Varíte z neho iba čaj pri chrípke? Chyba! Zázvor – odborným názvom ďumbier lekársky, pochádza z južnej Číny a o jeho účinkoch sa vedelo už pred 5000 rokmi. Tento štipľavý zázrak prírody má okrem liečivých vlastností aj bohaté využitie v kuchyni. Vymeňte ho napríklad za cesnakový základ a vaše kulinártvo posuniete na novú úroveň!
Prečo mať zázvor stále v chladničke?
Už staré mamy nás učili, že pri chrípke sa treba liečiť zázvorom. Tento nenápadný koreň totiž znižuje tvorbu baktérii, podporuje obranyschopnosť organizmu a bojuje s vírusmi. Zázvor je hotový zázrak a obsahuje množstvo vitamínov:
Vitamín C
Vitamín B6
Horčík
Železo
Draslík
Fosfor
Zinok
Riboflavín
Zázvor je však skvelým pomocníkom aj pri varení. V áziskej či indickej kuchyni sa zázvor používa dokonca častejšie ako soľ. Ak si tento koreň vo vašich receptoch ešte nenašiel miesto, je najvyšší čas to zmeniť.
7 kulinárskych foriem zázvoru:
Surový: Nastrúhaný alebo dokonca odšťavený surový sa dá použiť na dochutenie akéhokoľvek druhu pokrmu.
Olej: Obľúbená forma dochucovadla šalátov, ale dá sa použiť aj do nápojov.
Sušený: Môže sa použiť rovnakým spôsobom ako surový. Takto spracovaný zázvor ale stráca svoju typickú chuť.
Mletý: Vo forme prášku má dlhú trvanlivosť a dá sa použiť na dochutenie každého pokrmu.
Nakladaný: Nakladané v sladkom octe sa používa v indickej kuchyni alebo pri konzumácii sushi. Zázvor totiž čistí ústnu dutinu aj chuťové kanáliky. Práve preto by ste ho medzi jednotlivými kúskami sushi mali jesť. Vďaka zázvoru pocítite skutočnú chuť každého kúsku.
Konzervovaný: Možno ho použiť na čokoľvek, od dezertov až po šaláty.
Kryštalizované: Táto kandizovaná forma je vynikajúca pre dezerty.
Ako variť so zázvorom?
Ak ste jedlá so zázvorom ešte neskúšali, postupujte opatrne. Zázvor má svoju špecifickú štipľavú chuť, ktorá nemusí každému vyhovovať. Vždy keď môžete využívajte čersvý zázvor, ten obsahuje najviac vitamínov a ďalších prospešných látok pre vaše telo. Fantázii sa ďalej medze nekladú. Zázvor môžete využiť na dochucovanie či prípravu polievok.
V kombinácii so sójovou omáčkou dokážete vytvoriť chutnú zázvorovú marinádu, v ktorej môžete marinovať hovädzie či kuracie mäso a očaríte tak pri najbližšej grilovačke priateľov. Milujete všetko domáce? Tak využite zázvor aj pri domácich výživách. Práve pridaním pochutiny vytvoríte priam vitamínovú bombu, ktorá vás ochráni pred číhajúcimi vírusmi.
Ak vám zázvor zachutí, tak sa môžete pustiť aj do zložitejších ázijských či indických receptov, kde na zázvor nedajú dopustiť. Rôzne druhy rezancov či polievok sa pripravujú tak, že zázvor jemne orestujete a vytvoríte si tak základ jedla.
Aj pri varení so zázvorom platí zlaté pravidlo, všetko s mierom. Dlhodobé užívanie veľkých dávok zázvoru by mohol byť problematický pre pacientov, ktorí trpia cukrovkou. Pochutina totiž ovplyvňuje cukor krvi v tele.
Ako si vybrať dobrý zázvor?
Premýšľate ako si v prepravke nájsť ten najlepší a najčerstvejší zázvorový koreň? Pri výbere musíte použiť hneď niekoľko zmyslov:
Dobrý a čerstvý zázvor má lesklú, napnutú “pokožku”, teda vrstvu, ktorou je chránená dužina. Táto “pokožka” musí byť hladká, nikdy nie vráskatá.
Použite čuch, zamávajte zázvorom, cítite jeho štipľavú chuť?
Vyvarujte sa zázvoru, ktorá má na sebe škvrny, je to znak toho, že je v prepravke už veľmi dlho.
Čersvý spoznáte aj tak, že si dokážete ľahko odlomiť jeho kúsok. To, samozrejme v obchode nerobte. Spoliehajte sa na vyššie uvedené triky, tento je iba dodatkový, niečo ako skúška správnosti, ktorú môžete urobiť doma.
Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám o zariadení. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje, ako je správanie pri prehliadaní alebo jedinečné ID na tejto stránke. Nesúhlas alebo odvolanie súhlasu môže nepriaznivo ovplyvniť určité vlastnosti a funkcie.
Funkčné
Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely.Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.