Pripravte si studené polievky počas letných horúčav

studene_polievky

Počas teplých letných mesiacov je pre väčšinu ľudí cieľom schladiť sa a zároveň sa dobre najesť. Leto patrí medzi obľúbené obdobie väčšiny ľudí, na druhú stranu dáva poriadne zabrať nášmu organizmu kvôli vysokým horúčavám. Jediné, na čo máme chuť, je niečo studené a najlepšie tekuté, no predovšetkým rýchle na prípravu, pretože nikomu sa počas horúcich letných dní nechce trčať  za sporákom. Telo však potrebuje výživu, aby nám mohlo naďalej slúžiť. Skvelým riešením týchto problémov sú preto studené polievky, ktoré sú rýchle, jednoduché na prípravu a samozrejme aj osviežujúce. Tu vám prinášame skvelých 5 receptov na tie nezaujímavejšie a najchutnejšie studené polievky z rôznych kútov sveta.

Španielske Gazpacho

gazpacho_španielsko_tomato_soup_studené_polievky
Zdroj: www.freepik.com

Na prípravu potrebujete: 

  • 1 kg paradajok, najlepšie vyzreté
  • 1 ks uhorky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 ks červenej papriky
  • 1 ks menšej červenej cibule
  • 2 ks toastového chleba (podľa vašich preferencií)
  • malý kúsok chilli papričky (len v prípade, ak preferujete pikantnejšie jedlá)
  • 3 PL extra panenského olivového oleja lisovaného za studena
  • 2 PL červeného vinného octu alebo šťavy z limetky
  • štipka soli
  • korenie alebo bylinky podľa vlastnej chuti (oregano, tymian,….)

Postup:

  1. Paradajky sparte vo vriacej vode a zbavte ich šupky, stopiek a semienok. Dužinu z paradajok dajte do mixéra. Oškriabte uhorku, pozdĺžne ju rozkrojte a zbavte ju semienok. Nakrájajte papriku, taktiež ju zbavte semiačok a pridajte ju do mixéra k paradajkám. 
  2. Ďalej pridajte na kúsky nakrájanú olúpanú cibuľu a cesnak. Následne môžete pridať rozmočený toastový chlieb, chilli korenie, prípadné iné ďalšie korenia či bylinky podľa vašej chuti a na záver všetko spolu rozmixujte.
  3. Ochuťte podľa vlastnej chuti soľou, octom alebo limetkovou šťavou a nakoniec polievku vložte do chladničky a dajte chladiť. Gazpacho patrí medzi celosvetovo veľmi obľúbené chutné studené polievky. Istotne si ju zamilujete aj vy.

Pórová polievka Vichyssoise z Francúzska

vichyssoise_studene_polievky_francuzsko
Zdroj: www.freepik.com

Na prípravu potrebujete:

  • 4 ks pórov (len bielu časť)
  • 1 ks cibule
  • 750 g zemiakov
  • 1,5 l kuracieho vývaru (najlepšie domáceho)
  • 50 g masla
  • 250 ml 12% smotany
  • soľ 
  • korenie (najlepšie čerstvo namleté podľa vašej chuti)

Postup:

  1. Umyte pór a nakrájajte ho na kolieska. Cibulu nakrájajte na jemno. Oškriabte, umyte zemiaky a pokrájajte ich na kocky. 
  2. V hrnci si rozpustite maslo a na ňom si opražte cibuľku dozlatista. Po osmažení pridajte pór a poduste až kým nezmäkne. Pridajte kurací vývar a zemiaky. Všetko spolu varte približne 15-20 minút, až kým zemiaky nezmäknú. Následne ich nechajte vychladnúť.
  3. Po vychladnutí rozmixujte a dochuťte soľou a korením podľa vlastnej potreby. Takto pripravené studené polievky musia byť v chladničke, aby poriadne vychladli. Pred podávaním do nej pridajte smotanu a premiešajte, prípadne môžete ozdobiť čerstvým korením alebo bylinkami.

