ŠPENÁT A SKVELÉ RECEPTY Z NEHO

Špenát je jednou z najvýživnejších potravín sveta, no napriek tomu ho väčšina detí nemá v obľube. Ťažko určiť, či je to výraznou zelenou farbou alebo jeho špecifickou chuťou. Rodičia často bojujú s tým, aby svoje ratolesti naučili jesť špenát, no zvyčajne tento pokus končí neúspechom. Zoznámte ich s touto zdravou potravinou a vysvetlite im, čo všetko v sebe skrýva. Vyskúšajte im pripraviť chutné recepty, vďaka ktorým si konečne špenát obľúbia. 

Aké zložky obsahuje špenát?

Špenát [1]  môžeme považovať za nízkokalorickú potravinu, pretože 100 gramová porcia obsahuje len okolo 20 kalórií. Až 90% tvorí voda, preto je jeho konzumácia vhodná aj pri redukčných diétach. Obsahuje tiež vitamíny A, B, C, E, K a kyselinu šťaveľovú. Bohatý je aj na minerálne látky ako sú draslík, vápnik, horčík, sodík, fosfor, železo, mangán, zinok, selén a meď, omega 3 a omega 6 kyseliny. Špenát je zásobárňou všetkých dôležitých vitamínov a minerálov.

Prečo konzumovať špenát?

Deťom nestačí iba vysvetlenie, že špenát je zdravý. Ak chcete, aby si vaše dieťa obľúbilo túto potravinu, musíte k nej vymyslieť príbeh. Skúste ich navnadiť pomocou rozprávky Pepek námorník, zatiaľ čo vy budete pripravovať špenátové recepty. Táto slávna kreslená postavička preslávila špenát a vďaka nemu mu rástli veľké svaly. V skutočnosti má však mnoho iných pozitívnych účinkov:

  • zmierňuje príznaky hemofílie – vitamín K pomáha pri zrážaní krvi 
  • udržiava správnu hladinu krvného tlaku – zloženie minerálov v špenáte je veľmi prospešné pre pacientov s vysokým krvným tlakom
  • posilňuje činnosť srdca – prispieva k prevencii vážnych kardiovaskulárnych ochorení
  • má protitzápalový účinok – znižuje zápal v celom tele a zmierňuje bolesti spojené s artritídou
  • zabraňuje mineralizácii kostí a spevňuje zuby – vitamín K pôsobí pri zadržiavaní vápnika v kostnej matrici a spolu s minerálmi pomáha udržiavať zdravé zuby
  • pôsobí na vlasy a pokožku – podporuje nielen vnútorné zdravie, ale aj vonkajšiu krásu. Chráni pokožku pred škodlivými slnečnými lúčmi. 

Najviac živín si špenát zachová v surovom stave. Ak ho však správne pripravíte pomocou nejakého chutného receptu, určite tým nič nepokazíte.

Špenát a recepty, ktoré si zamiluje celá rodina

Prvé recepty zo špenátu sa zachovali v kuchárskej knihe z roku 1390. Recepty zo špenátu [2]  si môžete pripraviť kedykoľvek. V obchodoch sa predáva po celý rok a kúpiť ho môžete aj mrazený. Špenát by sa mal skladovať suchý a zabalený v papierovej utierke. Dajte si pozor na zvädnuté a zatuchnuté trsy. V prípade, že ste kúpili čerstvý špenát, pravidelne ho kontrolujte a spotrebujte čím skôr. Výhodou mrazeného špenátu je, že ho môžete hocikedy vybrať a pripraviť z neho chutné jedlo.

Recept: Špenátová polievka

Ingrediencie: 

  • 1 ks mrazený špenát
  • 1 ks cibuľa
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 ks zeleninový bujón
  • 1 plátok maslo
  • 1 PL hladká múka
  • 100 ml smotana na varenie
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • vegeta
  • žemľa

Postup: 

V hrnci si rozpustíme maslo a opražíme na ňom asi polovicu cibuli, ktorú si nakrájame najemno. Keď je cibuľa zlatistá, poprášime ju 1 PL múky, chvíľočku popražíme a prilejeme trocha vody. Pridáme špenát a zeleninový bujón a necháme variť. Po chvíľke to poriadne rozmixujeme ponorným mixérom a dolejeme vodu. Dochutíme soľou, vegetou a čiernym korením. Pred koncom varenia pridáme pretlačený cesnak. Na záver prilejeme troška smotany, aby bola polievka jemnejšia. K polievke môžeme pridávať opraženú žemličku.

