Za čo vymeniť plastové nádoby

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, ako materiál, z ktorého sú vyrobené nádoby na uchovávanie jedla ovplyvňuje jeho kvalitu? Diskusie na tému, ako obmedziť výrobky z plastu v každodennom živote sa v reálnom aj virtuálnom priestore vyskytujú čoraz častejšie. Pod vplyvom informácií o stave životného prostredia sa ľudia snažia zmeniť svoje návyky a upustiť zo svojho komfortu. Sú odhodlaní vykonať zmeny vo svojich domácnostiach, ktoré sú v súlade s udržateľnosťou a zodpovedným správaním sa k našej planéte. Tieto zmeny však majú veľakrát pozitívny prínos aj na ľudí samotných.

Nie sme takí bohatí, aby sme si mohli kupovať lacné veci

Plastové nádoby sú jednoduché na údržbu aj skladovanie, ľahké, nerozbitné a predovšetkým lacné. Tieto výhody by však nemali byť hlavným kritériom pri výbere nášho riadu. Ich veľkou nevýhodou je, že plas,t z ktorého sú vyrobené, interaguje s jedlom. Prijíma jeho farby a pachy, čo sa po istej dobe prejaví na ich vzhľade. A naopak, aj plast uvoľňuje do jedla látky použité pri jeho výrobe.

Nebezpečné plasty

Existujú rôzne druhy plastov. Najjednoduchšími a najmenej škodlivými pre prírodu a ľudské zdravie sú polyetylén (PE) a polypropylén (PP). Sú však plasty, ktorých negatívne účinky boli a stále sú zisťované v mnohých výskumoch. Napriek tomu sú stále na trhu a vyrába sa z nich množstvo výrobkov. Patrí k nim PVC (polyvinylchlorid) a jeho nebezpečné zložky ftaláty a polykarbonáty, ktorých súčasťou je nebezpečná látka Bisfenol A. Tieto látky negatívne ovplyvňujú hormonálny systém, sú spájané s niekoľkými typmi rakoviny, spôsobujú poruchy kardiovaskulárneho systému, nervového systému, poškodzujú mozog.

plastový odpad
zdroj: Unsplash

Bisfenol A

Je súčasťou tzv. tvrdých plastov – polykarbonátov. Nie všetky tieto plasty obsahujú túto látku, väčšina však áno. Polykarbonátové plasty nájdeme napríklad medzi plastovými, opakovane použiteľnými fľašami, kuchynskými nádobami, uzatvárateľnými boxami, nádobami do mikrovlnky, kontajnermi na vodu a i. Bisfenol A sa, ako súčasť epoxidových živíc, nachádza aj na vnútornej strane potravinových konzerv, z ktorých sa uvoľňuje.

PVC – polyvinylchlorid

Jeho použitie v každodennom živote je nebezpečné pre naše zdravie najmä kvôli obsahu ftalátov – zmäkčovadiel, ktoré tvoria významnú zložku tohto plastu. V domácnosti sa s PVC a ftalátmi môžme stretnúť takmer všade. Potravinové fólie, plastové obrusy, misky a dózy na potraviny.

Polystyrén

Jeho spotreba z roka na rok rastie zároveň s rastúcou spotrebou jednorazových obalov na hotové jedlá a nápoje. Polystyrénové potravinové obaly môžu uvoľňovať styrén po kontakte s teplým jedlom alebo nápojom, lúhuje sa tiež do alkoholu, kyslých alebo mastných jedál. Jeho použitie na balenie jedál je veľmi diskutabilné. Už vôbec by sa nemal používať v mikrovlnnej rúre.

Čím môžeme plastové nádoby v našich domácnostiach nahradiť?

Silikón

Hoci nepatrí k udržateľným možnostiam skladovania potravín, celkovo je silikón považovaný za lepšiu voľbu než bežný plast. Ukázalo sa, že nereaguje s jedlom alebo nápojmi a ani pri zahrievaní neuvoľňuje toxické výpary.

Látkové obrúsky napustené včelím voskom

Výborná a dostupná alternatíva, ktorú si dokážete vyrobiť aj sami doma. Takúto utierku môžete umývať studenou vodou a mydlom. Pri dobrom používaní vám vydrží viac ako rok.

Sklo

Sklenené nádoby sú už dlho považované za materiál veľmi vhodný na skladovanie potravín. Sú neporézne, čo znamená, že neabsorbujú pachy ani príchute. Nádoby vyrobené zo skla nevylučujú žiadne chemikálie do potravín alebo vody. Väčšina druhov skla je tiež vhodná do mikrovlnnej rúry aj do umývačky riadu.

Nehrdzavejúca oceľ

Pokiaľ ide o nádoby na skladovanie potravín, víťazom sa stáva antikoro. Niektoré nádoby sú dokonca nepriepustné a vzduchotesné so silikonovými tesniacimi viečkami. Síce sú nepriehľadné, no na rozdiel od skla sa nehrdzavejúca oceľ pri manipulácii nerozbije a tiež nezaťaží vašu cestovnú tašku.

Využite to, čo už doma máte

Ak máte pocit, že spomínané alternatívne obalové materiály by neprimerane zaťažili vašu peňaženku, máme pre vás ešte jeden tip. Prejsť na zdravšie uchovávanie potravín je možné aj bez ďalších nákupov. Stačí opäť využiť nádoby z domácich alebo kúpených zaváranín, alebo jednoducho použiť riad, ktorý už doma máme.

Inšpiráciu môžete nájsť v komunitách zero waste alebo priaznivcov minimalizmu, či skupinách venujucich sa domácej výrobe, ekológii a sebestačnosti. Možno budete prekvapení, ako dôvtipne sa dá veciam vdýchnuť nový život, žiť jednoduchšie a zodpovednejšie k svojmu zdraviu a prírode.

Mohlo by sa vám páčiť