Keď sa povedia Vianoce, mnohým z nás napadnú rôzne asociácie. Niekomu darčeky, iným rodinná pohoda a sú medzi nami aj takí, ktorí myslia na dobré jedlo, zákusky a koláče. Práve tým sladkým dezertom sa v tomto období budeme venovať viac.
Ak hľadáte inšpiráciu na to, čo na Vianoce piecť, prejdite si náš zoznam pravých slovenských koláčov, ktoré jednoducho na stole nesmú chýbať.
Moravské koláčiky
Asi medzi nami neexistuje nikto, kto by ich neochutnal. Podmanivá vôňa Moravských koláčov, v strede so sladkou náplňou iba znásobuje ich jedinečnosť.
Troška z histórie…
Moravské koláče sú medzi nami už asi 200 rokov. Piekli sa väčšinou pri veľkých udalostiach ako Vianoce či svadba v rodine. Niektoré bohaté chalupy si ich dokonca piekli iba tak v nedeľu.
Kulinárska mágia im dokonca pripisovala aj kúzelnú moc. Slovania zvykli darovať Moravské koláče pri spečatení sľubu. Dôležitá bola aj náplň koláčov. Čokoláda zaisťovala peniaze, broskyne šťastie, maková zase plodnosť.
tvarohová plnka: jemný hrudkovitý tvaroh, žĺtok, môže byť aj citrónová kôra, cukor orechová plnka: pomleté orechy zalejeme horúcim mliekom podľa potreby, pridáme cukor maková plnka: pomletý mak zalejeme horúcim mliekom podľa potreby, pridáme cukor slivková plnka: slivkový lekvár (najlepšie domáci) jablková plnka: nastrúhané jablká vytlačíme, pridáme cukor a škoricu môže byť aj: ananás, kompótové slivky, čerešne (aj keď netradičné, ale veľmi chutné)
Ozdoba hrozienka (namočené v rume), plátky mandlí, polené mandle (zdobíme podľa fantázie)
Posýpka (hrnček 250 ml) 125 g masla, 1/4 hrnčeka hrubej (alebo celozrnnej) múky, 1/4 hrnčeka kryštálového (trstinového) cukru papier na pečenie.
Postup na prípravu koláčov
Hneď na začiatku si pripravíme kvások. Do vlažného mlieka pridáme polievkovú lyžicu kryštálového a rozdrobíme droždie. Do väčšej misky pridáme všetky ingrediencie na cesto, múku, vlažné mlieko, olej, prášok do pečiva, cukor, med, soľ. K surovinám pridáme kvások a vypracujeme vláčne cesto. Vymiesené cesto posypeme múkou a necháme kysnúť cca hodinu.
Vykysnuté cesto rozdelíme na dve, prípadne tri časti. Každú postupne vyvaľkáme na hrúbku približne 1 cm. Pohárom alebo kolieskom vykrajujeme kruhy s priemerom. Plnky si pripravíme počas kysnutia cesta. Plech na pečenie vystelieme papierom na pečenie alebo potrieme tukom. Ukladáme kolieska (nie blízko seba, koláče pri pečení zväčšia objem), ktoré zatlačíme, okraje potrieme žĺtkom zmiešaným s mliekom.
Do stredu ukladáme ľubovoľné plnky. Nakoniec môžeme na koláče rozmrviť aj posýpku. Moravské koláče pečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov približne 30 minút, podľa potreby.
Šuhajdy
Ak hľadáte niečo jednoduchšie, vyskúšajte Šuhajdy – malé čokoládové košíčky, ktorých prípravu zvládnu aj deti. V niektorých slovenských krajoch sa šuhajdy zvyknú označovať aj ako domáce čokoládové bonbóny a gazdinky naprieč krajmi ich rôzne ochucujú. Ako plnku môžete zvoliť orechy, kokos, saklo či vanilkový krém. Fantázii a chuti sa medze nekladú.
V súčasnosti existujú desiatky receptov ako tieto zákusky pripraviť. Stačí si iba vybrať ten, ktorý vám bude najviac vyhovovať.
Do hrnca si dáme čokoládu, smotanu, kakao a cukor. Všetko zahrievame a zmiešame. Hmota by nemala vrieť. Po kúskoch pridávame maslo a stále miešame. Takto varíme asi 8 minút. Následne hmotu vylejeme do košíčkov a necháme dobre stuhnúť v chladničke. Ozdobiť ich môžeme orieškom, hrozienkami alebo lentilkami. Dobrú chuť.