Recept: Špenátové halušky

Ingrediencie: 

  • 2 ks vajec
  • mrazený špenát
  • detská krupica
  • štipka soli
  • syrokrém
  • pochúťková smotana
  • domáca slanina
  • pažítka

Postup: 

Slaninku si nakrájame na malé kocky a opečieme. Vajcia zmiešame so špenátom, do zmesi postupne pridávame detskú krupicu a soľ. Môžeme pridať aj prelisovaný cesnak. Zmes nesmie byť riedka. Necháme odstáť 5 min. Dáme zovrieť vodu, stíšime oheň a sitkujeme halušky. Podávame so syrokrémom, pochúťkovou smotanou, slaninkou a ozdobíme pažítkou.

Recept: Špenátový prívarok s vajíčkom

Ingrediencie:

  • 200 g mrazený špenát
  • 50 g masla
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 50 ml smotana na šľahanie
  • Soľ
  • 200 g zemiaky
  • 2 ks vajec

Postup: 

Zemiaky si uvaríme v slanej vode a po precedení pridáme maslo. Následne pridáme cesnak trochu restujeme, pridáme špenát, soľ a chvíľu dusíme, pridáme smotanu a trochu redukujeme. Vajíčka uvaríme v slanej vode a podávame ako prílohu

Recept: Špenátové rizoto s parmezánom

Ingrediencie: 

  • 1.5 hrnčeka ryža na rizoto
  • 2 dl biele víno
  • 5 hrnčekov zeleninový vývar
  • 2 PL olivový olej
  • 1 PL maslo
  • 1 ks cibuľa
  • 1 ks malý zeler
  • 4 hrste baby špenát
  • 1/2 hrnčeka strúhaný parmezán
  • soľ, mleté čierne korenie

Postup: 

Maslo a olivový olej rozpustíme v hlbšej panvici. Pridáme nadrobno posekanú cibuľku a zeler a opražíme do sklovita. Pridáme ryžu a miešaním ju necháme dobre obaliť v oleji. Pridáme víno a necháme ho odpariť. A začneme prilievať vývar po naberačkách. Vždy keď sa odparí  a vsiakne do ryže, pridáme ďalšiu naberačku a takto pokračujeme zhruba 20 minút, kým nebude rizoto kašovitej konzistencie a ryža mäkká. Odstavíme z plameňa a primiešame lístky špenátu a strúhaný parmezán. Osolíme a okoreníme podľa chuti a môžeme podávať.

Recept: Špenátové smoothie s banánom

Ingrediencie:

  • 1 ks banán
  • 2 hrste mladý špenát (listy)
  • 1 KL chia semienka
  • 200 ml voda

Všetky ingrediencie spolu dobre rozmixujeme a podávame vo vysokom pohári.

Vedeli ste, že…

Špenát má perzský pôvod a do Európy sa dostal v 12.storočí. Už vtedy vedeli o jeho blahodárnych účinkoch. Stretli ste sa už s receptom zo špenátu, ktorý mal v názve „Florentine“ ? Toto pomenovanie dostal na počesť Kataríny Medicejskej, talianskej manželky francúzskeho kráľa Henricha II. Práve ona predstavila špenát na francúzskom súde, aby si uctila talianske veličenstvo.

Špenát dostal tiež označenie „železný kráľ“ a dlhodobo ľudia verili tomu, že obsahuje veľa železa. Išlo však o matematickú chybu. V roku 1870 istý vedec zle posunul desatinnú čiarku a nechtiac znásobil obsah železa v špenátových listoch. Špenát teda neobsahuje 30mg železa ale iba 3mg.

Napriek tomuto zisteniu je špenát nepochybne veľmi výživnou potravinou a obsahuje množstvo prospešných látok, ktoré prispievajú k nášmu zdraviu. Určite by mal mať miesto vo vašom jedálničku.

1] https://slovenskypacient.sk/spenat-zelezo-zdravie-jeho-ucinky-pestovanie/

[2] https://www.wellness.sk/recept-na-spenat-vylepsenia/

Mohlo by sa vám páčiť