Čo ste doteraz nevedeli o ovocí a jeho účinkoch

Človek by vraj mal konzumovať plodiny, ktoré sú pestované v podmienkach, kde sám žije. Ide to však pri opätovnej dostupnosti toľkých pôžitkov, najmä v podobe sladučkého exotického ovocia? Aký je váš názor?

Skúsme nazrieť do dávnych čias, v ktorých naši predkovia začínali ako lovci a zberači. Ich jedálniček aj napriek konzumácii mäsa tvorila prevažne rastlinná strava, ktorá bola nielen dostupnejšia, ale predovšetkým rozmanitejšia. Kvôli obom spôsobom obživy ľudia migrovali, a teda bola ich strava naozaj pestrá.

Matka s dieťaťom konzumujú jablko
Schuti sa zahryznúť do jablka

O pár rokov neskôr naši predkovia pestovali výhradne iba niektoré druhy plodín a domestikovali i zaužívali chov vymedzených zvierat a to všetko vzhľadom na podmienky klímy, v ktorej žili. Môžeme nájsť množstvo rád od odborníkov na výživu a lekárov, že tak je to správne.

Pôžitok i pomoc

V obchodoch sa okrem nám známych druhov ovocia každý rok, prevažne počas vianočných sviatkov objavujú nové druhy ovocia, ktoré svojou novotou lákajú kupujúcich i odrádzajú zároveň.

Dievča sediace s tanierom plným ovocia
Pestrá škála rôznych druhov ovocia

Kedysi bol problém na území našej republiky napríklad získať mandarínky, ktoré sú dnes pre nás úplne bežným ovocím. V tej dobe to boli obyčajne dostupné jablká, hrušky, slivky, čerešne či jahody, jednoducho typická záhradná i lesná zmes našej domoviny. Dnes si všetci určite dopĺňame energiu banánmi, pri nachladnutí si do čaju pridávame citrón a realizujeme mnoho ďalších zautomatizovaných návykov s konzumáciou ovocia. Často si ale vôbec neuvedomujeme, ako obyčajné vychutnávanie si sladkých plodov, a to nielen tých exotických ale akýchkoľvek, prospievajú nášmu zdraviu.

Účinky ovocia

Všeobecne môžeme tieto účinky zhrnúť do piatich kategórii. Konzumácia ovocia nám dodáva vitamíny, vlákninu, mastné kyseliny, fruktózu a iné zdravé cukry a takisto minerálne látky, predovšetkým draslík. Všetky tieto látky sú výživou pre naše orgány a zaručujú ich správny chod, čo sa odzrkadľuje aj na psychickej stránke. Každý druh ovocia je svojský a obsahuje svoje vlastné unikátne zložky. Presnejšie povedané, každý druh ovocia lieči i vyživuje istý orgán a je vhodný pri jednotlivých ochoreniach.

Existuje množstvo literatúry a dostupných zdrojov, ktoré vám o účinkoch týchto plodov prezradia viac a vy si môžete podľa vašich zdravotných indikácii zostaviť vhodné kombinácie. Netreba zabúdať, že ovocie má blahodárne účinky na naše telo i bez toho, aby ho vyžadovalo vaše naštrbené zdravie. Je potrebné k jeho normálnemu fungovaniu.

Čo keď ovocie nechutí

Niektorí ľudia majú výhrady pred konzumáciou ovocia. Veľa z nich tak zje v surovom stave nanajvýš jablko. To, že sa ovocie nachádza v upečenom koláči alebo v džeme vôbec nestačí, pretože je tepelne spracované, a tým stráca svoje prirodzené živiny. Využiť ho však môžete pri zdobení sladkých jedál, napríklad na palacinky, pridávať si ho do raňajkovej kaše, no plniť nimi aj už upečené koláčiky či torty.

Vyskúšať môžete i ovocné šťavy, ktoré sú naozaj elixírom zdravia, pretože živiny zo štiav sa do organizmu vstrebú rýchlejšie a detoxikujú ho. Populárne je aj smoothie, teda rozmixované ovocie, ktoré sa zmieša s mliekom, najlepšie rastlinným alebo vodou, preto je ho takisto možné piť.

Skúste si pripravovať rôzne ovocné šaláty, ktoré vo farebných kombináciách na tanieri pôsobia lákavo. Vyskúšať môžete i sušené ovocie, avšak pri kúpe si dajte pozor, aby neobsahovalo rafinovaný cukor, ktorým býva lacnejšie sušené ovocie sladené.

Určite nevyraďujte zo svojich stravovacích návykov tak dôležitú zložku a hľadajte spôsoby, ako tomu zabrániť. Prvým krokom pre vás môže byť uvedomenie si dôležitej múdrosti od Hippokrata, ktorý povedal: „Nech sa ti strava stane liekom a liek stravou.“