Ružová čokoláda – počuli ste už o nej?

Čokoláda je jednou z najpredávanejších sladkostí po celom svete. Zbožňujú ju nielen deti, ale aj dospelý a staršie generácie. Podľahli jej mnohé významné historické osobnosti ako napr. madame Pompadour, francúzsky filozof Voltaire či Napoleon Bonaparte. Pravá čokoláda obsahuje minimálne 60% kakaa a do Európy sa dostala počas 17.storočia.

Donedávna sme poznali tri druhy čokolády: mliečnu, horkú a bielu. Ale počuli ste už o ružovej čokoláde? V posledných rokoch je o ňu čoraz väčší záujem. Ide o nový druh čokolády alebo to nie je skutočná čokoláda? Odpoveď na túto otázku nájdete v našom článku.

Existuje ružová čokoláda?

Ružová čokoláda naozaj existuje. Dokonca je viac považovaná za čokoládu ako biela. Biela čokoláda totiž neobsahuje kakaovú sušinu, ale iba maslo, ktoré sa vyrába z kakaových bôbov. Aj keď sa mnohí domnievajú, že ružová čokoláda je vlastne biela s jahodovým sfarbením, nie je to pravda. Kakaové bôby sa pestovali už pred 3000 rokmi v Strednej Amerike a rastú na rastline s názvom kakaovník. 

Táto zaujímavá čokoláda sa vyrába zo semien kakaových bôbov Ruby, ktoré rastú na plantážach v Ekvádore, v Brazílii a na Pobreží Slonoviny. Charakteristická je pre nich silne ružová farba a to najmä preto, že každý surový kakaový bôb má po rozpolení ružové jadro.

ružová čokoláda
zdroj: barry-callebaut.com

Dôvodom rôznych konšpirácií môže byť aj to, že ružová čokoláda nemá typickú chuť, na akú sme pri čokoládach zvyknutí. Odborník na čokoládu Angus Kennedy jej chuť definoval takto: „Je to veľmi neobvyklý ale hodnotný produkt s mierne krémovou textúrou. Chuť je taká ľahká a ovocná, že nepoznáte, že jete čokoládu.“

Zloženie ružovej čokolády

Ružová čokoláda  má oproti iným druhom aj rozdielne zloženie. Rozdiel spočíva najmä v percentuálnom podiele kakaovej sušiny a kakaového masla. 

  • Mliečna čokoláda – minimálny obsah kakaovej sušiny v mliečnej čokoláde je 25%. Okrem toho obsahuje približne 20% kakaového masla a 20% sušeného mlieka.
  • Horká čokoláda – v tejto čokoláde by mal byť minimálny obsah kakaovej sušiny 35%. Podľa talianskej štúdie je horká čokoláda zdravá iba vtedy, ak z nej nezjeme viac ako 6,7 gramov denne
  • Biela čokoláda – neobsahuje kakaovú sušinu, ale kakaové maslo a jeho podiel musí byť aspoň 20%. Podľa všetkého bielu čokoládu nemôžeme považovať za pravú čokoládu.
  • Ružová čokoláda – obsahuje minimálne 47,3% kakaovej sušiny a 35,9% kakaového masla. Vzhľadom na zloženie môžeme povedať, že ide o skutočne kvalitný druh, ktorý je porovnateľný s pravou horkou čokoládou. 
ružová čokoláda
zdroj: barry-callebaut.com

Ako sa vyrába ružová čokoláda?

Svetoznáma švajčiarska spoločnosť Barry Callebut a zároveň najväčší spracovateľ kakaa 13 rokov pracovala na príprave ružovej čokolády. Revolučná novinka bola predstavená 5.septembra 2017 v Šanghaji. Hlavnou charakteristikou, vďaka ktorej si získava mnohých milovníkov čokolády je to, že neobsahuje žiadne farbivá ani arómy.

Táto čokoláda sa pripravuje podobne ako ostatné druhy. Vysušené fermentované kakaové zrná, ktoré sa získavajú z kakaových bôbov sa upražia, rozdrvia a zlisujú. Z masy sa oddelí kakaové maslo a zvyšok sa pomelie na kakaový prášok. Zmes prášku, kakaového masla a cukru sa zmieša a prebieha proces zjemňovania chute. V poslednom kroku nastáva roztopenie tukov a rýchle vychladnutie, vďaka ktorému sa nevytvorí biely povlak. Konkrétne detaily procesu výroby ružovej čokolády zatiaľ neboli zverejnené.

ružová čokoláda
zdroj: e15.cz

Zaujímavosti o ružovej čokoláde

  1. 80 rokov nikto neprišiel so žiadnou revolučnou novinkou, až v roku 2017, kedy bola predstavená ružová čokoláda. Mnohí ju považujú za nejaký marketingový ťah a stále ešte pochybujú o jej pravosti.
  2. Kakaový prášok obsahuje rôzne flavonoidy, ktoré pozitívne ovplyvňujú srdcovú činnosť a vitamín K, ktorý pomáha obličkám a zvyšuje absorpciu vápnika v tele.
  3. Vedci zo Švajčiarska prišli s ružovou čokoládou v nádeji, že tým pomôžu zvýšiť predaj. V posledných rokoch totiž došlo vo svete k výraznému poklesu výroby.
  4. Kakaové bôby majú skvelú vlastnosť a to, že dokážu zvyšovať úroveň energie. Je to najmä vďaka obsahu látok ako kofeín a teobromín. Ružová čokoláda má pomerne veľký podiel kakaového prášku a teda môže dodávať viac energie ako ostatné druhy čokolád.
  5. Spoločnosť Barry Callebaut opisuje ružovú čokoládu ako „intenzívne zmyslové potešenie“ a tento opis ju skutočne vystihuje. Pomáha totiž znižovať stres a pri jej konzumácii náš mozog produkuje endorfíny.
  6. Ružová čokoláda má nižší obsah cukru ako ostatné druhy čokolád. Veľké množstvo cukru je škodlivé pre človeka a práve to môže byť dôvod prečo klesol dopyt po čokoláde. To však môže zmeniť lahodná novinka.

Ešte ste nemali možnosť ochutnať ružovú čokoládu? Tak to musíte zmeniť. Ružová čokoláda sa dostala aj na Slovensko a vychutnať si ju môžete vďaka spoločnosti Nestlé, ktorá vytvorila ružový variant KitKat tyčiniek. Ružový variant predstavila aj spoločnosť Magnum, ktorá prišla s jedinečnou kombináciou zmrzliny a ružovej čokolády. Táto čokoláda je dostupná aj na rôznych e-shopoch a spotrebitelia sa o ňu začínajú stále viac zaujímať. Vhodná je tiež ako originálny darček pre niekoho výnimočného.

Mohlo by sa vám páčiť