Počuli ste už o korení garam masala? Ide o jedinečnú pikantnú koreninovú zmes, ktorá je priam neodmysliteľnou súčasťou predovšetkým indickej kuchyne. Vynikajúca je preto na prípravu indických jedál, ale spestriť si ňou môžete aj mnohé iné recepty.
Kde garam masalu kúpiť?
Túto koreninovú zmes si môžete zakúpiť v rôznych obchodoch špecializovaných či už na koreniny, na indickú kuchyňu, alebo zdravú stravu. Dobrou správou však je, že garam masalu si môžete pripraviť aj doma!
Recept na garam masalu
Ako na to? Potrebovať budete nasledovné ingrediencie:
½ hrnčeka koriandrových semienok
¼ hrnčeka rímskej rasce
25 ks zeleného kardamónu
10 ks čierneho kardamónu
6 ks bobkového listu
10 ks klinčekov
6 ks muškátového kvetu
5 ks škorice
2 ks badiánu
1 PL feniklu
1 ČL čierneho korenia
Všetky tieto koreniny spolu zmiešajte, následne krátko opečte na panvici (nasucho) a pomeľte ich na jemný prášok. Hotovo, vaša vlastná garam masala je hotová! Výhodou takejto zmesi je, že receptúru si môžete prispôsobovať svojej chuti a každou prípravou ju zdokonaliť.
Účinky garam masaly na naše zdravie
Konkrétne liečivé účinky sa odvíjajú od samotnej receptúry. Niekto si do svojej zmesi pridá napr. viac koriandru, iný zas viac kardamónu. Vo všeobecnosti však môžeme povedať, že táto pikantná koreninová zmes má na naše zdravie nasledovné priaznivé účinky:
priaznivo vplýva na funkciu tráviaceho traktu,
pomáha pri chudnutí,
prispieva k správnemu fungovaniu dýchacej sústavy,
pomáha pri odvodňovaní organizmu,
má antioxidačné účinky,
pôsobí protizápalovo a antibakteriálne,
pomáha pri prevencii kardiovaskulárnych ochorení.
Kuchynské využitie garam masaly
Ako sme už spomenuli, táto koreninová zmes je vhodná nielen na prípravu indických jedál, ale napríklad aj pri príprave rôznych druhov rýb, mäsa, na dochutenie fazule či šošovice, do rôznych jogurtových jedál a pod. My vám prinášame 3 recepty, vďaka ktorým sa možno do garam masaly zamilujete aj vy.
#1 Kuracie garam masala
Kuracie prsia pokrájajte na tenšie prúžky a na zopár hodín ich vložte do marinády, ktorú si pripravíte zmiešaním 3 PL olivového oleja, menšieho paradajkového pyré, 3 podrvených strúčikov cesnaku, 2 PL medu a 2 PL zmesi korenia garam masala. Na panvici si potom najprv osmažte nadrobno pokrájanú cibuľku, vložte mäso, opečte ho a podlejte ho trochou vody alebo kokosového mlieka. Na miernom ohni ho duste zakryté cca 20 minút. Kuracie garam masala podávajte s ryžou a pri servírovaní ho posypte čerstvou petržlenovou vňatkou a mandľovými lupienkami.
#2 Karfiol na indický spôsob
Karfiol rozoberte na malé kúsky a opláchnite ich teplou vodou. Na panvicu si dajte trochu olivového oleja a pridajte karfiol, čerstvý nastrúhaný zázvor, kari korenie, kurkumu a garam masalu. Všetko premiešajte, zalejte kokosovým mliekom a pridajte ešte ¼ šálky quinoi. Všetko spolu poduste a podávajte napríklad s toastom.
#3 Garam masala dip
1 PL garam masaly premiešajte s 3 PL bieleho jogurtu. Pridať môžete aj 1 PL silne koncentrovaného paradajkového pretlaku. Na záver pridajte nadrobno nasekanú šalotku alebo jarnú cibuľku, štipku soli a čierny sezam. Takýto dip môžete použiť ako do šalátov, tak i k mäsu.
Kto som? Človek, ktorý miluje písanie a svoju prácu. Niekto, kto má hlavu neustále plnú nápadov. Zanietený copywriter, ideamaker a redaktor. Nadšenec marketingu na sociálnych sieťach, milovník kávy, cestovania, fotenia a kníh.
Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám o zariadení. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje, ako je správanie pri prehliadaní alebo jedinečné ID na tejto stránke. Nesúhlas alebo odvolanie súhlasu môže nepriaznivo ovplyvniť určité vlastnosti a funkcie.
Funkčné
Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely.Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.