Recepty od starej mamy: pravé slovenské koláče

Keď sa povedia Vianoce, mnohým z nás napadnú rôzne asociácie. Niekomu darčeky, iným rodinná pohoda a sú medzi nami aj takí, ktorí myslia na dobré jedlo, zákusky a koláče. Práve tým sladkým dezertom sa v tomto období budeme venovať viac. 

Ak hľadáte inšpiráciu na to, čo na Vianoce piecť, prejdite si náš zoznam pravých slovenských koláčov, ktoré jednoducho na stole nesmú chýbať. 

Moravské koláčiky

Asi medzi nami neexistuje nikto, kto by ich neochutnal. Podmanivá vôňa Moravských koláčov, v strede so sladkou náplňou iba znásobuje ich jedinečnosť. 

Troška z histórie…

Moravské koláče sú medzi nami už asi 200 rokov. Piekli sa väčšinou pri veľkých udalostiach ako Vianoce či svadba v rodine. Niektoré bohaté chalupy si ich dokonca piekli iba tak v nedeľu. 

Kulinárska mágia im dokonca pripisovala aj kúzelnú moc. Slovania zvykli darovať Moravské koláče pri spečatení sľubu. Dôležitá bola aj náplň koláčov. Čokoláda zaisťovala peniaze, broskyne šťastie, maková zase plodnosť. 

Pečenie
zdroj: unsplash.com

Čo potrebujeme na prípravu?

Kvások

1/2 kocky čerstvého droždia
0,5 dl vlažného mlieka polievková lyžica
kryštálového (trstinového) cukru 

Kysnuté cesto

500 g hladkej múky (zdravšia verzia hladká špaldová múka)
2 dl vlažného mlieka
1 dl oleja (roztopeného masla)
2 polievkové lyžice kryštálového (trstinového) cukru
1 polievková lyžica medu (nemusí byť)
1/2 balíčka prášku do pečiva
1/2 čajovej lyžičky soli 

Na potretie koláčov

žĺtok
dve polievkové lyžice mlieka 

Plnka podľa obľuby 

tvarohová plnka: jemný hrudkovitý tvaroh, žĺtok, môže byť aj citrónová kôra, cukor
orechová plnka: pomleté orechy zalejeme horúcim mliekom podľa potreby, pridáme cukor
maková plnka: pomletý mak zalejeme horúcim mliekom podľa potreby, pridáme cukor
slivková plnka: slivkový lekvár (najlepšie domáci)
jablková plnka: nastrúhané jablká vytlačíme, pridáme cukor a škoricu môže byť aj: ananás, kompótové slivky, čerešne (aj keď netradičné, ale veľmi chutné) 

Ozdoba hrozienka (namočené v rume), plátky mandlí, polené mandle (zdobíme podľa fantázie)

Posýpka (hrnček 250 ml) 125 g masla, 1/4 hrnčeka hrubej (alebo celozrnnej) múky, 1/4 hrnčeka kryštálového (trstinového) cukru papier na pečenie.

Postup na prípravu koláčov

Hneď na začiatku si pripravíme kvások. Do vlažného mlieka pridáme polievkovú lyžicu kryštálového a rozdrobíme droždie. Do väčšej misky pridáme všetky ingrediencie na cesto, múku, vlažné mlieko, olej, prášok do pečiva, cukor, med, soľ. K surovinám pridáme kvások a vypracujeme vláčne cesto. Vymiesené cesto posypeme múkou a necháme kysnúť cca hodinu. 

Vykysnuté cesto rozdelíme na dve, prípadne tri časti. Každú postupne vyvaľkáme na hrúbku približne 1 cm. Pohárom alebo kolieskom vykrajujeme kruhy s priemerom. Plnky si pripravíme počas kysnutia cesta. Plech na pečenie vystelieme papierom na pečenie alebo potrieme tukom. Ukladáme kolieska (nie blízko seba, koláče pri pečení zväčšia objem), ktoré zatlačíme, okraje potrieme žĺtkom zmiešaným s mliekom. 

Do stredu ukladáme ľubovoľné plnky. Nakoniec môžeme na koláče rozmrviť aj posýpku. Moravské koláče pečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov približne 30 minút, podľa potreby.

Cesto
zdroj: unsplash.com

Šuhajdy 

Ak hľadáte niečo jednoduchšie, vyskúšajte Šuhajdy – malé čokoládové košíčky, ktorých prípravu zvládnu aj deti. V niektorých slovenských krajoch sa šuhajdy zvyknú označovať aj ako domáce čokoládové bonbóny a gazdinky naprieč krajmi ich rôzne ochucujú. Ako plnku môžete zvoliť orechy, kokos, saklo či vanilkový krém. Fantázii a chuti sa medze nekladú. 

V súčasnosti existujú desiatky receptov ako tieto zákusky pripraviť. Stačí si iba vybrať ten, ktorý vám bude najviac vyhovovať.  

Čo potrebujeme?

