S RECEPTAMI PO SVETE – TALIANSKO

Picture1

Aj vy ste zatúžili navštíviť Taliansko a vychutnať si všetky tie špeciality, ktoré nám ponúka? V súčasnej situácii to nie je možné, ale my sme našli spôsob ako vám túto požiadavku splniť. Vďaka nášmu článku nemusíte nikam cestovať. Prinášame vám tie najchutnejšie talianske pochúťky, ktoré si okamžite zamilujete vy aj vaša rodina. 

Aká je talianska kuchyňa?

Talianska kuchyňa je jedna z najobľúbenejších kuchýň vo svete a aj na Slovensku si často pripravujeme jedlá z talianskych surovín bez toho, aby sme o tom vedeli. Napr. také cestoviny. Ako často si ich pripravujete? V Taliansku vzniklo takmer 300 druhov cestovín a niektoré sa objavujú aj na našom tanieri. Najznámejšie sú určite penne, caneloni, fusilli, gnocchi, špagety, macaroni, tagliatelle, linguine, lasagne alebo plnené tortellini či ravioli.

Talianska kuchyňa je známa nielen cestovinami a pizzou, ale najmä čerstvosťou surovín, ktoré sa používajú na prípravu. Medzi základné talianske suroviny patria: 

  • Morské plody
  • Zelenina
  • Ovocie
  • Tvrdé syry

Ak si myslíte, že Taliansko nemá žiadne zaujímavé dezerty tak ste na omyle. Ochutnali ste už niekedy výnimočnú tiramisu, pana cottu či bábovku panettone? Tak to musíte napraviť. Tieto dezerty sa dokonale hodia ku voňavej rannej káve, ktorú si môžete spolu s dezertom vychutnať u vás doma. 

Preneste sa s nami do Talianska vďaka chutným receptom

Hľadáte inšpiráciu v kuchyni? Už nemusíte. Ponúkame vám niekoľko chutných receptov, ktoré vás prenesú do Talianska bez toho, aby ste museli niekam cestovať. Všetky suroviny sú bežne dostupné aj v našich supermarketoch, takže vám stačí len recept a chuť pripraviť niečo výnimočné. Tak idete do toho s nami?

Recept: Vitello tonnato

Vitello tonnato je talianske jedlo zo studeného krájaného teľacieho mäsa s tuniakovou omáčkou podobnou majonéze. 

Potrebujete:

  • 2 ks vajec
  • 1 ks mrkva
  • 1/2 ks pór
  • 1 ks zeler
  • 1 konzerva tuniak
  • 3 ks sardinkový rez v oleji
  • 1/8 liter biele víno
  • 1/2 liter vývar
  • 1 ks bobkový list
  • 1 KL celé korenie
  • 400 g teľací orech
  • 4 PL kapary
  • 1 PL majonéza
  • 2 PL citrónová šťava
  • 4 PL olivový olej
  • podľa chuti : soľ, korenie mleté, citrón na ozdobu

Postup: 

Mrkvu, pór a zeler pokrájame a vložíme do hrnca a zalejeme asi s 1/2 litrom vody. Pridáme víno, vývar, bobkový list, korenie celé a trochu soli. Vývar uvedieme do varu a vložíme do neho mäso, aby bolo celé ponorené. Varíme 50 minút. Potom dáme mäso vychladnúť. Žĺtky, tuniak, sardinky, 2 lyžice kapár a majonézu vložíme do mixéra a všetko najemno rozmixujeme. Pridáme šťavu z citróna a 3Pll vývaru a znovu šľaháme. Omáčku ochutíme soľou a korením. Mäso nakrájame na tenké plátky, upravíme na tanier, prelejeme omáčkou, ozdobíme kaparami a plátkami citróna.

Recept: Pravé talianske lasagne

Na bolonskú zmes:

  • 600 g mleté mäso
  • 300 ml hovädzí vývar
  • 350 g lúpané paradajky
  • 4 PL olivový olej
  • 3 PL paradajkový pretlak
  • 1 ks cibuľa
  • 3 strúčiky cesnak
  • podľa chuti : soľ, mleté čierne korenie, mletá červená paprika, čerstvá bazalka

Bešamel:

  • 50 g maslo
  • 30 g hladká múka
  • 40 g parmezán
  • 500 ml mlieko
  • podľa chuti: soľ, mleté čierne korenie, muškátový oriešok

Ostatné ingrediencie:

  • 1 balíček lasagne
  • olivový olej
  • syr
  • parmezán

Postup

1.Bolonská zmes: Cibuľu a cesnak ošúpeme a nakrájame nadrobno. Na panvici rozhorúčime olivový olej a vysypeme cibuľu s cesnakom. Posolíme a opečieme dozlatista. Potom pridáme mleté mäso a opekáme kým nám mäso nezhnedne. Následne pridáme mleté čierne korenie a mletú červenú papriku – premiešame a krátko opekáme. Nalejeme hovädzí vývar, premiešame a varíme 15 až 20 minút.

Medzitým si pripravíme paradajkovú omáčku. Lúpané paradajky rozmixujeme a zmiešame s paradajkovým pretlakom. Pridáme podľa chuti soľ, mletú červenú papriku, mleté čierne korenie, nasekanú bazalku a prelisovaný alebo nastrúhaný cesnak. Omáčku dobre premiešame a pridáme ju k mäsu. Premiešame a varíme ďalších 10 minút. Potom môžeme podľa chuti pridať ešte nasekanú bazalku. Premiešame a odstavíme. 