TIP : Šuhajdy môžete naplniť salkom, karamelom či inou obľúbenou príchuťou.
Vanilkové rožky
Čo by to boli za Vianoce, bez vanilkových rožkov. Čarovná vanilka je obľúbenou surovinou nielen počas Vianoc. Vanilka sa do Európy sa dostala po prvý raz v 16. storočí a jej pomenovanie pochádza zo španielčiny, zo slova la vainilla
Vanilka je po šafráne a kardamóne tretím najdrahším korením na svete, no bez jej chuti a mnohým účinkom, by bol náš svet o niečo smutný. Späť ale k pečeniu. Vanilkové rožky sú pečivom, ktoré si pripravuje snáď každá rodina trochu inak. My ponúkame tradičný babičkin recept, ktorý s jej dovolením publikujeme.
Maslo izbovej teploty si vyšľaháme s cukrom a pridáme žĺtka. Do tejto hmoty pridávame aj múku a orechy. Hotové cesto si zabalíme do potravinárskej fólie a my ho nechávame cez noc v chladničke. Na druhý deň si cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske a rukami vytvarujeme rožky. Tie poukladáme na plech a pečieme pri teplote 180 stupňov asi 10-12 minút. Keď nám trošku vychladnú obalíme ich v práškovom a vanilkovom cukre.
Kde a kedy vznikli koláče?
Predpokladá sa, že prvé koláče sa objavili na Blízkom Východe. Orientálne sladkosti z medu, mlieka či sezamu sa najviac podobali na koláče ako ich poznáme dnes. Ich chuť a vôňa spôsobovali šialenstvo u okoloidúcich ľudí i panovníkov. Postupne sa vďaka presúvaniu obyvateľov a dobyvateľom sladké zákusky rozširovali do celého sveta a ľudia sa učili a skúšali, čo všetko sa v tomto odvetví dá vymyslieť.
Medovo – orechové rezy
Keďže už bola reč o mede, ktorý je pri pečení nenahraditeľný, recept na medovo – orechové rezy je na mieste. Jemné, mäkké cesto a chutný krém, jednoducho koláčová poézia. Ak patríte k ľuďom, ktorí neobľubujú príliš sladké zákusky, tento je práve pre vás. Zvládnu ho pokojne aj začiatočníci, stačí sa riadiť našim receptom.
Čo potrebujeme?
Na cesto
400 g polohrubej múky 150 g cukru 3 polievkové lyžice mlieka 1 vajce 1 lyžička sódy bikarbóny 30 g masla 2 polievkové lyžice medu 3 polievkové lyžice kakaa
Na krém
2 žĺtky 300 ml mlieka 100 g cukru 2 polievkové lyžice hladkej múky vanilková aróma mleté orechy
Na polevu
150 g čokolády 1 polievková lyžica masla
Postup
Začneme cestom – v hrnci zmiešame med, cukor, mlieko a maslo a zmes zohrejeme. Následne primiešame vajce a necháme ju schladiť.
V miske zmiešame múku so sódou bikarbónou a kakaom. Následne pridáme vychladenú maslovú hmotu a všetko miešame, pokiaľ vymiesime hutné cesto. To si rozdelíme na viacero častí a rozvaľkáme ho. Každá vrstva by mala mať hrúbku 4 až 5 mm. Pripravíme si plech, uložíme naň medový plát a pečieme asi 8 minút v rúre vyhriatej na 180 stupňov. Po upečení necháme pláty vychladnúť.
Krém pripravíme tak, že vymiešame žĺtka a cukor. Nad parou si vyšľaháme žĺtka zmiešame s mliekom a múkou a pridáme aj vanilkovú arómu. Krém potom necháme vychladnúť a potom pridáme maslo. Na záver si každý medový plát natrieme krémom a posypeme mletými orechmi. Posledný (vrchný) plát polejeme čokoládovou polevou.
Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám o zariadení. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje, ako je správanie pri prehliadaní alebo jedinečné ID na tejto stránke. Nesúhlas alebo odvolanie súhlasu môže nepriaznivo ovplyvniť určité vlastnosti a funkcie.
Funkčné
Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely.Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.