Zázračný rakytník

Rakytník rešetliakovitý alebo superrastlina, ktorá patrí k najvzácnejším na svete. Malé oranžové plody v sebe totiž ukrývajú nesmiernu silu. Liečivé účinky rakytníka sú známe oddávna a už tisícročia sa využívajú v tradičnej medicíne. Pozrite sa na to, prečo by ste mali túto zázračnú rastlinku vyskúšať aj vy.

Oranžové bobuľky zeleno-strieborného pichľavého kríku sú všeliekom na takmer všetky neduhy. Priaznivé účinky rakytníka na zdravie človeka nie sú len výmyslom modernej doby, ale stáročiami overenou prírodnou kvalitou. V na prvý pohľad krehkej rastlinke sa ukrýva obrovské vitamínové bohatstvo. Či už rakytník skonzumujete surový, uvaríte si z neho čaj, zmrazíte ho, alebo kúpite v lekárni ako hojivú masť, jedno je isté: nech ho vyskúšate v akejkoľvek forme, oceníte jeho nekonečné výhody.

9 dôvodov, prečo si rakytník zamilujete

  1. Rakytník obsahuje vitamín C, ktorý posilní vašu imunitu.
  2. Prospieva zraku. Je zdrojom karotenoidov a vitamínu E, ktorý priaznivo pôsobí na zrak.
  3. Podľa štúdií zahraničných vedcov zmenšujú preparáty s výťažkom z rakytníka riziko symptómov demencie a vzniku depresie.
  4. Užívanie rakytníka zlepšuje trávenie a minimalizuje bolesti  žalúdka.
  5. Zlepšuje koncentráciu a pamäť.
  6. Pomáha pri mnohých zdravotných ťažkostiach: pri zápaloch v ústach, chronickom zápale mandlí aj pacientom po chemoterapii.
  7. Hydratuje suchú a popraskanú pokožku.
  8. Urýchľuje rast vlasov.
  9. Detoxikuje organizmus.

Univerzálny rakytník

Rakytník je jednou z mála rastliniek, pri ktorej zúžitkujete takmer všetko. Plody, listy či kvety, z každej časti rakytníka sa dá niečo pripraviť: napríklad chutný čaj, osviežujúci sirup alebo koláč pre maškrtné jazýčky.

rakytník čaj

Rakytníkový sirup a čaj

Z oranžových bobuliek ľahko a rýchlo pripravíte osviežujúce nápoje. Napríklad sirup z plodov a cukru, na ktorom si pochutíte nielen vy, ale aj vaši blízki. Tiež ním môžete ochutiť rakytníkový čaj, ktorý si buď kúpite v lekárni, alebo poctivo pripravíte doma. Výhodou takéhoto čaju je, že okrem plodov môžete využiť aj ostatné časti rastlinky – listy alebo konáriky.

Rakytníkový olej

Účinky rakytníkového oleja si nevedia vynachváliť najmä dámy, preto by v povinnej kozmetickej výbave nemal chýbať žiadnej z nás. Stačí aplikovať už malé množstvo tohto tekutého zázraku a vaša pleť bude dostatočne hydratovaná a viditeľne rozžiarená. Olej môžete použiť aj ako balzam na vlasy, ktorý im dodá hebkosť a zabráni ich lámavosti. Keďže rakytníkový olej je vhodný na každodenné použitie, s obľubou si ho kupujú aj budúce mamičky, ktoré chcú pravidelným natieraním pokožky v tehotenstve predísť striám a zvýšiť elasticitu pokožky.

Pri vnútornom použití sa odporúča každé ráno užívať nalačno jednu čajovú lyžičku oleja. Rakytníkový olej je malá vitamínová bomba, ktorá vaše telo obohatí o prospešné látky a vitamíny A, D, E, F, K, P. Pozor si však dajte na to, po akom siahnete – za najlepší sa považuje lisovaný za studena.

Rakytníkový likér

O tom, že rakytník má skutočne všestranné využitie, svedčí aj fakt, že jeho plody sú vhodné na prípravu chutného likéru. Všetko, čo na jeho prípravu potrebujete, nájdete doma. Plody rakytníka je dôležité najprv dôkladne opláchnuť a roztlačiť. Bobule zalejte vodkou a pridajte 10 PL medu. Zmes nechajte postáť minimálne 4 mesiace a len občas ju premiešajte. Po tejto dobe likér preceďte cez sitko a nalejte ho do čistých fliaš.

Od masla ku koláčom

Počuli ste už o rakytníkovom masle alebo o lahodných koláčoch, ktoré sa z oranžových bobuliek dajú upiecť? Pokiaľ je to pre vás novinka, naberte odvahu a vyskúšajte nové recepty, ktorých chuť bude mať vaša rodina ešte dlho na jazyku. Všetko zvládnete v pohodlí vášho domova.

Na prípravu masla potrebujete 100 ml šťavy z rakytníka, 100g cukru a 250 g masla. V mixéri najprv spojte do zmesi maslo so šťavou. Keď suroviny zmiešate, za stáleho mixovania k nim prisypte cukor. Hotové maslo skladujte v chladničke. Potom si ho už len vychutnajte natreté na chrumkavom chlebíku alebo ho použite na pečenie koláčov, ktorým dodá osobitú chuť.

Vedeli ste, že: Rakytník vedie nad citrusovými plodmi. Obsahuje až desaťkrát viac vitamínu C ako citrón alebo pomaranč.

Slovenská zlatá baňa

Oranžový všeliek rastie na pobreží západnej Európy, v Škandinávii, Alpách, Malej a Strednej Ázii, na Kaukaze, v Mongolsku aj v Číne. Okrem spomínaných krajín sa pestuje aj na Slovensku. S odvážnym plánom vypestovať rakytník v našich podmienkach prišlo v roku 2010 Poľnohospodárske družstvo Tvrdošovce. Zázračnej rastlinke sa na juhozápade Slovenska darí dodnes, a preto sa na pultoch predajní okrem dovážaných produktov vyníma domáca BIO kvalita.

Mohlo by sa vám páčiť