V lete púta oči na poliach svojou červenou farbou, v každom ročnom období zase hýčka chuťové poháriky na tanieri. Reč je o maku – rastline, ktorá by mala mať miesto v jedálničku každého z nás. Mak je nielen výborná prísada do sladkých či slaných jedál, ale má aj priaznivé účinky na náš organizmus. Pozrite sa s nami, v čom spočíva tajomstvo sily maku.
Pokiaľ občas neodoláte a zamaškrtíte si na makových dobrotách, robíte dobre. Mak ako všeliek bol dobre známy našim predkom už stáročia. Drobné zrniečka maku sú nielen chutné, ale aj plné vitamínov a minerálnych látok. Mak je bohatý na železo, horčík a vápnik, ktorého má dokonca viac ako mliečne výrobky. Konzumáciou maku znížite riziko vzniku osteoporózy a zápchy, keďže pôsobí priaznivo aj na váš tráviaci trakt.
Upokojí vás
Túto zlatú radu by vám dala nejedna babička verná zdraviu z prírody. Pokiaľ máte ťažkú noc a spánok vám neprinášajú ani zrátané ovečky, pomôže vám práve makový čaj. Zalejte 4 lyžice mletého maku vriacou vodou, nechajte odstáť, preceďte a mierne oslaďte. Mak zlepší kvalitu vášho spánku a celkovo vás upokojí. Makový čaj si môžete uvariť aj keď prechádzate stresujúcim obdobím, napríklad v práci alebo pred ťažkými skúškami v škole či inde.
Pre zdravie aj pre krásu
Všestranné využitie maku z neho robí nenahraditeľnú potravinu, ktorú by ste si mali z času na čas určite dopriať: či už vo forme lákavých koláčikov, čaju, alebo zdravého oleja. Okrem kuchyne je mak malým zázrakom aj v kúpeľni. Pomáha regnerovať suchú a popraskanú kožu a je prospešný tiež pre nechty a zdravé vlasy.
7 naj receptov z maku
My však teraz pošteklíme vaše chuťové bunky 7 skvelými receptami, ktoré vám nezaberú veľa času a okamžite si ich zamilujete. Inšpirujte sa nasledujúcimi tipmi, čo si z maku môžete pripraviť.
Postup: Príprava pomazánky je nesmierne jednoduchá. Z citróna vytlačte šťavu, ktorú zmiešate s ostatnými ingredienciami, až kým vám nevznike krémová masa. Pomazánka chutí výborne s celozrnným chlebom.
Rýchla maková torta
Potrebujete: 1 jablko, 200 g ovsených vločiek, 2 PL trstinového cukru, 100 g maku, 300 g bieleho jogurtu, 150 ml mlieka, 1 prášok do pečiva
Postup: Jablko nastrúhajte najemno a potom spolu zmiešajte všetky prísady. Rúru vyhrejte na 180°C a pečte v tortovej forme približne 40 minút. Pred podávaním môžete koláč posypať kakaom, kúskami jablka, poliať medom alebo javorovým sirupom.
Maková marináda
Potrebujete: 50 g maku, 1 cibuľu, pol téglika bieleho jogurtu, 3 PL olivového oleja, 3 PL jablkovej šťavy, 3 PL citrónovej šťavy, 1 ČL medu, štipku soli a korenia
Postup: Cibuľu očistite a nakrájajte najemno. Opražte ju bez oleja/masla spolu s makom na panvici a nechajte vychladnúť. Potom k nej pridajte zvyšné suroviny a dobre premiešajte. K hotovej marináde sa hodí zelený šalát.
Postup: Na rozohriatom masle opečte dozlatista toastový chlieb a podlejte ho vínom. Prilejte vývar, priveďte do varu a potom nechajte povariť ešte asi 15 minút na miernom ohni. Zmes poriadne premiešajte metličkou na sneh a vymixujte tyčovým mixérom. Medzitým v inom hrnci zohrejte mlieko (nevarte ho), pridajte syr a všetko vlejte do polievky. Polievku dochuťte soľou, korením, muškátovým orieškom a cesnakovým práškom. Pridajte mak a petržlenovú vňať a nechajte zovrieť. Podávajte polievku, kým je teplá.
Postup: Rozmrazené lístkové cesto vyvaľkajte na pomúčenej pracovnej doske. Nakrájaje ho na tenšie pásiky a tie uložte vedľa seba na plech vystlaný papierom na pečenie. Každý pásik lístkového cesta zatočte „do vrkoča“. Zmiešajte źĺtok s vodou a potrite ním jednotlivé pásiky. Potom ich posypte makom, soľou a sezamom. Pečte v rúre predhriatej na 175°C, kým nebudú mať zlatistú farbu.
Makovo-mandľové rezy
Potrebujete: 550 g masla, 1 kg múky, 400 g cukru, soľ, 1 ČL prášku do pečiva, 4 vajcia, 1 l mlieka, 100 g krupice, 150 g práškového cukru, 375 g mletého maku, 1 celý pomaranč, 100 g rozdrvených mandlí, 1 – 2 PL rumu, tuk
Postup: Roztopte maslo a nechajte ho trochu vychladnúť. Zmiešajte múku, cukor, štipku soli a prášok do pečiva. K sypkým ingredienciám pridajte 2 vajcia a vychladnuté maslo a spojte do zmesi ručným mixérom. Vymastite plech a vylejte naň polovicu cesta. Druhú polovicu odložte do chladu. Nechajte zovrieť pol litra mlieka so štipkou soli, potom pridajte krupicu a práškový cukor a povarte na miernom ohni asi 10 minút. Druhú polovicu mlieka nechajte tiež zovrieť, spojte s makom a zmiešajte s mliečno-krupicovou zmesou.
Pomaranč umyte a vysušte. Ošúpte ho a vytlačte z neho šťavu. Do makovej masy vmiešajte mandle, rum, nastrúhanú pomarančovú kôru, pomarančovú šťavu a 2 vajcia. Masu vylejte na cesto na plechu a pečte 15 minút pri teplote 175°. Potom vytiahnite plech z rúry, vylejte naň zvyšok cesta a pečte ďalších 25 – 35 minút. Hotový koláč nechajte vychladnúť na kuchynskej mriežke.
Ovocný tanier s banánovo-makovou omáčkou
Potrebujete: 100 g banánov, 150 g jogurtu, trochu citrónovej šťavy, 1 ČL medu, 10 g maku, 240 g grepfruitov, 200 g baby ananásu, 100 g kivi
Postup: Banány ošúpte a vymiešajte ich na kašu s jogurtom. Zmes dochuťte s citrónovou šťavou a medom a vmiešajte do nej mak.
Grapefruit s ananásom očistite a nakrájajte na kocky. Kivi rozpoľte a vyberte dužinu. Ovocie nadekorujte na tanieri a polejte banánovo-makovou zmesou.
Som jedným z mála ľudí na tejto planéte, ktorí veria, že v živote človeka sa neplní len paprika, ale aj sny. S rukou na srdci a druhou na klávesnici môžem potvrdiť, že robím, čo ma baví. Takmer dennodenne skladám z písmen slová, zo slov vety a z viet ucelený text. Najradšej píšem o módnych trendoch, cestovateľských tipoch, všednostiach života a bytovom dizajne. A ešte niečo: milujem Granko a čínske perá.
Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám o zariadení. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje, ako je správanie pri prehliadaní alebo jedinečné ID na tejto stránke. Nesúhlas alebo odvolanie súhlasu môže nepriaznivo ovplyvniť určité vlastnosti a funkcie.
Funkčné
Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely.Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.