Medvedí cesnak – zdravý zelený zázrak

medvedí cesnak

Vyskúšali ste už niekedy medvedí cesnak? Tento zdravý zázrak z prírody by mal byť určite súčasťou vášho jedálnička. Jeho nezameniteľná vôňa a intenzívna chuť vám okamžite učaruje a keď začnete s jeho zberom, už neprestanete. Je to totiž skvelé prírodné antibiotikum, ktoré si ľahko poradí s nepríjemným suchým či hlienovitým kašľom. Má naozaj široké využitie a množstvo prospešných účinkov. V našom článku sa o ňom dozviete veľa zaujímavých informácii a ukážeme vám aj niekoľko veľmi chutných receptov, ktoré si môžete v pohodlí domova pripraviť. 

Zdroj: Legion Media

Čo je medvedí cesnak? 

Medvedí cesnak je zdravá a mimoriadne účinná zelená rastlinka. Na Slovensku sa zbiera od marca do mája a zbierajú sa len mladé zelené listy. Zaujíma vás prečo sa nazýva práve medvedí ? Ako už určite viete, medvede zotrvávajú počas zimného obdobia v zimnom spánku a prebúdzajú sa až s prvými jarnými lúčmi. Z brlohov ich vyženie hlad a intenzívna vôňa medvedieho cesnaku. Medvede si počas jari zvyknú pochutnávať na tejto rastlinke a tento fakt neunikol ani ľuďom, ktorí ju takto nazvali.

Kde rastie medvedí cesnak?

Medvedí cesnak rastie najmä v strednej a západnej Európe, no objavíte ho aj v južných oblastiach, ako je Španielsko, sever Talianska a balkánskeho polostrova. Pre svoj rast potrebuje dostatok tieňa a vlhkosť, takže najčastejšie ho môžete nájsť v lesoch, lúkach bohatých na humus a pod krovinami listnatých a horských biotopov. Nájsť ho nie je vôbec náročné, pretože jeho výraznú vôňu ucítite takmer okamžite. Táto vlastnosť by mala byť pre vás kľúčová. Listy medvedieho cesnaku totiž veľmi nápadne pripomínajú konvalinku voňavú, ktorá je prudko jedovatá. Konvalinka však na rozdiel od medvedieho cesnaku nemá takú výraznú arómu.

Zdroj: https://unsplash.com/photos/YNeuz7wCMWc

Medvedí cesnak si môžete aj vypestovať

Medvedí cesnak si môžete vypestovať aj u vás doma. V prvom rade je dôležité, aby ste mu zabezpečili vo svojej záhrade také podmienky, aké má v tienistých lesoch. Následne máte na výber z niekoľkých možností. Jednou z nich je, že si zakúpite semienka, no to je veľmi zdĺhavé. Ďalšou možnosťou je nazbierať rastlinu počas sezóny a vysadiť ju vo svojej záhrade. V prípade ale, že dlhodobo neviete nájsť miesto, kde by medvedí cesnak rástol, môžete si kúpiť na jeseň cibuľky a zasadiť ich. Korienky cibuliek zastrihnete približne 3 cm a zasadíte ich po 10 až 20 kusov. Pôda by mala byť dostatočne vlhká, takže musíte dbať na pravidelnú zálievku. 

Účinky medvedieho cesnaku

Medvedí cesnak je prírodný všeliek a obsahuje vitamíny B a C, alicín, flavonoidy, jód, sodík, draslík, železo, vlákninu, sacharidy, bielkoviny. Jeho konzumácia sa neodporúča tehotným a dojčiacim ženám. Medvedí cesnak ľudia najčastejšie vyhľadávajú pre tieto účinky:

  • detoxikuje organizmus a posilňuje imunitu
  • pomáha pri tráviacich a vylučovacích problémoch
  • predchádza rakovine hrubého čreva
  • znižuje krvný tlak a pomáha pri liečbe srdcovo-cievnych ochorení
  • zmierňuje bolesť pri kŕčových žilách či migrénach
  • pomáha pri astme a ochoreniach horných dýchacích ciest
  • pomáha aj pri bolestivých kŕčových žilách
  • podporuje pamäť a pomáha pri nespavosti

Účinkov má skutočne veľa, no je to jediná bylinka, ktorú určite neodporúčame sušiť. Sušením totiž stratí množstvo liečivých látok a to by bola veľká škoda. Z medvedieho cesnaku môžete pripraviť veľmi účinné prostriedky, ktoré sa dajú využívať celý rok.

