Šípky nakopnú vašu imunitu

Leto sa definitívne skončilo a namiesto neho nastúpilo škaredé, sychravé počasie plné dažďa a chladu. Naša pleť a imunita dostávajú poriadne zabrať a ľahko môžeme prechladnúť či ochorieť. Ako sa podobnému scenáru vyhnúť? Ak nepatríte k vyznávačom liekov, tým pravým pomocníkom pre vás sú rozhodne šípky.

Šípky sú vzácny prírodný zdroj zdravia, ktorý je nášmu telu prospešný zvonka aj zvnútra. Bohužiaľ, zostávajú nedocenené. Pritom ide o zázrak z divokej prírody plný vitamínu C, ktorý nám výrazne dokáže pomôcť pri problémoch s imunitou, spomaľuje proces starnutia, zabraňuje únave, podporuje trávenie, hydratuje vysušenú pokožku a dokonca vyhladzuje pleť.
Šípka bola veľmi obľúbená už v starovekom Grécku či Ríme. Jej kvety sa považovali za symbol lásky, mladosti a večnosti. Lupienky sa pridávali do kúpeľov, vyrábal sa z nich vonný olej, mydlá či parfumy, ba dokonca aj náhrdelníky, ktoré mali pritiahnuť pozornosť milovanej osoby. A nielen to! Dávni mudrci našli využitie tejto rastliny aj v liečiteľstve.

Vitamínová bomba

Okrem toho, že šípové kríky sú nádhernou okrasou záhrad, sú taktiež plné vitamínu C, karoténu, vitamínov B1, B2, P, ktorý posilňuje účinok vitamínu C, či K vitamínu. Plody sú bohaté na pektíny, triesloviny, organické kyseliny, silice a dokonca aj železo, vápnik či flavonoidy, ktoré obsahuje napríklad aj hrozno či kakao. Tie sú skutočným darom pre zdravie človeka, čo potvrdili viaceré odborné výskumy. Flavonoidy totiž majú protizápalový, protivírusový a antioxidačný účinok. Chránia bunky pred toxickým pôsobením škodlivých látok z vonkajšieho prostredia, ale aj tých, ktoré sa tvoria v tele. Obnovujú prirodzený stav buniek, brzdia degeneratívne procesy. Pravidelná konzumácia šípok významne znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení, sú prevenciou vírusov a významne posilňujú obranyschopnosť organizmu.

Kedy a ako ich zbierať?

Momentálne je najvhodnejší čas na ich zber. Plody sa odporúčajú trhať v septembri a októbri, ale len do prvých mrazov, potom už strácajú cenné vitamíny. Zbierajú sa iba tvrdé, do oranžova alebo červena sfarbené šípky. Mäkké už nie sú vhodné, pretože opäť obsahujú menej vitamínu C ako ich tvrdšie varianty. V prípade sušenia by sa mali skladovať maximálne rok, pretože strácajú obrovské dávky vitamínov.

Pomocník zvnútra i zvonka

Na prípravu výborného šípkového čaju sa môžu použiť čerstvé i sušené šípky. Odporúča sa piť dve až tri šálky tohto nápoja denne. Okrem posilnenia imunity je vynikajúcim pomocníkom v boji proti obličkovým kameňom, pri problémoch s krvotvorbou, cukrovkou, stolicou a odporúča sa aj pri rekonvalescencii po rôznych ďalších ochoreniach. Ak máte malé deti, ktoré sa zdržiavajú vo veľkých kolektívoch, kde sa nádcha a choroby šíria rýchlo, vhodné sú napríklad aj šípkové glucandy. Ide o detský výživový doplnok so šípkovým extraktom prispievajúci k správnemu fungovaniu imunitného systému. Obsahuje optimálnu kombináciu beta glucanu, šípkového extraktu a vitamínu C. „Beta glucan je imunomodulátor, ktorý podporuje proces hojenia pokožky, posilňuje imunitu a zabraňuje infekcii,” hovorí
Ing. Adrián Doboly, odborník na imunitu z biotechnologickej spoločnosti Natures.

Vynikajúci je aj domáci šípkový sirup, ktorý sa môže používať namiesto obyčajnej limonády, alebo domáca marmeláda vhodná na chlieb aj na varenie.

Avšak, ako sme už spomínali, šípky pomáhajú nielen zvnútra, ale i zvonka. Na pleť pôsobí blahodarne šípkový olej. Lieči popáleniny, drobné ranky a vyživuje suchú pokožku. Pomáha tiež pri problémoch s akné. V kombinácii s beta glucanom ide o neporaziteľnú dvojicu v kozmetickom priemysle. „Beta glucan vďaka svojim účinkom na imunitné bunky pôsobí zároveň na elasticitu pokožky a pomáha znižovať tvorbu jemných vrások,” dodáva Adrián Doboly, odborník na imunitu. A dvojnásobná sila účinku je predsa vždy viac…

Že vy ste si svoje šípky túto sezónu ešte neboli nazbierať? Tak šup-šup do záhrady alebo lesa. Ich silu by predsa bola škoda nevyužiť vo svoj prospech.

Uverejnené ako PR-článok

Mohlo by sa vám páčiť