Varíme s garam masala (zmes korení)

Počuli ste už o korení garam masala? Ide o jedinečnú pikantnú koreninovú zmes, ktorá je priam neodmysliteľnou súčasťou predovšetkým indickej kuchyne. Vynikajúca je preto na prípravu indických jedál, ale spestriť si ňou môžete aj mnohé iné recepty.

Kde garam masalu kúpiť?

Túto koreninovú zmes si môžete zakúpiť v rôznych obchodoch špecializovaných či už na koreniny, na indickú kuchyňu, alebo zdravú stravu. Dobrou správou však je, že garam masalu si môžete pripraviť aj doma!

Recept na garam masalu

Ako na to? Potrebovať budete nasledovné ingrediencie:

  • ½ hrnčeka koriandrových semienok
  • ¼ hrnčeka rímskej rasce
  • 25 ks zeleného kardamónu
  • 10 ks čierneho kardamónu
  • 6 ks bobkového listu
  • 10 ks klinčekov
  • 6 ks muškátového kvetu
  • 5 ks škorice
  • 2 ks badiánu
  • 1 PL feniklu
  • 1 ČL čierneho korenia

Všetky tieto koreniny spolu zmiešajte, následne krátko opečte na panvici (nasucho) a pomeľte ich na jemný prášok. Hotovo, vaša vlastná garam masala je hotová! Výhodou takejto zmesi je, že receptúru si môžete prispôsobovať svojej chuti a každou prípravou ju zdokonaliť.

garam masala korenie

Účinky garam masaly na naše zdravie

Konkrétne liečivé účinky sa odvíjajú od samotnej receptúry. Niekto si do svojej zmesi pridá napr. viac koriandru, iný zas viac kardamónu. Vo všeobecnosti však môžeme povedať, že táto pikantná koreninová zmes má na naše zdravie nasledovné priaznivé účinky:

  • priaznivo vplýva na funkciu tráviaceho traktu,
  • pomáha pri chudnutí,
  • prispieva k správnemu fungovaniu dýchacej sústavy,
  • pomáha pri odvodňovaní organizmu,
  • má antioxidačné účinky,
  • pôsobí protizápalovo a antibakteriálne,
  • pomáha pri prevencii kardiovaskulárnych ochorení.

Kuchynské využitie garam masaly

Ako sme už spomenuli, táto koreninová zmes je vhodná nielen na prípravu indických jedál, ale napríklad aj pri príprave rôznych druhov rýb, mäsa, na dochutenie fazule či šošovice, do rôznych jogurtových jedál a pod. My vám prinášame 3 recepty, vďaka ktorým sa možno do garam masaly zamilujete aj vy.

#1 Kuracie garam masala

Kuracie prsia pokrájajte na tenšie prúžky a na zopár hodín ich vložte do marinády, ktorú si pripravíte zmiešaním 3 PL olivového oleja, menšieho paradajkového pyré, 3 podrvených strúčikov cesnaku, 2 PL medu a 2 PL zmesi korenia garam masala. Na panvici si potom najprv osmažte nadrobno pokrájanú cibuľku, vložte mäso, opečte ho a podlejte ho trochou vody alebo kokosového mlieka. Na miernom ohni ho duste zakryté cca 20 minút. Kuracie garam masala podávajte s ryžou a pri servírovaní ho posypte čerstvou petržlenovou vňatkou a mandľovými lupienkami.

#2 Karfiol na indický spôsob

Karfiol rozoberte na malé kúsky a opláchnite ich teplou vodou. Na panvicu si dajte trochu olivového oleja a pridajte karfiol, čerstvý nastrúhaný zázvor, kari korenie, kurkumu a garam masalu. Všetko premiešajte, zalejte kokosovým mliekom a pridajte ešte ¼ šálky quinoi. Všetko spolu poduste a podávajte napríklad s toastom.

#3 Garam masala dip

1 PL garam masaly premiešajte s 3 PL bieleho jogurtu. Pridať môžete aj 1 PL silne koncentrovaného paradajkového pretlaku. Na záver pridajte nadrobno nasekanú šalotku alebo jarnú cibuľku, štipku soli a čierny sezam. Takýto dip môžete použiť ako do šalátov, tak i k mäsu.

Dobrú chuť!

Mohlo by sa vám páčiť