2.Bešamel: Maslo dáme do hrnca a necháme roztopiť. Potom pridáme múku a miešame kým sa nám obidve zložky nespoja. Následne pomaly za stáleho miešania prilievame mlieko. Za stáleho miešania povaríme pár minút. Podľa chuti pridáme soľ, mleté čierne korenie, muškátový oriešok a nastrúhaný parmezán. Dobre premiešame a odstavíme.

3.Lasagne: Lazane dáme do vriacej osolenej vody a varíme cca 3 minúty. Potom vyberieme a opláchneme v studenej vode. Následne každý plát samostatne uložíme na papierovú utierku. 

Rúru vyhrejeme na 190 °C a zapekaciu misu vymastíme olivovým olejom. Na dno zapekacej misy rozotrieme tenkú vrstvu bešamelovej omáčky, na ktorú rozložíme pláty cesta. Na tie opäť rozotrieme v tenkej vrstve bešamel. Pokračujeme bolonskou zmesou, ktorú posypeme nastrúhaným syrom, polejeme bešamelom a zakryjeme ďalšími plátmi cesta. Postup opakujeme kým neminieme všetky suroviny. Zakončíme plátmi cesta potretými bešamelom a posypanými syrom podľa vlastného výberu a parmezánom. Pečieme vo vyhriatej rúre cca 45 minút.

Recept: Focaccia

Potrebujete:

  • 250 g hladkej múky Castello
  • 1/2 pohára vlažnej vody
  • 1 lyžička cukru Castello
  • 1/2 kocky droždia Uniferm
  • 1/2 pohára čiernych olív Baresa
  • 250 g cherry paradajok
  • hrsť čerstvých lístkov bazalky
  • soľ Castello
  • olivový olej Promienna

Postup:

Do misky preosejeme múku, pridáme rozdrobené droždie, cukor, 2 lyžičky soli, vodu a 2 lyžice olivového oleja. Zo surovín vymiesime hladké tvárne cesto, ktoré preložíme do misky, prikryjeme utierkou, položíme na teplé miesto a necháme približne 1,5 hodiny kysnúť (cesto by malo zdvojnásobiť svoj objem).

Keď cesto vykysne, krátko ho premiesime dlaňami vopred dobre natretými olivovým olejom. Vyvaľkáme ho a položíme na plech potretý olivovým olejom. Prstami cesto zľahla poklepkáme, aby v ňom vznikli malé jamky. Cesto potrieme olivovým olejom, rovnomerne naň poukladáme olivy, cherry paradajky a lístky bazalky. Cesto necháme ešte približne 20-30 minút odpočívať.

Focacciu dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 190°C a pečieme asi 25 minút, kým kôrka nie je zlatistá.

Recept: Risotto con funghi (Rizoto s hubami)

Potrebujete:

  • 320 g ryža 
  • 200 ml víno biele suché
  • 150 g maslo
  • 0,5 dl olej
  • 1 ks menšia cibuľa
  • 60 g dubáky sušené
  • asi 4 PL strúhaný parmezán
  • vývar zeleninový
  • podľa chuti: soľ, vňaťka alebo pažítka

Postup:

Pripravíme si ryžu vhodnú na rizoto, najlepšie ryžu Arborio a dobré suché vínko. Sušené hríby namočíme do vody na cca 30 minút a do hrnca dáme maslo a trochu olivového oleja. Osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľku a pridáme nepremytú ryžu. Ryžu premiešame, chvíľu popražíme, zalejeme vývarom, (po vrch ryže) po chvíli pridáme scedené huby, soľ a víno. Za stáleho miešania dusíme ryžu do mäkka, to je asi 20 minút. Podlejeme vždy, keď sa tekutina takmer vyvarí. Nakoniec zjemníme maslom a pridáme strúhaný parmezán. Podľa chuti dosolíme a dobre zamiešame. Vďaka syru bude rizoto krémovejšie. 

Recept: Panna cotta

Potrebujete:

  • 1 liter sladká smotana
  • 6 ks plátková želatína
  • 6 PL krupicový cukor
  • ovocie na ozdobenie

Karamelová omáčka:

  • 6 PL krupicový cukor
  • 2 PL voda
  • 2 PL sladká smotana

Postup:

Do hrnca vlejte smotanu, pridajte cukor. Namiesto obyčajného môžete dať aj vanilkový, prípadne pol na pol. Vymiešajte na miernom ohni, kým sa cukor rozpustí. Medzitým si namočte želatínu do trochy vody, asi na 3 minúty. Želatínu vložte (bez vody) do smotany a stále miešajte, kým sa želatína nerozpustí. Pozor, ako každá želatína sa nesmie variť. Udržujeme asi na 80 °C. 

Keď sa celkom rozpustí, vlejte do formičiek napr. od jogurtov, či malých pudingov, alebo do formy na srnčí chrbát. Nechajte prikryté v chladničke, aby to stuhlo – najmenej 6 hodín. Stuhnutú panna cottu vyklopte a polejte ovocnou, prípadne karamelovou omáčkou. Môžete posypať aj lesným ovocím, jahodami, malinami. Karamelovú omáčku pripravíte jednoducho – cukor a vodu zmiešajte v hrnci. Keď sa cukor rozpustí a zmes začne vrieť, prilejte smotanu a vyšľahajte metličkou do hnedého karamelu.

Vyskúšali ste niektorý zo spomínaných receptov? Poznáte aj iné chutné talianske recepty? Neváhajte sa o nich podeliť s ostatnými čitateľmi. Dúfame, že sme vám aspoň na chvíľu spríjemnili deň a prajeme vám dobrú chuť.