Odkiaľ pochádzajú naše obľúbené jedlá?

žena v kuchyni

Každá krajina má svoje kultúrne a historické pamiatky, na ktoré je hrdá a láka na ne turistov. Nielen pamiatky sú súčasťou kultúry krajiny. Čo také gastronomické špeciality? Na Slovensku máme množstvo skvelých reštaurácii, ktoré ponúkajú naše, ale aj zahraničné jedlá

Súčasná pandemická situácia veľmi ovplyvnila gastronómiu a nemôžeme si vychutnať obľúbené jedlá priamo v reštauráciách. Nič nám ale nebráni pripraviť si doma slovenské aj zahraničné jedlá a aspoň na chvíľu sa preniesť na obľúbené miesta. Ak si z tejto pandémie niečo máme odniesť, tak minimálne to budú nové kuchárske zručnosti. Zaujíma vás z čoho sa pripravujú naše obľúbené jedlá a odkiaľ pochádzajú? Dozviete sa v našom článku. 

Zdroj: https://www.pexels.com/sk-sk/fotka/pekar-utulny-stol-kucharsky-3771106/

Aká je slovenská kuchyňa?

Slovenská kuchyňa sa formovala niekoľko storočí a je výsledkom experimentovania v rôznych geografických, ekonomických, kultúrnych a poveternostných podmienkach. Môžeme povedať, že slovenská kuchyňa je skutočne zaujímavá,  rozmanitá a chuť našich jedál je veľmi špecifická. Možno vás zaujíma, prečo niektoré jedlá nie sú tak úplne slovenské. Je to najmä preto, že slovenskú kuchyňu po stáročia ovplyvňovali kuchyne susedných štátov a to najmä uhorské, rakúske, poľské a české. Niektoré zahraničné jedlá sa u nás udomácnili a pripravujeme ich tak často, že sa nám môže zdať ako keby boli slovenské. No v skutočnosti nie sú. 

Základné potraviny na prípravu jedál

To, čo odlišuje zahraničné jedlá od tých slovenských sú najmä potraviny, ktoré používame na prípravu jedál. Veľmi obľúbenou potravinou je u nás mlieko. Pijeme ho sladké aj kyslé a dokážeme z neho vytvoriť mliečne výrobky ako sú cmar, tvaroh, bryndza, smotana, syrové korbáčiky, údené aj neúdené parenice, oštiepky a iné. Tieto výrobky si môžeme zakúpiť v akýchkoľvek potravinách na Slovensku a používajú sa na prípravu tradičných jedál.

Ďalšou dôležitou potravinou sú práve zemiaky, ktoré v minulosti slúžili ako základná potravina v zimnom období. Môžeme povedať, že v slovenskej kuchyni majú veľkú prevahu aj potraviny ako sú údené mäso, kyslá kapusta, múka a strukoviny a tvoria základ väčšiny našich receptov.

5 obľúbených jedál, ktoré pozná každý Slovák

Aj vy dnes rozmýšľate aké chutné jedlo uvaríte na obed pre svoju rodinku? Možno sa nám podarí inšpirovať vás. Tieto jedlá sú na Slovensku veľmi populárne a ak ste niektoré ešte nikdy nejedli alebo nepripravovali, tak teraz je ten najlepší čas.

Bryndzové pirohy

Asi každý správny Slovák vie, čo sú pirohy. Aj keď si veľa ľudí myslí, že pirohy pochádzajú zo Slovenska, nie je to pravda. Pirohy môžeme považovať za zahraničné jedlo, pretože v skutočnosti pochádzajú z Poľska. Vyrábajú sa aj v krajinách ako sú Rumunsko, Ukrajina, Bulharsko a konzumujú ich aj v Rakúsku a Bavorsku. 

Na prípravu tradičných bryndových piroh sa používa zemiakové cesto a bryndza. Ak by sme mali vysvetliť niekomu zo zahraničia, čo je to bryndza tak by sme ju mohli definovať aj takto. Je to mäkký, slaný syr z ovčieho mlieka a má silnú arómu a špecifickú chuť. Práve táto potravina odlišuje naše pirohy od tých zahraničných.

Zdroj: Gettyimages

Kapustnica

Príprava kapustnice sa líši podľa regiónov a každá rodina má na ňu svoj overený recept. V tradičnej kapustnici nesmú chýbať sušené hríby, kyslá kapusta, zemiaky, klobása či údené mäso.

