Účinky kávy na organizmus a kedy je najvhodnejší čas ju piť

Káva – milovaná aj zatracovaná.

Tí, ktorí tomuto čiernemu moku na chuť neprišli, len nechápavo krútia hlavami nad nami, ktorí pociťujeme krásny stav blaženosti už len pri typickej horkastej vôni dobrej kávy. Z takmer tisícky látok obsiahnutých v káve je najznámejší a najviac skúmaný práve kofeín – povzbudzujúca látka spôsobujúca závislosť rovnako ako nikotín či alkohol.

O skutočnej závislosti však možno hovoriť až pri výraznom prekročení dennej dávky cca. 400mg kofeínu, čo predstavuje asi 4 šálky kávy. Ak naša láska k tomuto nápoju neprekročí spomínané množstvo, je jeho pitie neškodné, resp. priam zdraviu prospešné. Samozrejme, to platí iba v prípade, že ste zdraví a netrpíte žalúdočnými problémami, vysokým tlakom, ochoreniami orgánov tráviaceho traktu, štítnej žľazy alebo srdca. V tomto prípade by ste mali pitie kávy zvážiť, prípadne úplne vylúčiť.

Ak vám však nebránia žiadne zdravotné komplikácie, prečítajte si, aké benefity vám prináša pravidelný príjem toľko diskutovaného kofeínu, ako aj ďalších účinných látok obsiahnutých v šálke dobrej kávy:

Trávenie, prevencia rakoviny a imunita

Kofeín povzbudzuje činnosť tráviacej sústavy, je močopudný, čím prispieva k prevencii obličkových kameňov. Zlepšuje peristaltiku hrubého čreva a podporuje vylučovanie, takže sa vďaka nemu organizmus zbaví nebezpečných toxínov. Bola vykonaná štúdia, ktorá dokazuje, že už pri 4 šálkach kávy denne sa značne znižuje riziko rakoviny hrubého čreva. Prísun mnohých antioxidantov a pravidelné vylučovanie vďaka káve tak automaticky zlepšuje obranyschopnosť organizmu.

Povzbudzujúce účinky a dobrá nálada

Kofeín má povzbudzujúce účinky, pôsobí totiž stimulačne na centrálny nervový systém. Prispieva tak k zvýšenej koncentrácii a lepším reakciám na podnety. Káva tiež telu dodáva hormón šťastia serotonín a stará sa tak o našu lepšiu náladu. Serotonín sa prirodzenou cestou v tele vytvára vďaka svetlu, preto je rozdiel v našej nálade počas slnečných a tmavých dní taký značný. Káva môže pochmúrnosť dní bez slnka výrazne eliminovať a zlepšiť našu duševnú pohodu.

Ako kava posobi na nase telo a kedy ju pit?

Čistenie pečene

Vysoký obsah polyfenolov chráni pečeň pred cirhózou. Pečeň je čističkou organizmu a účinné látky kávy k tejto činnosti nemalou mierou prispievajú. Je tiež známym faktom, že káva pôsobí ako protijed pri otrave alkoholom. Nie nadarmo je po „ťažkej noci“ dobré začať deň šálkou silnej kávy. Ale pozor – určite nie nalačno a vždy s dostatočným množstvom tekutín. Optimálne sú v tomto prípade minerálne vody so zvýšeným obsahom minerálov.

Športové výkony

Zvyšovaním mastných kyselín prispieva káva k aktivite svalov. Tým zlepšuje celkový fyzický výkon. Platí to v prípade, ak si dáte šálku dobrej kávy približne pol hodinu pred cvičením. Kofeín tiež pomáha spaľovať tuky, preto bude váš tréning efektívnejší. Ak sa obávate svalovej horúčky, doprajte si kávu aj po tréningu, pretože kofeín pôsobí účinnejšie proti bolesti svalov ako bežne dostupné analgetiká. Samozrejme nezabúdajte ani tu na dostatočný príjem tekutín. Ideálna je čistá voda.

Prevencia cukrovky druhého typu

Podľa výsledkov z viacerých štúdií je dokázané, že ľudia, ktorí pravidelne konzumujú kávu, majú 20-40% nižšie riziko vzniku cukrovky druhého typu.

No a kedy je ten najvhodnejší čas na pitie kávy?

Keďže po káve siahame práve pre jej schopnosť „nakopnúť“ nás, štandardom sa stala tzv. ranná a popoludňajšia káva. Určite sa vyvarujte pitiu kávy nalačno. Spôsobuje prekyslenie žalúdka a zaťaží ho rovnako ako vyprážané jedlo. Vhodnejšie je dať si prvú rannú kávu až nejaký čas po raňajkách.

Náš osobný pocit zvýšenej aktivity alebo únavy súvisí s hormónom menom kortizol. Tento ovplyvňuje náš metabolizmus, sústredenie a pozornosť a v neposlednom rade náladu. Kofeín jeho produkciu negatívne ovplyvňuje. Preto ak si dáte šálku kávy hneď po zobudení, znižujete hladinu kortizolu vo svojom tele a „učíte“ svoj organizmus na prísun kofeínu.

Časom si organizmus vybuduje návyk a bez rannej kávy budete „neschopný prevádzky“. Hladina kortizolu v ľudskom tele kolíše. K najvyššej produkcii dochádza zhruba v časoch okolo 8:00, 12:00 a 17:30 hod. Toto sú však len orientačné údaje a môžu sa meniť v závislosti od metabolizmu jednotlivca. Je preto na každom z nás, aby sledoval reakcie svojho organizmu a tomu prispôsobil pitie kávy.

Mohlo by sa vám páčiť