuracie prsia nakrájajte na kocky a vložte na niekoľko hodín do marinády (najlepšie na noc). Mrkvu ošúpte a nakrájajte na kolieska. Cibuľu nakrájajte na tenké krúžky a zelené výhonky odložte bokom.

Na panvici rozohrejte 1 PL oleja a opečte na ňom mäso. Zvyšný olej použite na opečenie bielej cibuľky, ku ktorej pridáte umytú a osušenú quinou. Podlejte 250 ml vody a nechajte variť zakryté cca 5 minút. Potom do zmesi vmiešajte mrkvu, šľahačku, dochuťte soľou a korením a varte ešte 10 minút. Pred koncom varenia ešte pridajte na panvicu mäso a zelené výhonky cibule a krátko povarte.

Letný šalát s quinoou

Potrebujete: 120  g quinoy, 200 ml zeleninového vývaru, 2 paradajky, 1 veľkú cuketu, 3 jarné cibuľky, ½ zväzku hladkej petržlenovej vňate, čerstvú mätu, čerstvý koriander, ½ ČL mletej rímskej rasce, citrónovú šťavu, soľ, korenie, olivový olej

Postup: Quinou dobre premyte pod tečúcou vodou. Povarte ju 20 minút v zeleninovom vývare, zakrytý ho nechajte vychladnúť a napokon trochu premiešajte.

Medzitým nakrájajte na malé kocky cuketu a paradajky, jarné cibuľky na tenké krúžky. Nadrobno posekajte aj bylinky. K zelenine s bylinkami prilejte citrónovú šťavu, olivový olej, soľ, korenie spolu s rímskou rascou a dobre premiešajte. Všetko pridajte ku quinoe, pomiešajte a dochuťte soľou a korením. Nechajte odpočívať aspoň 1 až 2 hodiny. Môžete podávať ako polievku alebo ako prílohu ku grilovaným špecialitám.

Zdravý letný šalát s quinoy a zeleniny
zdroj: Pixabay

Polievka s quinoou, špenátom a sladkými zemiakmi

Potrebujete: 1 strúčik cesnaku, 2 cibule, 400 g sladkých zemiakov, 20 g čerstvého zázvoru, 1 červenú čili papričku, 2 PL slnečnicového oleja, 1 PL cukru, 1 l zeleninového vývaru, 200 g quinoy, 80 g listového špenátu, soľ, korenie

Postup: Quinou premyte a varte 7 – 10 minút v 400 ml osolenej vriacej vode. Uvarenú quinou odstavte, nechajte ešte 15 minút v hrnci, až potom zlejte vodu. Cesnak ošúpte a nakrájajte najemno. Cibuľu očistite a nakrájajte na kocky, rovnako postupujte aj so zemiakmi. Nadrobno nakrájajte tiež očistený zázvor a umytú čili papričku.

V hrnci rozohrejte olej, na ktorom asi 3 minúty podusíte cesnak, cibuľu, zázvor, čili a zemiaky. Posypte cukrom a nechajte skaramelizovať. Podlejte vývarom a povarte cca 20 minút. Dokoreňte a dosoľte. Umyte špenát a osušte ho. Tesne pred dovarením pridajte do hrnca quinou spolu so špenátom. Servírujte v šálkach na polievku.

Čokoládovo-quinoové keksy

Potrebujete: 1 vajce, 80 g masla, 150 g cukru, 100 ml mlieka, 100 g quinoy, 200 g múky, 1 balíčk prášku do pečiva, 50 g nastrúhanej čokolády, trochu rumu

Postup: V miske vymiešajte dopenista vajce, maslo, cukor a mlieko. Pridajte quinou, múku, prášok do pečiva a dobre premiešajte. Do masy prilejte trochu rumu a vsypte nastrúhanú čokoládu. Z cesta vytvarujte keksy a poukladajte ich na vymastený plech. Pečte v rúre cca 20 minút. Pred podávaním môžete ozdobiť práškovým cukrom.

Quinoovo-mangová nátierka

Potrebujete: 50 g bielej quinoy, 1 ošúpané mango, 1 ČL horčice, ½ ČL kurkumy, šťavu z 1 citróna, soľ a korenie podľa chuti

Postup:Quinou pripravte podľa návodu na obale. Uvarenú quinou zmiešajte so všetkými surovinami a dôkladne rozmixujte. Mixujte dovtedy, kým nevznikne krémová masa. Hotovou nátierkou naplňte sklené poháriky, dobre uzatvorte a nechajte odpočívať 5 dní v chladničke. Potom nátierku konzumujte s chlebom alebo kúskami zeleniny.