Recepty zo zemiakov ktoré zvládne aj začiatočník

Koniec leta pre farmárov znamená i začiatok zemiakovej sezóny. I keď sú zemiaky celoročnou potravinou, ich zber sa na Slovenska realizuje na prelome leta a jesene. Zemiaky sú jednou z najčastejšie sa vyskytujúcich surovín v našich jedálničkoch. Určite sa i u vás doma v komore váľa nejaké to kilo zemiakov, ktoré by rado naplnilo svoj osud a stalo sa chutným pokrmom pre vašu rodinu. Zemiaky nemusíte pripravovať len ako prílohu. Dá sa z nich pripraviť množstvo jednoduchých a chutných receptov. Ak teda nemáte doma nič iné len kilo zemiakov alebo chcete pripraviť rýchlu večeru, vôbec nezúfajte. Pripravili sme pre vás pár jednoduchých receptov zo zemiakov, ktoré zvládne naozaj každý. Vytiahnite zemiaky z komory a pustite sa do varenia.

Francúzske zemiaky

Pripravte si:

  • 1,5 kg zemiakov,
  • 1 ks cibuľa,
  • 2 ks vajíčok uvarených  natvrdo,
  • 150 g paprikovej klobásy (vyberte druh, ktorý vám chutí),
  • 2 ks smotana kyslá,
  • soľ, korenie, olej,
  • 4 plátky syr,
  • 3 PL strúhaný syr,
  • 1 ks vajce,
  • 1PL bravčová masť,
  • 1 KL červená paprika.

Ako nato:

  1.  Zemiaky umyte a vložte do hrnca s vodou. Uvarte zemiaky takmer do mäkka, vylejte vodu a nechajte ich vychladnúť. Po vychladnutí zemiaky očistite a nožom jemne sťahujte šupku. Po očistení zemiaky nakrájame na plátky. Uvarené vajíčka, taktiež studené, nakrájame na plátky. Klobásku nakrájajte na kocky. Cibuľu si nakrájajte na malé kocky.
  2. Na panvici roztopte masť a opražte na nej cibuľu do ružova. Následne pridajte papriku, štipku soli a čierneho korenia.
  3. Do rajnice rozložte vrstvu zemiakov, osoľte, okoreňte. Následne vrstvite ostatné suroviny – vajcia a klobásu. Poslednou vrstvou sú opäť zemiaky.
  4. Vrch zemiakov polejte pripravenou rozpustenou masťou.
  5. Smotanu rozmiešajte s vajcom, osoľte a zalejte zemiaky pred pečením. Vložte rajnicu do vyhriatej rúry. Neskôr posypeme strúhaným syrom a dopečte.
Francúzske zemiaky - Wellness Magazín
[Elena Shashkina] © 123RF.com

Zemiaky na kyslo

Pripravte si:

  • 600 g očistených na kocky nakrájaných zemiakov,
  • 1 bobkový list,
  • 3 guličky čierneho korenia,
  • soľ,
  • 2,5 dcl smotany na varenie,
  • 2 polievkové lyžice hladkej múky,
  • 1 čajová lyžička kryštálového cukru,
  • 2 polievkové lyžice octu.

Ako nato:

  1. Na kocky nakrájané zemiaky zalejte vodou (vody tak aby bola len trochu nad zemiakmi), pridajte bobkový list, čierne korenia a soľ. Suroviny spolu varte kým nie sú zemiaky mäkké.
  2. Následne si pripravte zátrepku na zahustenie prívarku. Rozmiešajte 2,5 dcl smotany na varenie s 2 pol. lyžicami hladkej múky a vlejte ju k vareným zemiakom a nechajte zovrieť.
  3. Jedlo dochuťte lyžičkou kryšt. cukru a 2 polievkovými lyžicami octu. Nechajte všetko spolu prevrieť.
  4. Prívarok servírujte s opečenou klobásou alebo volským okom.
Náš tip: Recepty na osviežujúce polievky od známeho šéfkuchára Františka Košudu

Zemiaková baba

Pripravte si:

  • 1 kg zemiaky,
  • 2 ks cibuľa,
  • 4 strúčiky cesnak,
  • 4 ks vajce,
  • 6 PL hladká múka,
  •  soľ, mleté čierne korenie, majoránka, petržlenová vňať
  •  bravčová masť alebo rastlinný olej na vymastenie plechu

Ako nato:

  1. Zemiaky očistíme a spolu s cesnakom a cibuľou postrúhame alebo rozmixujeme v kuchynskom robote.
  2. Do zemiakov pridáme vajíčka, múku, soľ, korenie a pridáme aj majorán alebo petržlenovú vňať na dochutenie. Všetko spolu dobre rozmiešame.
  3. Zmes vylejeme na vymastený plech a pečieme v rúre asi  35 minút.
  4. Babu servírujeme ešte teplú s pohárom kyslého mlieka alebo smotanou.

Pečené plnené  zemiaky

Pripravte si:

  • 4 zemiaky,
  • 120 g tvrdého syra alebo bryndza
  • 70 g slaniny,
  • 20 g masla,
  • mleté čierne korenie, soľ,
  • nasekaná lahôdková cibuľka,
  • kyslá smotana

Pečené plnené zemiaky - Wellness Magazín
Do kyslej smotany môžete pridať aj čerstvé bylinky. [Kia Cheng Boon] © 123RF.com
Ako nato: 

  1. Predhrejte rúru.
  2. Zemiaky poriadne umyte a osušte. Následne zemiaky poukladajte na plech a nechajte piecť.
  3. Asi po hodine zemiaky vyberte a rozrežte pozdĺžne na polovice. Pomocou lyžice vydlabte strednú dužinu.
  4. Dovnútra zemiakov vložte maslom, strúhaným syrom a slaninou, osoľte a okoreňte a dajte asi na 5 – 10 minút zapiecť. Namiesto syra taktiež môžete zemiaky naplniť plnkou z bryndze a vnútra zemiakov, ktoré ste pred chvíľou vydlabali.
  5. Podávajte teplé, ozdobené nasekanou cibuľku a kyslou smotanu. Prípadne pripravte ako prílohu zeleninový šalát.

Zemiaková frittata so slaninou, hubami a vajíčkami

Pripravte si:

  • 300 g zemiakov,
  • 4 šampiňóny,
  • 4 vajíčka,
  • 1 cibuľa,
  • 6 plátkov slaniny,
  • nasekané bylinky,
  • soľ, mleté čierne korenie,

Ako nato:

  1. Zemiaky umyte a nakrájajte na kolieska. Plátky slaniny rozkrojte na polovice a poukladajte na dno panvice. Zapnite sporák.
  2. Postupne do panvice pridávajte nakrájanú cibuľu, zemiačky, na plátky nakrájané šampiňóny, opäť vrstvu zemiakov. Dochuťte soľou a korením.
  3. Spolu pečte približne 5 – 8 minút a prikryte zmes pokrievkou.
  4. Vajcia v miske rozmiešajte, osoľte a okoreňte a vlejte do panvice. Pridajte bylinky a pečte na malom plameni, pokiaľ nie je frittata hotová aj na povrchu.
  5. Servírujte so sviežim zeleninovým šalátom.

Nachystajte si zemiaky, kúpte zvyšné potraviny a pustite sa do prípravy týchto jednoduchých receptov, ktoré vás nielen zasýtia, no i potešia vaše chuťové poháriky. Zemiaky sú potravinou, ktorá by vo vašom jedálničku nemala chýbať. Vo vašom prevedení bude i jednoduchá surovina akou sú zemiaky hviezdou kuchyne.

Autorské právo