Zabudnite na diétu. Toto sú najlepšie vianočné koláče

Už cítite ich vôňu? Vianočné medovníčky či vianočka prevoňajú celý váš dom. Zabudnite aspoň na pár dní na akúkoľvek diétu a užite si ich. Veď vianočné koláče jednoducho k Vianociam patria.

Existujú vianočné dobroty, bez ktorých si sviatky ani len nevieme predstaviť. Vianočné koláče nevynímajúc. Čo pečiete najradšej vy? A bez akých koláčikov si nevedia Vianoce predstaviť ostatní členovia rodiny? Pripravili sme pre vás 2 recepty, ako pripraviť tie najlepšie vianočné koláče – vianočné medovníky a tradičnú vianočku.

Vianočné medovníky

Mnohí z nás si nevedia bez pečenia medovníkov Vianoce ani len predstaviť. V mnohých rodinách je to tradícia, ktorá patrí k vianočnému času. Medovníčky sú v našich končinách veľmi obľúbené a možno práve preto existujú stovky receptov, ako ich upiecť. My sme pre vás vybrali jeden z najjednoduchších. Jeho výhoda je v tom, že tieto medovníčky nemusíte pripravovať niekoľko týždňov vopred, pretože sú mäkké hneď po upečení.  

Budete potrebovať:

  • 600 g hladkej múky,
  • 200 g práškového cukru,
  • 150 g masla,
  • 3 vajíčka do cesta + 1 vajíčko na potretie medovníkov,
  • 6 polievkových lyžíc medu,
  • 1 čajovú lyžičku sódy bikarbóny,
  • 1 čajovú lyžičku mletej škorice,
  • 1 čajovú lyžičku perníkového korenia,
  • 2 polievkové lyžice kakaa,
  • maslo na vymastenie plechu,
  • orechy alebo mandle na zdobenie.

Postup:

Všetky prísady spolu spracujte a vyvaľkajte cesto na hrúbku približne 3 mm. Povykrajujte medovníky formičkami. Vymastite plech, poukladajte na ne pripravené medovníky a pečte v rúre pri teplote 200°C približne 4-5 minút. Hneď po upečení potrite medovníky rozšľahaným vajíčkom, aby sa pekne leskli.

Po vychladnutí môžete medovníčky ozdobiť orieškami, mandľami alebo vyšľahaným bielkom, ku ktorému pridáte cukor a pár kvapiek citrónu. Fantázii sa medze nekladú.

Tieto medovníky sú hneď od začiatku mäkké. Nič však nepokazíte, ak ich vložíte do plechovej dózy a pridáte medzi ne jabĺčko.

Tradičná vianočka

Druhá sladká vianočná dobrota, bez ktorej by snáď Vianoce ani neboli Vianocami. Tradičné vianočné raňajky sa nezaobídu bez tradičnej vianočky. Hoci pred jej pečením – a hlavne pletením – majú väčšinou ženy rešpekt, verte, že to nie je žiadna veda.

Tradičná vianočka - Wellness Magazín

Budete potrebovať:

  • 400 g polohrubej múky,
  • 70 g mletých orechov,
  • 80 g kryštálového cukru,
  • 1 droždie,
  • 150 ml vlažného mlieka,
  • 3 žĺtka + 1 vajíčko na potretie,
  • štipka soli,
  • 1 vanilkový cukor,
  • 50 g posekaných orechov,
  • 50 g posekaných mandlí.

Postup:

Najskôr si pripravte kvások. Do stredu preosiatej múky rozdrobte droždie, 2 lyžice mlieka, trochu cukru a múky a nechajte 10 minút odpočívať. Postupne pridávajte ostatné prísady a zmieste do vláčneho cesta. Nechajte cesto aspoň na hodinu vykysnúť. Potom ho rozdeľte na potrebné množstvo vrkočov a tie zapleťte. Vianočku položte na plech vyložený papierom na pečenie, potrite vajíčkom a posypte posekanými mandľami.

Takto pripravenú vianočku nechajte ešte dokysnúť na plechu ďalších 20 minút a vložte do rúry predhriatej na 180 °C. Pečte najskôr 20 minút, potom znížte teplotu na 160 °C a pečte ďalších 20 minút. Výhodou tejto Vianočky je, že si ju môžete pripraviť aj 3 dni vopred a stále bude čerstvá.

Vybrali ste si? Potom už neostáva nič iné, len začať piecť, a potom si vychutnávať vaše výborné vianočné koláče. Dobrú chuť 🙂

Zdroje: https://www.mimibazar.sk/ https://dobruchut.azet.sk/