Z makovice na tanier

V lete púta oči na poliach svojou červenou farbou, v každom ročnom období zase hýčka chuťové poháriky na tanieri. Reč je o maku – rastline, ktorá by mala mať miesto v jedálničku každého z nás. Mak je nielen výborná prísada do sladkých či slaných jedál, ale má aj priaznivé účinky na náš organizmus. Pozrite sa s nami, v čom spočíva tajomstvo sily maku.

Pokiaľ občas neodoláte a zamaškrtíte si na makových dobrotách, robíte dobre. Mak ako všeliek bol dobre známy našim predkom už stáročia. Drobné zrniečka maku sú nielen chutné, ale aj plné vitamínov a minerálnych látok. Mak je bohatý na železo, horčík a vápnik, ktorého má dokonca viac ako mliečne výrobky. Konzumáciou maku znížite riziko vzniku osteoporózy a zápchy, keďže pôsobí priaznivo aj na váš tráviaci trakt.

Upokojí vás

Túto zlatú radu by vám dala nejedna babička verná zdraviu z prírody. Pokiaľ máte ťažkú noc a spánok vám neprinášajú ani zrátané ovečky, pomôže vám práve makový čaj. Zalejte 4 lyžice mletého maku vriacou vodou, nechajte odstáť, preceďte a mierne oslaďte. Mak zlepší kvalitu vášho spánku a celkovo vás upokojí. Makový čaj si môžete uvariť aj keď prechádzate stresujúcim obdobím, napríklad v práci alebo pred ťažkými skúškami v škole či inde.

Pre zdravie aj pre krásu

Všestranné využitie maku z neho robí nenahraditeľnú potravinu, ktorú by ste si mali z času na čas určite dopriať: či už vo forme lákavých koláčikov, čaju, alebo zdravého oleja. Okrem kuchyne je mak malým zázrakom aj v kúpeľni. Pomáha regnerovať suchú a popraskanú kožu a je prospešný tiež pre nechty a zdravé vlasy.

7 naj receptov z maku

My však teraz pošteklíme vaše chuťové bunky 7 skvelými receptami, ktoré vám nezaberú veľa času a okamžite si ich zamilujete. Inšpirujte sa nasledujúcimi tipmi, čo si z maku môžete pripraviť.

Tvarohovo-maková nátierka

Potrebujete: 250 maku, 250 g tvarohu, 7 PL mlieka, 1 citrón, štipku soli

Postup: Príprava pomazánky je nesmierne jednoduchá. Z citróna vytlačte šťavu, ktorú zmiešate s ostatnými ingredienciami, až kým vám nevznike krémová masa. Pomazánka chutí výborne s celozrnným chlebom.

Rýchla maková torta

Potrebujete: 1 jablko, 200 g ovsených vločiek, 2 PL trstinového cukru, 100 g maku, 300 g bieleho jogurtu, 150 ml mlieka, 1 prášok do pečiva

Postup: Jablko nastrúhajte najemno a potom spolu zmiešajte všetky prísady. Rúru vyhrejte na 180°C a pečte v tortovej forme približne 40 minút. Pred podávaním môžete koláč posypať kakaom, kúskami jablka, poliať medom alebo javorovým sirupom.

maková torta s pomarančom
zdroj: 123RF

Maková marináda

Potrebujete: 50 g maku, 1 cibuľu, pol téglika bieleho jogurtu, 3 PL olivového oleja, 3 PL jablkovej šťavy, 3 PL citrónovej šťavy, 1 ČL medu, štipku soli a korenia

Postup: Cibuľu očistite a nakrájajte najemno. Opražte ju bez oleja/masla spolu s makom na panvici a nechajte vychladnúť. Potom k nej pridajte zvyšné suroviny a dobre premiešajte. K hotovej marináde sa hodí zelený šalát.

