Prečo sú sypané čaje lepšie než sáčkové?

čajník a šálka so sypaným čajom

Rovnako ako pri káve existujú jej milovníci, čaje majú svojich milovníkov tiež. Niekto ich užívanie moc nerieši, jednoducho si kúpi v obchode balený, sáčkový čaj a potom si ho doma zalieva. Milovníci kvalitných čajov si práve naopak, kupujú skôr tie sypané. Aký je medzi nimi rozdiel? Prečo sú tie sypané čaje lepšie než sáčkové?

Výhody sáčkových čajov

Medzi nepatrné výhody nepochybne patrí pohodlnosť pre jeho užívateľa. Je jednoduché ich zohnať, kúpiť a použiť. Po dopití čaju sa vrecúška len zbavíme vyhodením do koša. Ich použitie šetrí čas a ľudia si na ne zvykli. Predsa len, komu sa chce riešiť koľko čajových lyžičiek čaju na aký pomer vody je potrebné použiť? Alebo riešiť problém bylinných zmesí plávajúcich v čaji? A to je pre väčšinu ľudí, ktorí si chcú čaj len rýchlo vypiť, niečo nemysliteľné a zbytočné. 

Takisto aj dostupnosť sáčkových čajov je lepšia než tých sypaných. Sáčkové čaje už kúpite takmer v každom obchode, pričom máte na výber pomerne z veľkého množstva príchutí. Pri nich presne viete, čo dostanete, nečaká vás žiadne prekvapenie v podobe netradičnej chute. Nemusíte hľadať špecializované predajne, aby ste našli čaj, ktorý chcete. 

sypané čaje

Nevýhody sáčkových čajov:

Žiaľ, nevýhod je omnoho viac než výhod:

Kvalita

Pokiaľ hľadáte skutočne kvalitný čaj, zvoľte sypanú variantu. Na kvalitu čaju má vplyv celý rad faktorov. Jedným z nich je nízka kvalita surovín. Väčšina sáčkových čajov je žiaľ naplnená zvyškami prachu a zbytkov čajových lístkov. To, čo zostane po použití kvalitných listov na sypaný čaj, ide práve do sáčkových čajov.

Problémom kvality surovín je aj fakt, že im chýbajú esenciálne oleje a arómy, čo vedie k tomu, že vy prichádzate o živiny a aj o tú skutočnú chuť. Pri ich lúhovaní sa uvoľňuje viac tanínov, čo vedie k určitej horkosti čaju. To je hlavný dôvod, prečo toľko ľudí čaje dosladzuje medom, cukrom alebo mliekom. 

Chemikálie

Čaj, ktorý pijete, by mal byť kvalitný a … čistý. Pod pojmom čistý máme na mysli bez chemikálií. Papierové čajové vrecúška môžu obsahovať dioxín alebo epichlórhydrín, čo sú chemikálie, ktoré do vášho tela jednoducho nepatria. Vrecúška tiež zvyknú byť bielené chlórom. A teraz si predstavte, že vy si toto čajové vrecúško zalejete horúcou vodou. Čo sa stane? Všetky tieto chemikálie sa môžu stať aktívnymi a vylúhujú sa do vášho čaju. Aj tých 5–10 minút lúhovania vie spraviť veľkú neplechu. Najmä, ak ste ten človek, ktorý si čaje lúhuje aj dlhšie. To isté platí pre plastové čajové vrecúška, ktoré na prvý pohľad môžu vyzerať lepšie, ale takisto obsahujú plasty ako PVC alebo nylon. Tie pri vysokých teplotách taktiež vypúšťajú chemikálie. 

Bez zdravotných benefitov

Pokiaľ pijete čaj zo zdravotných dôvodov, nie len ako nápoj na spríjemnenie si studených večerov, je priam žiadúce, aby ste si kupovali sypané čaje. Ako sme už spomenuli, čajové vrecúška obsahujú len zbytky surovín a prachu, ktoré zostali po spracovaní sypaných čajov. Preto o všetky benefity prichádzate a pravdepodobne o tom ani neviete. 

Iba na jedno použitie

Vedeli ste, že sypané čaje môžete opakovane použiť 3–5krát? Nakoľko sú vyrobené z kvalitných listov, je možné ich vylúhovať po sebe viackrát, čím sa nezníži kvalita čaju. Sáčkové čaje sú len na jedno použitie a ešte aj vytvárajú odpad. 

Vedeli ste o negatívach sáčkových čajov? Ktorý typ preferujete? Máte svoje obľúbené čajové zmesi? Neváhajte sa s nami podeliť v komentároch!

 

Zdroje: 
Zdroj obrázkov: freepik, pexels
https://www.letsdrinktea.com/loose-leaf-tea-vs-tea-bags/
https://premiumsteap.com/blogs/news/why-you-shouldn-t-use-tea-bags
https://brewedleaflove.com/loose-leaf-vs-tea-bags/