Pre bylinkárov 3: Prípravky a výrobky

Na vlasy, boľavé kĺby či len tak pre silné zdravie a imunitu. Naše staré mamy vedeli, že na každý problém existuje bylinka a neraz nám to dokazujú vtedy, keď si za nimi ideme po radu.

Ten, kto raz ochutnal mätový čaj z práve odtrhnutých lístkov či vyskúšal poraziť vypadávanie vlasov žihľavovým odvarom, nedá na silu byliniek dopustiť. Ako inak sa však bylinky dajú spracovať, aby ste z nich získali to najlepšie, sa dočítate nižšie.

Čo všetko sa dá vyrobiť z byliniek?

Milovníci byliniek si užívajú obdobie medzi jarou a jeseňou. Vtedy sa to nimi v prírode a záhradách iba hemží. Ako teda využívať tieto dary? Bylinky možno použiť hneď po zbere. Čerstvé sa skvele hodia na dochutenie jedál či prípravu dobrého, vitamínmi nabitého čaju. Okrem toho však existujú ďalšie možnosti využitia.

Bylinkové tinktúry – kto by nepoznal zázračné elixíry, ktoré používali naše staré mamy. Tie mali bylinkovú tinktúru snáď na každý problém. A ako to pripravovali? Základom bylinkovej tinktúry je alkohol. V ňom sa rozpustia aktívne látky z bylín. Používať by ste mali liehovinu s najmenej 30% alkoholu. Na 1 liter sa odporúča použiť asi 150 g sušených byliniek podľa problému. Takúto zmes musíme nechať lúhovať aspoň 2 týždne.

Z byliniek sa dajú pripraviť naozaj rôzne prípravky, napríklad aj liečivá alebo upokojujúca tinktúra.
zdroj: 123RF

Bylinkové masti – tradičný výrobok, po ktorom siahame pri rôznych bolestiach či kožných problémoch. Hoci sa to na prvý pohľad nemusí zdať, výroba domácej bylinkovej masti je veľmi jednoduchá. Niektoré recepty radia využívať ako základ zvieracie tuky, dnes však máte možnosť siahnuť aj po kozmetickej vazelíne. Vazelínu a sušené bylinky vložte do hrnčeka a ohrievajte vo vodnom kúpeli. Celá procedúra by mala trvať asi 2 hodiny.

Bylinkový sirup – to je niečo pre milovníkov sladkého. Pre prípravu sirupu je vhodné zvoliť “sladké bylinky” ako medovku, harmanček či levanduľu. Postup je jednoduchý. Na jeden liter vody použite pol kila cukru, vodu priveďte do varu, nasypte cukor a zvolené bylinky. Zamiešajte a nechajte deň lúhovať. Následne môžete pridať pár kvapiek citrónu a sirup preliať do fľaše. Skvele sa hodí do letných limonád či ako poleva na palacinky.

Oleje a ich blahodárne účinky na tvár a telo

Bylinkové oleje – na tie sa hodí rozmarín, bazalka, šalvia či tymián. Dôležité je bylinky dobre umyť, vysušiť a zaliať ich kvalitným olejom, napríklad olivovým. Bylinky by sa mali nechať lúhovať asi 2 týždne. Taktýto bylinkový olej môžete používať do šalátov na marinovanie či do polievok.

Náš tip: Oleje, vďaka ktorým budete zdravá a krásna.

Len tak pre radosť – malé vrecúška plné byliniek dokážu prevoňať a rozjasniť aj ten najtemnejší deň. Použiť môžete starú látku či pančušky a naplniť ich medovkou či levanduľou. Miesto, kde si toto voňavé vrecko uložíte už necháme na vašu kreativitu.

Napriek tomu, že v obchodoch nájdete množstvo výrobkov z byliniek, niet nad tie, ktoré si vyrobíte doma!

Kedy sa pustiť do zberu byliniek?

Pustiť sa do zberu byliniek si vyžaduje nejaké to naštudovanie. Podľa toho, čo konkrétne z bylinky potrebujete si musíte naplánovať čas zberu. Listy, vňate, kvety i plody sa zberajú v rôznom čase. O tom, aké bylinky zbierame v danom mesiaci sa dočítate TU. Nazbierané bylinky môžete použiť okamžite do čajov či jedál, alebo si ich môžete do zásoby usušiť.

Bylinky, ktoré sú usušené správne, šuchocú

Ak už máte doma plný košík byliniek, určite si prečítajte triky ako ich sušiť tak, aby  ste v nich zachovali všetky významné látky. Tie si môžete prečítať TU.

Na sušenie sú najvhodnejšie tzv. “suché bylinky” ako rozmarín, tymián, materina dúška či kvet lipy,. Tie, ktoré majú už na pohľad vysoký podiel vody a sú dužinaté, ako napríklad pažítka, sa veľmi na sušenie nehodia. Neznamená to však, že je to nemožné. A ako zistíte, že sú bylinky usušené správne? Keď ich chytíte, šuchocú a lámu sa.

Ak sa teda najbližšie vyberiete do lesa či do svojej záhrady, majte oči otvorené. Možno nájdete bohatstvo, o ktorom ste ani nevedeli.

 

Pre bylinkárov 1: Zber byliniek

Pre bylinkárov 2: Ako bylinky sušiť a uskladňovať

Mohlo by sa vám páčiť