Syrová polievka s makom

Potrebujete: 2 PL masla, 5 kusov toastového chleba, 1 dl bieleho vína, 8 dl vývaru, 2 dl mlieka, 80 g syra, soľ, mleté čierne korenie, muškátový oriešok, cesnakový prášok, 25 g mletého maku, 1 zväzok najemno posekanej petržlenovej vňate

Postup: Na rozohriatom masle opečte dozlatista toastový chlieb a podlejte ho vínom. Prilejte vývar, priveďte do varu a potom nechajte povariť ešte asi 15 minút na miernom ohni. Zmes poriadne premiešajte metličkou na sneh a vymixujte tyčovým mixérom. Medzitým v inom hrnci zohrejte mlieko (nevarte ho), pridajte syr a všetko vlejte do polievky. Polievku dochuťte soľou, korením, muškátovým orieškom a cesnakovým práškom. Pridajte mak a petržlenovú vňať a nechajte zovrieť. Podávajte polievku, kým je teplá.

Tyčinky z lístkového cesta s makom a sezamom

Potrebujete: lístkové cesto, 1 žĺtok, 1 PL vody, 2 ČL maku, morskú hrubú soľ, olúpané sezamové semiačka, múku

Postup: Rozmrazené lístkové cesto vyvaľkajte na pomúčenej pracovnej doske. Nakrájaje ho na tenšie pásiky a tie uložte vedľa seba na plech vystlaný papierom na pečenie. Každý pásik lístkového cesta zatočte „do vrkoča“. Zmiešajte źĺtok s vodou a potrite ním jednotlivé pásiky. Potom ich posypte makom, soľou a sezamom. Pečte v rúre predhriatej na 175°C, kým nebudú mať zlatistú farbu.

Makovo-mandľové rezy

Potrebujete: 550 g masla, 1 kg múky, 400 g cukru, soľ, 1 ČL prášku do pečiva, 4 vajcia, 1 l mlieka, 100 g krupice, 150 g práškového cukru, 375 g mletého maku, 1 celý pomaranč, 100 g rozdrvených mandlí, 1 – 2 PL rumu, tuk

Postup: Roztopte maslo a nechajte ho trochu vychladnúť. Zmiešajte múku, cukor, štipku soli a prášok do pečiva. K sypkým ingredienciám pridajte 2 vajcia a vychladnuté maslo a spojte do zmesi ručným mixérom. Vymastite plech a vylejte naň polovicu cesta. Druhú polovicu odložte do chladu. Nechajte zovrieť pol litra mlieka so štipkou soli, potom pridajte krupicu a práškový cukor a povarte na miernom ohni asi 10 minút. Druhú polovicu mlieka nechajte tiež zovrieť, spojte s makom a zmiešajte s mliečno-krupicovou zmesou.

Pomaranč umyte a vysušte. Ošúpte ho a vytlačte z neho šťavu. Do makovej masy vmiešajte mandle, rum, nastrúhanú pomarančovú kôru, pomarančovú šťavu a 2 vajcia. Masu vylejte na cesto na plechu a pečte 15 minút pri teplote 175°. Potom vytiahnite plech z rúry, vylejte naň zvyšok cesta a pečte ďalších 25 – 35 minút. Hotový koláč nechajte vychladnúť na kuchynskej mriežke.

Ovocný tanier s banánovo-makovou omáčkou

Potrebujete: 100 g banánov, 150 g jogurtu, trochu citrónovej šťavy, 1 ČL medu, 10 g maku, 240 g grepfruitov, 200 g baby ananásu, 100 g kivi

Postup: Banány ošúpte a vymiešajte ich na kašu s jogurtom. Zmes dochuťte s citrónovou šťavou a medom a vmiešajte do nej mak.

Grapefruit s ananásom očistite a nakrájajte na kocky. Kivi rozpoľte a vyberte dužinu. Ovocie nadekorujte na tanieri a polejte banánovo-makovou zmesou.

Mohlo by sa vám páčiť