Podľa etnologičky Kataríny Nádaskej sú regionálne varianty kapustnice takéto:

  • Južné Slovensko – mäso, huby a nakrájaná, často pikantná klobása (vplyv Maďarska)
  • Liptov – údená ryba, paradajkový pretlak a jačmenné krúpy. V niektorých variantoch sa objavujú aj osobitne varené rezance.
  • Kysuce – bez mäsa a masti. V závere varenia sa pridávajú vajcia, ktoré sa varia ako „stratené“. Zemiaky sa varia vo vode osobitne. Zahusťuje sa hladkou múkou
  • Banskobystrický región – údená či čerstvá krkovička. Klobása varená v celku a nakrájaná až do taniera so zvyškom polievky.
  • Gemer – údené rebrá, sušené slivky a hríby. Jeden z mála variantov, kde je aj paprika a smotana, podobne ako v Česku.
  • Zemplín – zásadne varia kapustnicu deň vopred. Recept s rascou a červenou paprikou.

Chcete vedieť, či táto chutná polievka pochádza zo Slovenska? Aj napriek tomu, že kyslú kapustu priniesli na územie Slovenska už starí Rimania, kapustnicu sme z nej vytvorili my Slováci. 

https://unsplash.com

Bryndzové halušky

Bryndzové halušky sú považované za najtypickejšie slovenské národné jedlo. Pripravujú sa zo zemiakového cesta so špeciálnym druhom ovčieho syra, bryndzou. Na záver sa zvykne pridať na vrch pokrmu oškvarená slaninka s roztopenou bravčovou masťou. 

Halušky v skutočnosti vôbec nepochádzajú zo Slovenska. Náš národ si ich obľúbil vďaka valachom z Rumunska, ktorí sem prišli. Pôvodným národným jedlom boli skôr obilninové kaše dochucované medom.

Slovensko sa môže pochváliť aj veľmi nevšednou kuriozitou. V horskej osade Turecká, ktorá sa nachádza na úpätí veľkej Fatry sa každoročne koná veľká gastronomická udalosť. Neviete aká? Ide o celosvetové majstrovstvá vo varení a konzumovaní bryndzových halušiek. Takouto udalosťou sa naozaj nemôže pochváliť len tak hocijaká krajina.

Zdroj: Gettyimages

Zemiakové placky 

Kto by nepoznal tradičné zemiakové placky? Aj napriek tomu, že to nie je práve najzdravšie jedlo, miluje ich takmer každý člen rodiny. Rovnako ako sme spomínali pri kapustnici, aj recept na zemiakové placky sa líši podľa regiónov. Originálny názov zemiakovej placky je „spišská haruľa“ a základom je zemiakové cesto, do ktorého sa zvyknú pridávať aj iné prísady ako napr. cesnak, vajcia, majoránka a ďalšie. 

Ani zemiakové placky nemajú svoj pôvod na Slovensku. Zemiakové placky sú kulinárskym symbolom Bieloruska a nazývajú sa draniki. Asi najťažšou časťou prípravy je práve strúhanie zemiakov, no výsledok stojí za tú námahu. Zemiakové placky majú výraznú chuť a môžeme ich konzumovať s kyslou smotanou.  

Zdroj: Gettyimages

Trdelník

Tradičnému Sklalickému trdelníku neodolá asi nikto z nás. Tento sladký pekárenský výrobok je typický najmä pre Záhorie. Zaujímavé je, že zo všetkých tradičných slovenských výrobkov sa mu podarilo ako prvému získať ochranné zemepisné označenie registrované Európskou komisiou

Trdelník údajne pochádza z Rumunska a podľa histórie výrobný recept na Skalický trdelník vlastnil kuchár Jozef Gvadáni, ktorý bol grófom, básnikom a spisovateľom. Na jarmokoch sa prvýkrát objavil na prelome 19 a 20. storočia a stal sa ich súčasťou. Viete si vôbec predstaviť jarmok či vianočné trhy bez trdelníka?

V súčasnosti sú po celom svete veľmi populárne plnené trdelníky a získavajú si čoraz viac ľudí. Trdelník si teda nemusíte kupovať iba na jarmokoch. Vzniklo totiž niekoľko prevádzok, ktoré predávajú trdelníky plnené zmrzlinou, šľahačkou, Nutellou, ovocím a rôznymi ďalšími príchuťami. Ak ste milovník sladkého, tak plnený trdelník musíte jednoznačne vyskúšať. 

Zdroj: Flickr.com

Prekvapivá anketa o obľúbených jedlách

Na aké jedlo nedáte dopustiť? Podľa ankety až 22% z 1425 hlasujúcich uviedlo, že majú najradšej jedlá z mäsa a 14% uvidelo ako obľúbené jedlo bryndzové halušky. Zahraničné jedlá mali v tejto ankete tiež svoje zastúpenie. 13% vybralo ako obľúbené jedlo pizzu, 9% cestoviny, 9% ázijské jedlá, 4% hamburger, 2% palacinky a ďalšie. Na stravu minie za mesiac až 64% od 100 do 200€, 31% minie do 100€, 16% v rozmedzí od 200 do 300€ a len 7% si dopraje za viac ako 300€.