Recept na chutný špenát a jeho vylepšenia oproti štandardu

Keďže vám nechceme „iba“ priniesť recept na špenát, prinášame hlavne tipy, ako vyťažiť zo špenátu čo najviac. Po chuťovej aj po obsahovej stránke. A to bez ohľadu na to aký špenát konkrétne máte v pláne pripraviť.

Čerstvý, mrazený alebo tzv. baby (detský) špenát

Každý z nich je veľmi bohatý na živiny, každý má nezanedbateľnú biologickú hodnotu pre náš organizmus. Nejdeme vás presviedčať o tom, že po rokoch všeobecného omylu a následného vyvedenia z neho sme my zrazu prišli na to, že by snáď špenát predsa len bol extrémne a výnimočne bohatý na železo. Na to by zrejme bolo treba prisypať do neho drobné klince…

Napriek tomu všetkému je špenát fascinujúco bohatý na živiny

Receptov na jeho prípravu je nespočetne veľa. Postup je v princípe rovnaký: mrazený špenát treba roztopiť, najlepšie v kúpeli z primeraného množstva vody. Čerstvý špenát – klasický alebo baby – je ideálne najprv podusiť do zmäknutia. Následne sa všetky druhy špenátu zahusťujú múkou alebo zápražkou z nej. No a na záver sa zjemňujú pridaním niečoho mliečneho či mixovaním ponorným mixérom (alebo oboje).

Na prípravu špenátu je potrebná skôr fantázia než znalosti

Viac chuti a odvahy experimentovať než skúseností spoza varnej dosky. Pripraviť špenát dokáže naozaj každý a to aj bez detailného receptu. Úplne stačí vyššie opísaný „hrubý“ návod. My vám dnes ponúkame skôr tipy, ako prípravu špenátu v niektorých prípadoch zjednodušiť, v iných zasa urýchliť a v ďalších vylepšiť po stránke obsahovej a/alebo chuťovej. Lebo nie každý recept na prípravu špenátu na to myslí.

Žena umýva čerstvý špenát pred varením
Zdroj: [Jozef Polc] © 123RF.com

Ako vylepšiť prípravu mrazeného špenátu

Mrazený špenát treba celkom logicky v prvom rade rozmraziť. Bežné recepty vás inštruujú, aby ste ho vložili do vodného kúpeľa v pomere cca jedna štandardná kocka mrazeného špenátu k jednému decilitru vody (každý jeden recept má vlastnú mierku). To všetko v primerane veľkom hrnci. Naše tipy na urýchlenie a zjednodušenie prípravy špenátu sú dva.

  • Prvým je použiť namiesto vody vývar, ktorý však drží v zásobe málokto. Preto vodu nahradíme bujónom. Nehrá žiadnu rolu to, aký typ bojóna to bude. Na náš účel je to absolútne jedno. Tento trik bez rozdielu toho, z čoho presne použitý bujón bude a akej bude príchute, spôsobí výrazné zosilnenie chuti celého špenátu. Prinajmenšom vynahradí fakt, že mrazený špenát zvykne často vyjsť z rúk neprofesionálneho kuchára mierne mdlý.
  • Druhým tipom a síce na urýchlenie prípravy špenátu je použiť na ňu nie veľký hrniec, ale väčšiu panvicu. Samozrejme, len v prípade, že nevaríme pre malý regiment, akým je napr. už povedzme 4-členná rodina. Veď aj single osoba prípadne pár si môže pochutiť na špenáte bez toho, aby ho musela jesť tri dni po sebe či zmraziť (znovu).

Pri príprave špenátu na panvici ho treba troška lepšie strážiť

Dohliadať na to, aby roztápajúci sa špenát nezačal príliš bublať a prskať von z panvice. Vo všetkom ostatnom je jeho príprava identická s tou štandardnou v hrnci.

Ako urýchliť prípravu čerstvého a baby špenátu

Takmer každý recept na prípravu špenátu na internete nás presviedča o tom, že dobrý špenát sa nezaobíde bez zápražky. Dovolíme si nesúhlasiť a pre urýchlenie prípravy čerstvého aj detského špenátu (i keď prečo nie aj toho mrazeného) použijeme zátrepku. Konkrétne tú z múky, pretože je viac možností jej prípravy.

Zátrepka dokáže bleskovo urobiť divy s vareným jedlom a jedným „vrzom“ do neho pridať viaceré chutné a hodnotné zložky. Pritom urobiť ju je jednou z najjednoduchších a najrýchlejších vecí na svete. Stačí pol hrnčeka mlieka a cca za kopcovitú lyžicu hladnej múky. Tie zmiešame a poriadne nimi „zatrepeme“ napr. vidličkou – od toho aj názov.

Zátrepka samotná sa však dá rôzne obohatiť

Dá sa urobiť nie z vody, ale z vajca či z ich kombinácie. Tiež je možné pridať priamo do nej kyslú smotanu, smotanu na varenie, strúhaný syr… Alebo múku nahradiť škrobom (zemiakovým či kukuričným). Vtedy dokonca nepotrebujeme ani mlieko, stačí čistá voda. Takto pripravenú zátrepku stačí vliať do špenátu v momente jeho varu a už iba krátko povariť.

Ako uvariť zdravý a biologicky hodnotný špenát

Recepty na prípravu vareného resp. duseného špenátu vám diktujú pridať cesnak hneď na začiatku. My radíme presný opak: cesnak (pretlačený) dať až do špenátu, ktorý nielenže už sa viac nevarí – naopak, ktorý už pomaličky vychladá. Tak sa zachová takmer úplne celá biologická hodnota cesnaku a takmer všetky vitamíny v ňom.

Náš tip: TOP 10 potravín pre váš imunitný systém

Za podobným účelom radíme pridať ku koncu prípravy špenátu na drobno nakrájaný medvedí cesnak (čerstvý či vo forme domáceho „pesta“). A ak nie ste fanúšikmi na hladko rozmixovaného špenátu, skúste niekedy nasledovné: rovnako pred koncom varenia či dusenia pridať za poriadnu hrsť na pásiky nakrájaných špenátových listov.

Ochutia, ozvláštnia, oživia – a obohatia o inak „rozvarené“ vitamíny

Prirodzene, toto je spravidla možné aplikovať iba pri príprave nie mrazeného špenátu. V opačnom prípade by zrejme bolo neproduktívne kúpiť čerstvý špenát iba na takéto dochutenie. To už by sme ho radšej nakúpili v poriadnom množstve a uvarili z neho rovno celé jedlo, však?!

Mohlo by sa vám páčiť