S receptami po svete – Grécka kuchyňa

Grécke recepty - Moussaka - grécky slaný koláč z mletého mäsa.

Každá krajina je niečím výnimočná a ponúka mnoho dôvodov prečo ju navštíviť. Jednou z veľmi obľúbených dovolenkových destinácií je práve Grécko, ktoré je kolískou európskej civilizácie. Ponúka vám na obdiv svoju bohatú históriu, ktorou priam dýcha a prenesie vás do iného sveta. No ak patríte ku gurmánom, ktorí sa radi učia a ochutnávajú zahraničné recepty, Grécko vás prekvapí skutočne rozmanitou kuchyňou. Príprava jedál je nenáročná a určite to zvládnete aj u vás doma. Chcete to vyskúšať? Grécka kuchyňa je naozaj pestrá, práve preto sme si pre vás pripravili niekoľko tradičných gréckych receptov.

Grécka stavba Parthenon v Ateénach, hlavnom meste Grécka.
Zdroj: www.unsplash.com

Aká je grécka kuchyňa?

Grécka kuchyňa je považovaná za jednu z najlepších v Európe a z časti je ovplyvnená tureckou, talianskou a arabskou gastronómiou. Zo Starého Grécka pochádza dokonca prvá kuchárska kniha, ktorú v roku 320 p.n.l. spísal básnik Archestratus. Grécka kuchyňa je veľmi chutná a rozmanitá a na svojich jedlách si domáci dávajú záležať. V Grécku nie je nič nezvyčajné vidieť celú rodinu spolu ako pripravuje tradičné jedlá alebo sedia spolu za jedným stolom. Zaujíma vás aké suroviny sú pre grécku kuchyňu typické? Typická je najmä ich čerstvosť, no medzi tradičné suroviny určite patrí zelenina, strukoviny mäso, jogurty, med, olivový olej a rôzne druhy byliniek. Všetky tieto ingrediencie dodávajú jedlám osobitú chuť a ich kombinácia poteší nie jedného gurmána.

Vyskúšajte zahraničné recepty  z Grécka

Nechce sa vám cestovať za tradičnými gréckymi pochúťkami? Zahraničné recepty nie sú až tak zložité ako sa na prvý pohľad zdajú a všetky suroviny zoženiete aj v našich supermarketoch. Tak prečo nevyskúšať niečo iné ako len jedlá, na ktoré sme už všetci zvyknutí? Vyčleňte si víkend na nejaké chutné zahraničné recepty a prekvapte svoju rodinu.

Špenátový koláč Spanakopita

Grécka kuchyňa - recept na špenátový koláč Spinakopita -
Zdroj: www.olivetomato.com

Na prípravu cesta potrebujete:

  • 130 g hladkej múky
  • 1 a ½ lyžice olivového oleja 
  • štipku soli
  • štipku cukru
  • 65 ml vlažnej vody

Na prípravu náplne potrebujete:

  • 400 g špenátu
  • 210 g fety
  • 150 g ricotty
  • 1 vajce
  • hrsť mäty
  • 1 vrchovatú lyžicu kôpru
  • biele korenie
  • 1 lyžičku soli
  • 150 až 200 ml olivového oleja na záver

Postup:

  1. Pripravte si náplň. Špenát a mätu dobre premyte, osušte a na drobno rozmixujte. V čistej mise vareškou rozotrite fetu, pridajte ricottu, špenát s mätou, kôpor, vajce, korenie, soľ a všetko riadne premiešajte. Náplň odložte do chladničky a pripravte cesto.
  2. Do čistej misy navážte všetky suroviny. Múku, olivový olej, soľ, cukor, vodu a premiešajte. Mieste v rukách 10 minút, múku pridajte podľa potreby, cesto musí byť vlhké a trochu lepkavé. Po vymiesení nechajte 10 minút odpočívať.
  3. Cesto rozdeľte na tri rovnaké diely, ja som si ich odvážila, aby boli po vyvaľkaní rovnako veľké. Pracovnú plochu posypte hrubou vrstvou múky, položte prvý diel cesta, zasypte riadnou porciou múky a položte naň ďalšie cesto. Opäť pomúčte a položte tretie cesto. Múka je v tomto prípade veľmi dôležitá, aby sa vám cestá nezlepili dohromady. Vaľkajte tri cestá naraz do oválneho tvaru a priebežne sypte múkou. Cesto musí byť úplne tenké, až priesvitné.
  4. Cestá rozdeľte, zalejte olivovým olejom a na všetky tri po dĺžke naneste pás náplne. Náplň cestom obaľte a zrolujte. Okrúhly tortový plech s priemerom 22 cm potrite olivovým olejom a naplnené cesto zatáčajte do slimáčika. To isté zopakujte aj so zvyšnými dvoma cestami, jeden na druhý napájajte. Pracujte opatrne, cesto bude veľmi krehké. Na záver zalejte asi 150 – 200 ml olivovým olejom a pečte v teplovzdušnej rúre pri teplote 200 stupňov asi 20 – 25 minút. Spanakopita musí byť na povrchu zlatistá.

Grécka omáčka Tzatziki

Grécka kuchyňa - grécka omáčka Tzatziki z uhoriek a jogurtu.
Zdroj: www.themom100.com

Na prípravu potrebujete:

  • 2 strúčiky cesnaku
  • olivový olej
  • šalátovú uhorku
  • lyžičku citrónovej šťavy
  • 350 g gréckeho jogurtu
  • lyžicu najemno nasekaného kôpru
  • soľ a korenie

Postup:

  1. Najskôr uhorku olúpte a nastrúhajte na drobno. Do misky dajte grécky jogurt, pridajte citrónovú šťavu, olivový olej (asi 3 lyžice) a zamiešajte. Do jogurtu pridajte pretlačený cesnak.
  2. Z uhoriek vytlačte vodu a pridajte ich k jogurtu spolu s kôprom, soľou a korením. Primiešať môžete aj najemno nasekanú mätu. Pred podávaním nechajte tzatziki aspoň hodinku v chladničke odležať.

