Zabudnite na diétu. Toto sú najlepšie vianočné koláče

Vianočné koláče recepty

Už cítite ich vôňu? Vianočné medovníčky či vianočka prevoňajú celý váš dom. Zabudnite aspoň na pár dní na akúkoľvek diétu a užite si ich. Veď vianočné koláče jednoducho k Vianociam patria.

Existujú vianočné dobroty, bez ktorých si sviatky ani len nevieme predstaviť. Vianočné koláče nevynímajúc. Čo pečiete najradšej vy? A bez akých koláčikov si nevedia Vianoce predstaviť ostatní členovia rodiny? Pripravili sme pre vás 2 recepty, ako pripraviť tie najlepšie vianočné koláče – vianočné medovníky a tradičnú vianočku.

Vianočné medovníky

Mnohí z nás si nevedia bez pečenia medovníkov Vianoce ani len predstaviť. V mnohých rodinách je to tradícia, ktorá patrí k vianočnému času. Medovníčky sú v našich končinách veľmi obľúbené a možno práve preto existujú stovky receptov, ako ich upiecť. My sme pre vás vybrali jeden z najjednoduchších. Jeho výhoda je v tom, že tieto medovníčky nemusíte pripravovať niekoľko týždňov vopred, pretože sú mäkké hneď po upečení.  

Budete potrebovať:

  • 600 g hladkej múky,
  • 200 g práškového cukru,
  • 150 g masla,
  • 3 vajíčka do cesta + 1 vajíčko na potretie medovníkov,
  • 6 polievkových lyžíc medu,
  • 1 čajovú lyžičku sódy bikarbóny,
  • 1 čajovú lyžičku mletej škorice,
  • 1 čajovú lyžičku perníkového korenia,
  • 2 polievkové lyžice kakaa,
  • maslo na vymastenie plechu,
  • orechy alebo mandle na zdobenie.

Postup:

Všetky prísady spolu spracujte a vyvaľkajte cesto na hrúbku približne 3 mm. Povykrajujte medovníky formičkami. Vymastite plech, poukladajte na ne pripravené medovníky a pečte v rúre pri teplote 200°C približne 4-5 minút. Hneď po upečení potrite medovníky rozšľahaným vajíčkom, aby sa pekne leskli.

Po vychladnutí môžete medovníčky ozdobiť orieškami, mandľami alebo vyšľahaným bielkom, ku ktorému pridáte cukor a pár kvapiek citrónu. Fantázii sa medze nekladú.

Tieto medovníky sú hneď od začiatku mäkké. Nič však nepokazíte, ak ich vložíte do plechovej dózy a pridáte medzi ne jabĺčko.

Tradičná vianočka

Druhá sladká vianočná dobrota, bez ktorej by snáď Vianoce ani neboli Vianocami. Tradičné vianočné raňajky sa nezaobídu bez tradičnej vianočky. Hoci pred jej pečením – a hlavne pletením – majú väčšinou ženy rešpekt, verte, že to nie je žiadna veda.

Tradičná vianočka - Wellness Magazín
zdroj: 123RF

Budete potrebovať:

  • 400 g polohrubej múky,
  • 70 g mletých orechov,
  • 80 g kryštálového cukru,
  • 1 droždie,
  • 150 ml vlažného mlieka,
  • 3 žĺtka + 1 vajíčko na potretie,
  • štipka soli,
  • 1 vanilkový cukor,
  • 50 g posekaných orechov,
  • 50 g posekaných mandlí.

Postup:

Najskôr si pripravte kvások. Do stredu preosiatej múky rozdrobte droždie, 2 lyžice mlieka, trochu cukru a múky a nechajte 10 minút odpočívať. Postupne pridávajte ostatné prísady a zmieste do vláčneho cesta. Nechajte cesto aspoň na hodinu vykysnúť. Potom ho rozdeľte na potrebné množstvo vrkočov a tie zapleťte. Vianočku položte na plech vyložený papierom na pečenie, potrite vajíčkom a posypte posekanými mandľami.

Takto pripravenú vianočku nechajte ešte dokysnúť na plechu ďalších 20 minút a vložte do rúry predhriatej na 180 °C. Pečte najskôr 20 minút, potom znížte teplotu na 160 °C a pečte ďalších 20 minút. Výhodou tejto Vianočky je, že si ju môžete pripraviť aj 3 dni vopred a stále bude čerstvá.

Vybrali ste si? Potom už neostáva nič iné, len začať piecť, a potom si vychutnávať vaše výborné vianočné koláče. Dobrú chuť!

Zdroje: https://www.mimibazar.sk/ https://dobruchut.azet.sk/