Bulharská studená polievka Tarator

tarator_bulharsko_studené_polievky
Zdroj: www.bacillusbulgaricus.com

Na prípravu potrebujete:

  • 4 ks čerstvých uhoriek
  • 400 g bieleho smotanového jogurtu
  • 3 PL extra panenského olivového oleja lisovaného za studena 
  • 2 strúčiky cesnaku
  • čerstvá kôprová/feniklová vňať
  • 2 hrste vlašských orechov
  • štipka soli
  • mleté čierne korenie

Postup:

  1. Uhorky ošúpte, umyte, rozrežte po dĺžke na polovicu a zbavte semienok. Následne ich nakrájajte na malé kocky. V samostatnej miske zmiešajte jogurt s nakrájanými uhorkami, olivovým olejom, nadrobno nasekaným cesnakom a kôprom alebo feniklovou vňaťou. 
  2. Následne ochuťte soľou a čiernym korením podľa vlastnej chuti. 
  3. Nakoniec polievku odložte do chladničky ustáť. Pri servírovaní môžete ozdobiť vňaťou.

 

Litovský studený Boršč

studené_polievky_litovský_studený_boršč
Zdroj: www.zena.sme.sk

Na prípravu potrebujete:

  • 500 g červenej repy
  • 200 g uvarených zemiakov
  • 150 g uhoriek
  • 70 g cibuľovej vňate
  • 2 natvrdo uvarené vajcia
  • 20 g cukru
  • ocot podľa chuti
  • soľ podľa chuti
  • čerstvý kôpor podľa chuti

Postup:

  1. Očistite červenú repu, nakrájajte na kocky a zalejte vodou. Pridajte lyžicu octu (ak chcete, môžete aj viac) a varte 20-30 minút. 
  2. Následne hotový odvar preceďte a nechajte vychladnúť. Červenú repu dajte do hrnca, pridajte uvarené zemiaky, uhorky nakrájané na kocky bez semienok, nadrobno nakrájané vajcia a cibuľovú vňať. Všetko zalejte odvarom z červenej repy a zamiešajte. 
  3. Nakoniec polievku nechajte poriadne vychladnúť a vložte ju do chladničky. Pri podávaní pridajte podľa chuti soľ, cukor a čerstvý kôpor.

 

Ruská studená polievka Okroška

studené_polievky_okroška_rusko
Zdroj: www.moe-belgorod.ru

Na prípravu potrebujete:

  • 4 uvarené zemiaky
  • 4 vajcia uvarené natvrdo
  • ½ šalátovej uhorky
  • 6 reďkoviek
  • 3 jarné cibuľky
  • 1 l studeného mlieka
  • 5 PL majonézy
  • ½ kl cukru
  • 1 zväzok kôprovej vňate
  • soľ
  • korenie
  • ocot balsamico

 

Postup:

  1. Zemiaky, vajcia a zeleninu nakrájajte na malé kocky a podľa chuti osoľte. Majonézu vymiešajte s trochou mlieka a potom pridajte zbytok mlieka a cukor. 
  2. Následne zemiaky, vajcia a zeleninu zalejte pripravenou zmesou, dobre premiešajte a pridajte nasekanú kôprovú vňať.
  3. Nakoniec polievku dochuťte soľou, korením a octom a vložte ju do chladničky. 

 

Nielenže záhrada ponúka množstvo chutných plodov, rovnako aj v obchodoch už v dnešnej dobe máme na výber z naozaj kvalitnej a chutnej zeleniny. Preto veríme, že vás naše studené polievky inšpirovali a a niektorý z našich receptov vyskúšate počas vašich letných kulinárskych chvíľ. Studené polievky sú skvelé a výživné jedlo, ktoré si rozhodne musíte dopriať. Nielen, že sú vitamínovou explóziou pre vaše telo, ale istotne ulahodia aj vášmu maškrtnému jazýčku, ktorý si na nich určite pochutí. Prajeme vám dobrú chuť.