Cuketové placky Kolokithokeftedes

Grécke recepty - Kolokithokeftedes recept na cuketové placky
Zdroj: www.freepik.com

Na prípravu potrebujete:

  • 1 veľkú nastrúhanú cuketu
  • 2 červené cibule
  • 200 g syru feta
  • hrsť lístkov čerstvej bazalky
  • 2 vajíčka
  • hrnček hladkej múky
  • hrsť nadrobno nasekaného čerstvého kôpru
  • hrsť nadrobno nasekanej pažítky
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie
  • hrsť nadrobno nasekanej mäty
  • olivový olej

Postup:

  1. V tomto recepte je najdôležitejšia predpríprava samotnej cukety. Najskôr si na hrubo nastrúhanú cuketu zabaľte do čistej utierky (vyhraďte si na prácu s jedlom jednu utierku, ktorú inak nebudete používať) a poriadne vyžmýkajte. Vyjde z nej obrovské množstvo vody. Naozaj je to pre chrumkavosť placiek najdôležitejšia vec v tomto recepte. Samozrejme, tú vodu nemusíte vylievať do drezu, použite ju do zeleninovej polievky alebo si pripravte drink zmiešaním s vodou, pridaním mäty a na plátky nakrájanej uhorky. Na leto ako stvorené!
  2. Vyžmýkanú cuketu potom zmiešajte s ostatnými ingredienciami do konzistentnej hmoty. Nezabudnite podľa chuti osoliť a okoreniť. Následne tvarujte malé placky a vyprážajte ich z každej strany na olivovom oleji do zlatista. Na záver podávajte s tzatziki omáčkou.

Musaka z mletého mäsa

Grécke recepty - Moussaka - grécky slaný koláč z mletého mäsa.
Zdroj: www.freepik.com

Na prípravu potrebujete:

  • 1 kg baklažán
  • 1 ks zemiaku
  • olivový olej
  • 2 ks cibuľa
  • 500 g mleté mäso
  • 3 ks paradajka
  • 1/2 KL oregano
  • 1 KL škorica
  • 1/2 KL soľ
  • 1/2 KL mleté čierne korenie
  • 1 dl červené víno

Na prípravu omáčky potrebujete:

  • 4 PL maslo
  • 4 PL hladká múka
  • 1/2 PL soľ
  • mleté čierne korenie
  • 2 ks vajce
  • 1 liter mlieka
  • syr

Postup:

  1. Najskôr si zemiak a baklažány očistíme a nakrájame na tenké kolieska, ktoré opečieme na rozpálenom oleji dozlatista. Prebytočný tuk z nich necháme stiecť. Potom očistenú a nasekanú cibuľu zľahka opražíme, pridáme k nej mäso a opekáme. Ďalej pridávame paradajky, korenie a víno. Následne spolu varíme na miernom plameni 25 minút, kým sa voda neodparí. Múku vymiešame s rozpusteným maslom a varíme na miernom plameni. Prilejeme teplé mlieko, osolíme, okoreníme a za stáleho miešania privedieme k varu. Omáčku nachvíľu odstavíme a vmiešame do nej vajcia.
  2. Na pekáč rozložíme opekané baklažány, zemiaky, mäso, zalejeme omáčkou a posypeme strúhaným syrom. Pečieme vo vyhriatej rúre približne 45 minút, kým povrch nebude hnedastý a chrumkavý.

Tradičná grécka Baklava

Grécka kuchyňa - tradičný grécky recept na jedlo Baklava.
Zdroj: www.mygreekdish.com

Na prípravu potrebujete:

  • 6 ks štrúdľové cesto
  • 100 g maslo
  • 150 g vlašské orechy
  • 150 g mandle
  • 1 KL mletá škorica
  • 1/4 KL muškátový oriešok

Sirup:

  • 500 ml voda
  • 500 g cukor
  • 1/2 ks citrón
  • 1/2 ks celá škorica

Postup:

  1. Najskôr nahrubo posekáme vlašské orechy a mandle (ak ich budeme chcieť pomlieť v kuchynskom robote, robíme to osobitne). Potom ich zmiešame so škoricou a muškátovým orieškom.
  2. Formu na pečenie vymastíme tukom. Cesto rozbalíme a jeden plát vložíme na plech tak, aby trochu prečnieval a celá forma bola pokrytá. Potrieme ho roztopeným maslom a rovnako to urobíme aj s ďalšími dvoma plátmi cesta, ktoré uložíme tiež do formy.
  3. Následne cesto posypeme orechovou zmesou. Ďalšie 3 pláty cesta prekrojíme na polovicu po šírke a potrieme ho maslom. Okraje spodného cesta prekryjeme cez to vrchné.
  4. Povrch koláča rozkrojíme na kocky tak, aby sme neprerezali spodok cesta. V predhriatej rúre pečieme približne 35 min.
  5. Medzitým si v hrnci pripravíme sirup. Do horúcej vody nasypeme cukor, pridáme škoricu a cukor necháme roztopiť. Dochutíme citrónovou šťavou a odstavíme z ohňa
  6. Nakoniec upečený koláč vyberieme z rúry a ešte teplý ho polejeme pripraveným sirupom. Následne ho necháme vychladnúť a na záver ho nakrájame.

Veríme, že sa vám tieto výnimočné zahraničné recepty podarilo pripraviť podľa vašich predstáv a prajeme vám dobrú chuť.