Tekvica ako správny výber v kuchyni

Ak sa povie tekvica, čo vám ako prvé napadne? Jeseň, Halloween, tekvicové semiačka či chutná krémová polievka? Všetky odpovede sú správne. Tekvica a recept z nej je neodmysliteľnou súčasťou jesenných dní a zároveň je skvelou potravinou v kuchyni, z ktorej sa dajú vyčarovať fantastické jedlá.

Okrem toho však tekvica a recept z nej ponúka aj množstvo zdravotných benefitov, o ktorých ste možno ešte nepočuli. Je totiž výborným zdrojom betakaroténu, ktorý sa v našom tele premieňa na vitamín A. Práve tento vitamín je nevyhnutný napríklad pre zdravie našich očí, podieľa sa na podpore nášho imunitného systému či dokonca môže napomáhať mladistvému vzhľadu našej pokožky.

Zaraďte tekvicu do svojho jesenného jedálnička vďaka týmto piatim chutným receptom, ktoré sme pre vás vybrali.

 

Jesenná klasika v podobe tekvicovej polievky

Krémová tekvicová polievky je ideálnym jedlom na jesenné dni, ktoré nielen zahreje, ale aj výborne zasýti. Na olivovom oleji si opražíte cibuľu, cesnak a umytú, nakrájanú hokkaido tekvicu bez jadierok. Následne zalejete zeleninovým vývarom a varíte, až kým tekvica nezmäkne (cca 20 min.). Uvarenú polievku rozmixujete, dochutíte smotanou, soľou a korením, ešte raz krátko prevaríte a môžete podávať. Navyše, opražené tekvicové jadierka sú ideálnou ozdobou pri servírovaní.

Tekvice recept
zdroj: unsplash.com

Netradičné tekvicové palacinky

Ďalším, menej známym receptom, sú tekvicové palacinky. Ako prvé si potrebujete pripraviť tekvicové pyré – ošúpanú a nakrájanú tekvicu bez jadierok pečiete v rúre až kým nebudete dostatočne mäkká a následne ju vymixujete tak, aby vám vzniklo pyré. Potom už len k pyré (stačí 1 šálka) pridáte 1 šálku hladkej múky, ¼ šálky hnedého cukru, 1 čajovú lyžičku škorice, ½ čajovej lyžičky jedlej sódy, ½ čajovej lyžičky soli, 1 šálku mlieka, 1 vajíčko a 3 polievkové lyžice roztopeného masla. Všetko spolu vymiešate do hladkého cesta a už len pečiete na panvici tak, ako bežné palacinky. Po dopečení výborne chutia napríklad s tvarohovou plnkou, medom alebo javorovým sirupom.

Exotická chuť tekvicového karí s cícerom

Máte radi exotickejšiu kuchyňu? Potom odporúčame vyskúšať recept, na ktorý budete potrebovať – bezmäsité karí s tekvica a cícer. Na troške oleja opražíte nakrájanú cibuľu, nastrúhaný cesnak, zázvor a karí pastu, až kým cibuľa nie je mäkká. Potom pridáte nakrájanú tekvicu, cícer, kokosové mlieko a 400 ml vody. Všetko spolu necháte variť cca 40 minút, dochutíte soľou, karí korením a prípadne aj mletým koriandrom. Po dovarení odporúčame podávať s basmati ryžou.

Jednoduchý a rýchly koláč z tekvice

Vedeli ste, že z tekvice si viete pripraviť aj jednoduchý a rýchly koláč? Stačí, ak zmiešate 3 vajcia, 1 balíček vanilkového cukru, 340 g kryštálového cukru, 250 ml oleja, 1 polievkovú lyžicu škorice, 320 g hladkej múky, 1 kypriaci prášok do pečiva a nahrubo postrúhanú tekvicu (samozrejme bez jadierok). Vzniknuté cesto vylejete na plech vystlaný papierom na pečenie a už len pečiete cca 45 min. pri teplote 170°C. Upečený koláč posypte práškovým cukrom a máte výbornú sladkosť na jesenné víkendy.

Tekvica recept
zdroj: unsplash.com

Skúste vymeniť zemiakové pyré za tekvicové

A na záver pridávame ešte recept na lahodnú a hlavne zdravú prílohu – tekvicové pyré. Umytú, nakrájanú tekvicu bez jadierok potrite olivovým olejom a cesnakom a upečte ju v rúre pri 200°C približne 20 minút. Keď bude tekvice dostatočne mäkká, rozmixujte ju s trochou masla na pyré. Ak chcete mať pyré ešte jemnejšie, použite šľahačkovú smotanu, dochuťte soľou a korením a môžete ho podávať ako prílohu napríklad k mäsu či k rybe.

Mohlo by sa vám páčiť