Aké má využitie medvedí cesnak?

Medvedí cesnak má najefektívnejšie využitie, keď ho konzumujete čerstvý, avšak veľké množstvo by mohlo vášmu žalúdku skôr uškodiť ako pomôcť. Pred akoukoľvek prípravou medvedieho cesnaku, ho najprv poriadne umyte. Jedným z najčastejších spôsobov spracovania je jeho zamrazenie, pretože takto vydrží dlho a zachová si všetky účinné látky.

Medvedí cesnak v kuchyni

Výnimočné využitie má medvedí cesnak aj v kuchyni. Môžete z neho pripraviť rôzne tinktúry, polievky, pesto, omáčky, pomazánky, ale viete ho pridať aj ako chutnú ingredienciu do slaných koláčov, knedlí či kváskového pečiva. Pripravili sme si pre vás zaujímavé recepty, ktoré by ste mali vyskúšať. 

Recept: Orieškové pesto z medvedieho cesnaku

Potrebujete:

  • 70g píniových orieškov (alebo iných podľa chuti) 
  • 30g medvedieho cesnaku
  • 40g miešaných byliniek (púpavových listov, rebríčka obyčajného…)
  • 50g petržlenu
  • šťava z polky citrónu
  • 50g postrúhaného parmezánu 
  • 160ml olivového oleja
  • soľ, korenie

Postup:

Na panvici zľahka orestujeme orechy, a potom ich dáme do chladničky vychladiť. Ostatné bylinky, citrónovú šťavu a parmezán zmiešame a opäť necháme vychladiť v chladničke. Následne všetky prísady spolu s olivovým olejom pridáme do kuchynského robota a rozmixujeme. Uskladníme do sklíčok a môžeme pridať ako dresing na šalát, alebo na ryžu, či cestoviny.

Zdroj: https://www.freepik.com/premium-photo/fresh-homemade-wild-garlic-pesto-made-with-bear-leek-herbs-delicious-savory-sauce-italian-pasta_7424645.htm

Recept: Nátierka z medvedieho cesnaku

Potrebujete:

  • 1 hrsť medvedí cesnak
  • 4 PL olivový olej
  • podľa chuti soľ
  • podľa chuti mleté čierne korenie
  • 300 g cottage cheese (neochutený)
  • 3 PL kyslá smotana

Postup:

Medvedí cesnak umyjeme a následne osušíme. Umytý a osušený cesnak dáme do mixéra, pridáme olivový olej a podľa chuti soľ a mleté čierne korenie. Všetko spolu dobre rozmixujeme. Podľa potreby môžeme pridať viac olivového oleja. Následne pridáme cottage cheese a kyslú smotanu. Všetko spolu ešte raz premixujeme. Nakoniec môžeme ešte podľa chuti osoliť a okreniť a môžeme podávať.

Zdroj: Pixabay

Recept: Krémová polievka z medvedieho cesnaku

Potrebujete:

  • 1 ks cibuľa
  • 5 ks zemiaky
  • 1.5 PL maslo
  • 1 zväzok medvedí cesnak (listy)
  • 100 ml smotana na šľahanie
  • podľa chuti soľ
  • podľa chuti mleté čierne korenie

Postup:

Cibuľu ošúpeme a pokrájame na drobno. Zemiaky ošúpeme, umyjeme a pokrájame na kocky. Maslo si necháme roztopiť vo väčšom hrnci na nízkej teplote. Následne na ňom opečieme cibuľku. Ku opečenej cibuľke pridáme pokrájané zemiaky, zalejeme vodou a varíme do mäkka. Medvedí cesnak umyjeme a posekáme. Následne ho pridáme do hrnca a varíme pár minút – kým zmäkne. Potom polievku pomocou tyčového mixéra rozmixujeme. Polievku zjemníme smotanou na šľahanie a dochutíme soľou a mletým čiernym  korením. Krátko povaríme a odstavíme.

Zdroj: Shutterstock.com

Máte aj vy nejaké chutné recepty z medvedieho cesnaku, na ktoré nedáte dopustiť ? Alebo ste postrehli iné významné účinky tohto zdravého zázraku? Zdieľajte svoje názory a inšpirujte ostatných. Dobré veci predsa treba šíriť ďalej.