Recepty z rebarbory

Existuje veľa jednoduchých, ale chutných spôsobov, ako pripraviť rebarboru inak ako len rebarborový koláč.
Potrebujete trochu inšpirácie? Tu je niekoľko chutných receptov z rebarbory, s ktorými môžete začať:

Rebarborový nanuk

Potrebujete:
5-6 stoniek rebarbory
1½ šálky jahôd
½ šálky javorového sirupu /medu
⅓ šálky kokosového mlieka

Ako nato:
Nakrájajte ovocie a pridajte ho do malého hrnca. Varte kým nebude rebarbora mäkká (asi 8 minút). Pridajte do zmesi sladidlo a kokosové mlieko a mixérom mixujte, až kým nie sú ingrediencie dobre spojené. Naplňte zmesou formu na nanuky a nechajte v mrazničke zamraziť.

rebarborovy nanuk

Raňajková misa

Potrebujete:
Jahodovo-rebarborová zmes:
1 kg jahôd nakrájaných na kúsky
4 stonky rebarbory, narezané na menšie kúsky
⅓ až ½ šálky medu (podľa chuti)
3 polievkové lyžice kukuričného škrobu (môžete vynechať)
1 lyžička vanilkového extraktu

Zmes vločiek:
¾ pohár ovsených vločiek
¾ šálky bielej celozrnnej múky alebo bežnej celozrnnej múky
⅓ šálky hnedého cukru
lyžička jemnozrnnej morskej soli
4 lyžice rozpusteného masla
3 polievkové lyžice jogurtu podľa chuti

Ako nato:
Predhrejte rúru na 180 stupňov. V zapekacej miske  zmiešajte jahody, rebarboru, med, kukuričný škrob a vanilkový extrakt.
V menšej nádobe zmiešajte ovsené vločky, múku, hnedý cukor a soľ. Pridajte jogurt a maslo. Miešajte zmes, kým sa ingrediencie neprepoja. Zmes navrstvite na ovocnú vrstvu. Pečieme 50 až 55 minút až kým nám povrch nezmení farbu na zlatistú. Pred podávaním nechajte vychladnúť 5 až 10 minút. Podávame s jogurtom.

Chia puding s rebarborou

Potrebujete:
Chia puding:
3 šálky kokosového mlieka
¾ šálky chia semien
1½ lyžičky vanilky

Ovocná zmes:
5–6 rebarborových stoniek
1-1½ šálky jahôd
2 lyžice javorového sirupu/medu
¼ – ⅓ pohár vody

Ako nato:
Mlieko, chia semienka a vanilku zmiešame, ponalievame do servírovacích nádob a necháme oddychovať v chladničke.
Ovocie nakrájajte a vložte do malého hrnca. Varte na strednom ohni, kým nebude rebarbora mäkká. Pridajte sladidlo a vodu a zmes rozmixujte. Na vrch pudingu nalejte rebarborový kompót a nechajte vychladnúť asi 1 hodinu.

Rebarborovo – jahodový džem

Potrebujete:
5 šálok rebarbory ​​asi 3 veľké stonky, nakrájame na kocky
2 šálky ošúpaných a rozpolených jahôd
2 a 1/4 šálky cukru
1 polievková lyžica čerstvej citrónovej šťavy z približne polovice veľkého citróna

Ako nato:
Všetky prísady spolu varte vo veľkom hrnci na strednom ohni. Hneď ako začne zmes bublinkovať, znížte teplotu. Pokračujte vo varení za občasného miešania, až kým džem nezhustne. Kým varíte džem, sterilizujte štyri sklenené poháre a viečka. Urobíte to varením vo vode po dobu 10 minút, alebo v umývačke riadu.
Preneste sterilizované nádoby na čistú utierku.
Pripravte si veľký hrniec s vriacou vodou a pokrievkou. Do hrnca dajte dostatok vody, aby ste doň mohli ponoriť zaváraninové poháre.
Naplňte každú nádobu horúcim džemom a poriadne zatiahnite viečko.
Naplnené poháre umiestnite opatrne do nádoby plnej vriacej vody a nechajte variť 10 minút. Následne poháre vyberte a zabaľte do utierky aspoň na 24 hodín. Ak budete nádoby uchovávať na chladnom tmavom mieste môže vám džem vydržať až rok.

rebarborovy dzem

Kompót k nedeľnému obedu

Potrebujete:
3 stonky rebarbory nakrájané na kúsky
2 lyžice medu alebo hnedého cukru
lyžicu šťavy z citróna
klinčeky a škoricu podľa chuti
½ pohára vody

Ako nato:
Všetky ingrediencie vložte do hrnca a varte, kým rebarbora nezmäkne a klinčeky so škoricou neuvoľnia chute. Koreniny vyberte a kompót môžete podávať k obedu alebo ako dezert servírovaný s vanilkovou zmrzlinou.

Rebarbora sa stáva čoraz populárnejšou surovinou. Je obľúbená najmä vďaka svoje špecifickej chuti a príjemnej vôni. Stonky okrem lahodnej chuti prospievajú i vášmu zdraviu. Rebarbora okrem iného zlepšuje činnosť tráviacej sústavy, posilňuje kosti a znížuje zápaly. Môže tiež pomôcť v boji proti voľným radikálom, odvrátiť poruchy mozgu a zmierniť zápchu a hnačku.
Rebarboru si ľahko vypestujete i doma a môžete ju skladovať v mrazničke. Táto nevšedná rastlina rozhodne spestrí nielen váš jedálniček, ale vďaka zaujímavým receptom z rebarbory aj kuchárske schopnosti.

Mohlo by sa vám páčiť