250 gramov masla
2 PL kakaa
150 gramov čokolády
100 gramov práškového cukru
5 PL smotany na šľahanie 

Postup

Do hrnca si dáme čokoládu, smotanu, kakao a cukor. Všetko zahrievame a zmiešame. Hmota by nemala vrieť. Po kúskoch pridávame maslo a stále miešame. Takto varíme asi 8 minút. Následne hmotu vylejeme do košíčkov a necháme dobre stuhnúť v chladničke. Ozdobiť ich môžeme orieškom, hrozienkami alebo lentilkami. Dobrú chuť.

TIP : Šuhajdy môžete naplniť salkom, karamelom či inou obľúbenou príchuťou. 

Deti pomáhajú v kuchyni
zdroj: unsplash.com

Vanilkové rožky

Čo by to boli za Vianoce, bez vanilkových rožkov. Čarovná vanilka je obľúbenou surovinou nielen počas Vianoc. Vanilka sa do Európy sa dostala po prvý raz v 16. storočí a jej pomenovanie pochádza zo španielčiny, zo slova la vainilla

Vanilka je po šafráne a kardamóne tretím najdrahším korením na svete, no bez jej chuti a mnohým účinkom, by bol náš svet o niečo smutný. Späť ale k pečeniu. Vanilkové rožky sú pečivom, ktoré si pripravuje snáď každá rodina trochu inak. My ponúkame tradičný babičkin recept, ktorý s jej dovolením publikujeme.

Čo potrebujeme?

320 gramov hladkej múky
160 gramov mletých orechov
80 gramov práškového cukru
240 gramov masla
2 žĺtky vanilkový a práškový cukor na obaľovanie 

Postup

Maslo izbovej teploty si vyšľaháme s cukrom a pridáme žĺtka. Do tejto hmoty pridávame aj múku a orechy. Hotové cesto si zabalíme do potravinárskej fólie a my ho nechávame cez noc v chladničke. Na druhý deň si cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske a rukami vytvarujeme rožky. Tie poukladáme na plech a pečieme pri teplote 180 stupňov asi 10-12 minút. Keď nám trošku vychladnú obalíme ich v práškovom a vanilkovom cukre.

Kde a kedy vznikli koláče?

Predpokladá sa, že prvé koláče sa objavili na Blízkom Východe. Orientálne sladkosti z medu, mlieka či sezamu sa najviac podobali na koláče ako ich poznáme dnes. Ich chuť a vôňa spôsobovali šialenstvo u okoloidúcich ľudí i panovníkov. Postupne sa vďaka presúvaniu obyvateľov a dobyvateľom sladké zákusky rozširovali do celého sveta a ľudia sa učili a skúšali, čo všetko sa v tomto odvetví dá vymyslieť.

Medovo – orechové rezy

Keďže už bola reč o mede, ktorý je pri pečení nenahraditeľný, recept na medovo – orechové rezy je na mieste. Jemné, mäkké cesto a chutný krém, jednoducho koláčová poézia. Ak patríte k ľuďom, ktorí neobľubujú príliš sladké zákusky, tento je práve pre vás. Zvládnu ho pokojne aj začiatočníci, stačí sa riadiť našim receptom. 

Čo potrebujeme?

Na cesto 

400 g polohrubej múky
150 g cukru
3 polievkové lyžice mlieka
1 vajce
1 lyžička sódy bikarbóny
30 g masla
2 polievkové lyžice medu
3 polievkové lyžice kakaa 

Na krém 

2 žĺtky
300 ml mlieka
100 g cukru
2 polievkové lyžice hladkej múky vanilková aróma mleté orechy 

Na polevu

150 g čokolády
1 polievková lyžica masla 

Postup

Začneme cestom – v hrnci zmiešame med, cukor, mlieko a maslo a zmes zohrejeme. Následne primiešame vajce a necháme ju schladiť. 

V miske zmiešame múku so sódou bikarbónou a kakaom. Následne pridáme vychladenú maslovú hmotu a všetko miešame, pokiaľ vymiesime hutné cesto. To si rozdelíme na viacero častí a rozvaľkáme ho. Každá vrstva by mala mať hrúbku 4 až 5 mm. Pripravíme si plech, uložíme naň medový plát a pečieme asi 8 minút v rúre vyhriatej na 180 stupňov. Po upečení necháme pláty vychladnúť. 

Náš tip: Vianočné dobroty, bez ktorých si sviatky ani len nevieme predstaviť

Krém pripravíme tak, že vymiešame žĺtka a cukor. Nad parou si vyšľaháme žĺtka zmiešame s mliekom a múkou a pridáme aj vanilkovú arómu. Krém potom necháme vychladnúť a potom pridáme maslo. Na záver si každý medový plát natrieme krémom a posypeme mletými orechmi. Posledný (vrchný) plát polejeme čokoládovou polevou.

Vyskúšajte aj ďalšie dobroty z Wellness Magazínu. Dobrú chuť a veľa zdaru pri pečení!