S receptami po svete – Španielsko

daniel-corneschi-N6HTCyN50p0-unsplash

Snúbi v sebe zmes kultúr, vôni i chutí. I takto by sa dala opísať kuchyňa slnečného Španielska. Táto temperamentná krajina nie je iba dovolenkovou destináciou, často je vyhľadávaná aj kvôli gastronómii. Ak máte chuť priniesť troška slnka do svojej kuchyne, čítajte ďalej. 

Charakteristika španielskej kuchyne 

Španielska kuchyňa je veľmi pestrá a rôznorodá a nejednotná. Každá časť ako Katalánsko, Baskicko či Andalúzia má v kuchyni svoje špecifiká a svoje postupy, no na jednom sa Španieli zhodnú, olivový olej a cesnak nemôže nikdy nič pokaziť. Španieli radi využívajú to, čo im príroda nadelila. Vo vnútrozemí sa viac konzumuje mäso, pri pobreží už spomínané ryby a dary mora. Španieli milujú polievky, šaláty a hlavne jedlá, kde môžu využívať koreniny a rôzne bylinky. Nebuďte preto prekvapení, ak v jedlách či receptoch objavíte rozmarín, tymián, bazalku, koriander či zázvor

Kúsok španielska aj vo vašej kuchyni 

Ak ste už mali niekedy možnosť ochutnať španielsku kuchyňu a zamilovali ste sa do nej, nie je dôvod, prečo si lahodné jedlá neurobiť doma. Stačia na to tie správne prísady a štipka trpezlivosti. 

Paella

My Slováci máme bryndzové halušky, Španieli majú paellu. Toto obľúbené a asi najznámejšie jedlo je zaujímavé aj tým, že každá rodina si ho pripravuje inak a recept sa dedí z generácie na generáciu. Základom je kvalitná ryža a pravý šafran. 

Suroviny 

  • 300 g kuracie prsia/krevety alebo bravčové mäso – to záleží od preferencií
  • 200-300 g fazuľové struky 
  • 300 g ryža na paellu 
  • 1 ks veľká paradajka 
  • šafran 
  • 1 ČL paprika červená sladká mletá 
  • 2 vetvičky rozmarín 
  • citrón 
  • 2 strúčiky cesnak 
  • soľ 
  • kvalitný olivový olej

Ako prvé opečieme do zlatista mäso. Medzitým necháme spariť paradajku a rozmixujeme ju. Pyré pridáme k mäsu. Pridáme fazuľové struky a restujeme. Ďalej pridáme korenie – čierne, papriku a štipku soli. Ak je potreba prilievame olivový olej, aby sa zmes nepripiekla a pridáme aj na drobno nakrájaný cesnak. Zmes zalejeme vodou až po okraj a necháme dusiť do polomäkka. Keď je mäso hotové, vyberieme ho a zmes, ktorá ostala ochutnáme. V tomto bode musíme paellu ochutnať a dochutiť, následne by sa už dochucovať nemala. Pridáme šafran podľa chuti a prichádza na rad ryža. Tá sa nasype do panvice, kde sa varí zmes a opäť vrátime mäso. Podľa španielskeho receptu by sa paella už nemala miešať. V podstate musíte na miernom ohni počkať, kým sa voda vsiakne do ryže a starostlivo paellu sledovať, aby nezhorela.  Na konci môžete pridať vetvičku rozmarínu.   

Tapas

…ani sa nenazdáte a už sú na stole. Malé jednohubky vďaka ktorým si Španielsko zamilujete. tapas prekvapia rozmanitosťou i chuťou. Sú akýmsi predkrmom, ktorá ma naštartovať správny apetít!

No a keďže v jednoduchosti je krása, pri tvorení tapas pochúťok stavte na overené chute. Olivy, pesto, paradajky, baklažán či šampiňóny. To všetko či už v teplej alebo surovej úprave dajte na malé celozrnné chlebíčky a sledujte ako sa do nich vaši hostia pustia. Využiť môžete aj šunky či rôzne salámy, ktorými svoje tapas ešte zdokonalíte.  

Patatas bravas

Štipľavá pochúťka, ktorá by sa voľne dala preložiť ako odvážne zemiaky. Síce Španieli veľmi pikantné jedlá neobľubujú, tieto zemiaky sú výnimkou. 

Suroviny

  • 5-6 zemiakov
  • 1 cibuľa 
  • cesnak 
  • paradajky – čerstvé alebo tie z konzervy
  • červená paprika mletá 
  • pálivá červená paprika mletá 
  • sladký sherry ocot 
  • cukor 
  • soľ 
  • korenie čierne mleté 
  • bobkový list
  • olej olivový

Zemiaky si predvaríme v osolenej vode scedíme, osušíme a dáme vyprážať. Použite skutočne kvalitný olivový olej určený na vyprážanie. Na ďalšej panvici si speníme cibuľku, cesnak a korenie (papriky, soľ, čierne korenie cukor), ak máte chuť pridať môžete aj chilli papričku. Do zmesi pridáme sladký sherry ocot a miešame, kým sa nám vytvorí konzistencia podobná sirupu. Pridáme buď nadrobno posekané paradajky, alebo tie z konzervy a omáčku privedieme odo varu. Nezabudnite ju miešať. Opražené zemiaky prelejeme pripravenou omáčkou a môžeme podávať.