Vianočné pečenie – recepty na rýchle vianočné zákusky

vianočné koláče

Presťahovali ste sa do nového domu a všetky vianočné prípravy sú odrazu na vás? Nebojte sa. Vďaka naším rýchlym receptom na skvelé vianočné zákusky to zvládnete! Orechy, mak, lekvár…to sú ingrediencie, bez ktorých by sa vianočné pečenie nezaobišlo. Pokiaľ však aj vy patríte k novopečeným začiatočníkom, keď ide o vianočné pečenie, pripravili sme pre vás top rýchle recepty, vďaka ktorým si osladíte najkrajšie sviatky v roku. Stačí nahriať rúru a ideme na to… V tomto článku vám prinášame tie najlepšie tradičné vianočné zákusky, ktoré si zamiluje celá vaša rodina.

vianočné zákusky, vianočné koláče a vianočné pečenie

Recepty na tradičné vianočné zákusky:

Orechové rezy so žĺtkovou polevou

Ingrediencie na cesto:
6 bielok
250g práškového cukru
150g polohrubej múky
250g masla
300g mletých orechov
1 balík prášku do pečiva

Ingrediencie na žĺtkovú penu:
6 žĺtkov
250g práškového cukru

Postup:
Najprv si urobíme cesto: mäkké maslo vyšľaháme s cukrom a do zmesi pridáme orechy a tiež sneh, ktorý sme si vyrobili z bielkov. Následne do zmesi pridáme preosiatu múku a prášok do pečiva. Vvymastíme plech, vylejeme naň cesto a pečieme 30-35 minút pri teplote 180 stupňov.

Ďalej si pripravíme žĺtkovú polevu. Žĺtka vyšľaháme s cukrom, až kým sa na povrchu neobjaví pena. Na horúci koláč vylejeme trošku polevy a spravíme akoby škrupinku z nej, na tenko a až potom vylejeme zvyšok polevy a zahladíme. Následne necháme vychladiť a podávame.

vianočné zákusky, vianočné koláče

Šuhajdy

Nepečené klasické vianočné zákusky, ktoré sa objavia azda na každom vianočnom stole. Ich prípravu zvládnete naozaj hravo a dokonca, ak máte doma malých pomocníkov, prípravu tejto dobroty môžete nechať na nich. 

Ingrediencie:
1 Bebe puding
3 lyžice práškového cukru
1 kus Céra
1 kus karamelového salka, prípadne kondenzované mlieko, ktoré je potrebné variť
papierové košíčky
ozdoby (cukrové, orechy, lentilky…)

Postup:
V hrnci rozpustíme Céru, pridáme Bebe puding a práškový cukor. Za stáleho miešania si vyrobíme čokoládovú zmes. Na tácku si poukladáme papierové košíčky, na dno košíkov dáme trochu čokoládovej zmesi, následne lyžičku salka a znova čokoládovú zmes, ktorá pokryje salko. Takto pripravené košíčky nechajte stuhnúť na chladnom mieste. Nakoniec na vrch môžete uložiť ozdobu podľa vlastnej fantázie.

recepty na rýchle vianočné pečenie

Vianočná roláda

Milujete perníky? To si potom túto medovú roládu zamilujete! Navyše je zo špaldovej múky, preto je každý hryz plný zdravia. 

Ingrediencie na perníkové cesto:
350g hladká špaldová múka
100g pomletý trstinový cukor (práškový cukor)
2 ks vajce
60g maslo
1 polievková lyžica medu
2 lyžičky perníkového korenia
1 lyžička mletej škorice
1 lyžička sódy bikarbóny
na náplň (podľa chuti): slivkový lekvár, sušené slivky, vlašské orechy 

Ingrediencie na potretie:
1 ks vajce
1 polievková lyžica oleja
na posýpku: pomletý trstinový cukor (práškový cukor) 

Postup:
Vo väčšej miske zmiešame všetky suroviny na perníkové cesto. Cesto zabalíme do fólie a necháme v chlade odpočinúť na 5 hodín, ideálne cez noc. Potom ho rozdelíme na 2 časti. Každý bochníček vyvaľkáme na obdĺžnik cca 45×25 cm. Pomáhame si múkou, aby sa nám cesto nelepilo na dosku. Cesto potrieme nahrubo slivkovým lekvárom, poukladáme nadrobno nakrájané sušené slivky a posekané vlašské orechy. Následne perníkový závin opatrne zvinieme tak, že bočné strany cesta založíme do vnútra, aby nám slivkový lekvár nevytiekol. Rolády preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrieme ich rozšľahaným vajcom s olejom. Následne ich vidličkou popicháme, aby mala kde unikať para. Záviny pečieme pri teplote 180 stupňov približne 25 minút.

vianočné koláče

Každý koláč chutí lepšie s domácim vaječným likérom

Aj vy milujete Vianoce práve pre tento mok? Ak ste ho doma ešte neskúšali, tento rok to napravte. Uvidíte, stane sa z toho tradícia! Na domáci vaječný koňak potrebuje iba pár ingrediencií, ktoré máte určite aj v špajzi. 

Ingrediencie:
5 ks žĺtkov
4 PL práškového cukru
1 ks kondenzovaného mlieka (salka)
0,5l rumu (pridávame podľa chuti)

Postup:
Najskôr do 5 žĺtkov pridáme 4 polievkové lyžice práškového cukru a vanilkový cukor. Všetko spolu rozmixujeme. Do tejto zmesi pridáme salko (kondenzované mlieko). Znova rozmixujeme. Rum pridávame podľa chuti, rozmiešame. Nakoniec prelejeme likér do ľubovoľnej fľaše a podávame ho vychladený.

 

Zdroje:
Zdroje obrázkov: pixabay, freepik
https://tortyodmamy.sme.sk/desat-receptov-na-tradicne-vianocne-kolace
https://www.zenyvmeste.sk/vianocna-pernikova-rolada–jednoduchy-recept