Štipľavý zázrak prírody – to je zázvor!

Varíte z neho iba čaj pri chrípke? Chyba! Zázvor – odborným názvom ďumbier lekárskypochádza z južnej Číny a o jeho účinkoch sa vedelo už pred 5000 rokmi. Tento štipľavý zázrak prírody má okrem liečivých vlastností aj bohaté využitie v kuchyni. Vymeňte ho napríklad za cesnakový základ a vaše kulinártvo posuniete na novú úroveň! 

 

Prečo mať zázvor stále v chladničke?

Už staré mamy nás učili, že pri chrípke sa treba liečiť zázvorom. Tento nenápadný koreň totiž znižuje tvorbu baktérii, podporuje obranyschopnosť organizmu a bojuje s vírusmi. Zázvor je hotový zázrak a obsahuje množstvo vitamínov:

  • Vitamín C 
  • Vitamín B6
  • Horčík
  • Železo
  • Draslík
  • Fosfor
  • Zinok
  • Riboflavín

Zázvor je však skvelým pomocníkom aj pri varení. V áziskej či indickej kuchyni sa zázvor používa dokonca častejšie ako soľ. Ak si tento koreň vo vašich receptoch ešte nenašiel miesto, je najvyšší čas to zmeniť.

Zázvor
zdroj: unsplash.com

Najskôr troška z poučiek majstrov – existuje sedem hlavných kulinárskych foriem zázvoru: 

Surový: Nastrúhaný alebo dokonca odšťavený surový sa dá použiť na dochutenie akéhokoľvek druhu pokrmu. 

Olej: Obľúbená forma dochucovadla šalátov, ale dá sa použiť aj do nápojov. 

Sušený: Môže sa použiť rovnakým spôsobom ako surový. Takto spracovaný zázvor ale stráca svoju typickú chuť.

Mletý: Vo forme prášku má dlhú trvanlivosť a dá sa použiť na dochutenie každého pokrmu. 

Nakladaný: Nakladané v sladkom octe sa používa v indickej kuchyni alebo pri konzumácii sushi. Zázvor totiž čistí ústnu dutinu aj chuťové kanáliky. Práve preto by ste ho medzi jednotlivými kúskami sushi mali jesť. Vďaka zázvoru pocítite skutočnú chuť každého kúsku.

Konzervovaný: Možno ho použiť na čokoľvek, od dezertov až po šaláty. 

Kryštalizované: Táto kandizovaná forma je vynikajúca pre dezerty. 

Ako variť so zázvorom?

Ak ste jedlá so zázvorom ešte neskúšali, postupujte opatrne. Zázvor má svoju špecifickú štipľavú chuť, ktorá nemusí každému vyhovovať. Vždy keď môžete využívajte čersvý zázvor, ten obsahuje najviac vitamínov a ďalších prospešných látok pre vaše telo. Fantázii sa ďalej medze nekladú. Zázvor môžete využiť na dochucovanie či prípravu polievok

 

V kombinácii so sójovou omáčkou dokážete vytvoriť chutnú zázvorovú marinádu, v ktorej môžete marinovať hovädzie či kuracie mäso a očaríte tak pri najbližšej grilovačke priateľov.  Milujete všetko domáce? Tak využite zázvor aj pri domácich výživáchPráve pridaním pochutiny vytvoríte priam vitamínovú bombu, ktorá vás ochráni pred číhajúcimi vírusmi. 

Ak vám zázvor zachutí, tak sa môžete pustiť aj do zložitejších ázijských či indických receptov, kde na zázvor nedajú dopustiť. Rôzne druhy rezancov či polievok sa pripravujú tak, že zázvor jemne orestujete a vytvoríte si tak základ jedla. 

Aj pri varení so zázvorom platí zlaté pravidlo, všetko s mierom. Dlhodobé užívanie veľkých dávok zázvoru by mohol byť problematický pre pacientov, ktorí trpia cukrovkou. Pochutina totiž ovplyvňuje cukor krvi v tele.  

A ako si vybrať dobrý zázvor?

Premýšľate ako si v prepravke nájsť ten najlepší a nejčerstvejší zázvorový koreň? Pri výbere musíte použiť hneď niekoľko zmyslov:

  • Dobrý a čerstvý zázvor má lesklú, napnutú “pokožku”, teda vrstvu, ktoru je chránená dužina.  Táto “pokožka” musí byť hladká, nikdy nie vráskatá.
  • Použite čuch, zamávajte zázvorom, cítite jeho štipľavú chuť?
  • Vyvarujte sa zázvoru, ktorá má na sebe škrvny, je to znak toho, že je v prepravke už veľmi dlho.
  • Čersvý spoznáte aj tak, že si dokážete ľahko odlomiť jeho kúsok. To, samozrejme v obchode nerobte. Spoliehajte sa na vyššie uvedené triky, tento je iba dodatkový, niečo ako skúška správnosti, ktorú môžete urobiť doma.

Dobrú chuť a veľa odvahy so zázvorom!

Mohlo by sa vám páčiť