Prímorská exotika: 7 receptov z kreviet

Krevety sú zrejme najobľúbenejšie morské plody. Tieto kôrovce žijú v moriach i sladkých vodách. Majú valcovitý pancier, silný chvost, dlhé nohy a ešte dlhšie tykadlá. Väčšina druhov kreviet je pomerne malá, sú asi 1-3 cm dlhé, ale najžiadanejšie druhy sú práve tie väčšie, niekedy až 25 cm dlhé. Najväčšie sú garnáty, potom nasledujú tigrie krevety a všetky ostatné sa nazývajú už len krevety.

Konzumácia kreviet má veľký prínos pre naše zdravie. Krevetami môžeme doplniť denný príjem železa, vápnika, sodíka, fosforu, zinku a iných. Zároveň doplníme vitamín A, E, D, B6 a tiež B12. Obsahujú jód, tiamín, riboflavín. Je to skutočne veľká zásobáreň živín, ale aj užitočný výrobok. Existuje názor, že užívanie jemného mäsa tohto kôrovca formou potravy je užitočné pre zdravie, pre udržania postavy vo forme, pre zachovanie jasného rozumu a pamäti. Štatistika hovorí, že ľudia, ktorí jedia ryby a plody mora každodenne, sú zdravší, odolnejší a dožívajú sa vyššieho veku ako ľudia, ktorí tieto produkty nepožívajú vôbec alebo ich jedia v malých dávkach.

Z kreviet sa konzumuje mäsová časť ich tela. Niektoré kultúry a rôzne národné kuchyne zvyknú požívať iné časti kreviet. U nás jeme len mäso z chvosta. Mäso je chuťovo výborné. Navyše majú veľmi nízku hodnotu kalórií (približne 1 kalória/1 gram kreviet). Sú plné bielkovín a obsahujú malé množstvo tuku.

Ako si vybrať správne krevety

Krevety sa predávajú zmrazené, konzervované, čerstvé, tepelne neupravené, ale aj predvarené, nevylúpané či vylúpané. Čerstvé alebo zmrazené krevety bez predvarenia majú sivú farbu, zatiaľ čo tie, ktoré prešli tepelnou úpravou majú lákavejšiu ružovú farbu.

Odporúča sa kupovať nevylúpané krevety, ktoré si počas varenia zachovajú väčšiu arómu. Kvalitné a čerstvé krevety spoznáte podľa toho, že škrupinky by mali byť lesklé, bez škvŕn, neporušené a s príjemnou vôňou. Morské krevety sú väčšinou kvalitnejšie ako tie, ktoré sa chovajú v sladkých vodách.

Krevety majú veľkú výhodu a to je rýchla príprava. Stačí minúta a sú hotové. Pripravujú sa olúpané alebo nelúpané. Ak použijete pri príprave nelúpané, máte istotu, že sa varením nevysušia a budú šťavnaté.

Prinášame vám 7 veľmi jednoduchých receptov z kreviet. Najprv však ponúkame návod ako olúpať krevety.

Náš tip: Raňajky ako okno do kultúry: Čo raňajkujú ľudia po celom svete?

Krevety na cesnaku

Ingrediencie:

cca 500 g mrazených kreviet, 4-5 strúčikov cesnaku, olivový olej, 1 chilli paprička, mleté čierne korenie, soľ, maslo, citrón

Príprava:

Mrazené krevety vložíme na 5-10 minút do teplej vody. Potom vyberieme a necháme osušiť na papierovej utierke. Na panvici rozohrejeme olivový olej a opečieme na plátky pokrájaný cesnak a chilli papričku. Keď je cesnak opečený, pridáme osušené krevety, osolíme a okoreníme. Krevety pustia vlastnú šťavu, preto nemusíme panvicu prikrývať. Dusíme cca 10 minút. Pokvapkáme citrónovou šťavou. Po odstavení z platne pridáme maslo – stačí plátok. Podávame s čerstvým pečivom – bagetami. Možno ich namáčať v šťave z kreviet a cesnaku. Vhodným nápojom je suché biele víno.

Chutný tanier z kreviet, póru a ryže.
zdroj: Unsplash

Cesnakové krevety s ryžou a zeleninou

Ingrediencie:

cca 500 g mrazených kreviet, 4-5 strúčikov cesnaku, olivový olej, maslo, mleté čierne korenie, soľ, citrón

Príprava:

Krevety rozmrazíme a umyjeme v teplej vode. Necháme osušiť. Na panvici roztopíme maslo, pridáme olivový olej. Do rozpáleného tuku pridáme popučený cesnak a krátko osmažíme. Pridáme osušené krevety a opražíme. Dusíme 5-7 minút, osolíme, okoreníme a pokvapkáme citrónovou šťavou.

Servírovanie:

Po obvode plytkého taniera poukladajte listový šalát a tiež vašu obľúbenú čerstvú zeleninu. Do stredu taniera položte kôpky ryže a na ne poukladajte krevety. Podávajte s bielym vínom.

Náš tip: Radi experimentujete v kuchyni? Varte s garam masala (zmes korení).

Šalát s krevetami

Ingrediencie:

listový šalát – rukola, taliansky šalát, rajčiny, cibuľa, cesnak, maslo, krevety a soľ

Na dressing: horčica, olivový olej, med, balzamikový ocot

Príprava:

Mrazené krevety vložíme na 5-10 minút do teplej vody. Potom vyberieme a necháme osušiť na papierovej utierke. Na panvici rozpustíme maslo a opečieme na plátky nakrájaný cesnak. Opražíme dozlatista. Pridáme osušené krevety a dusíme 15 minút (netreba podlievať). Pred koncom osolíme. Počas dusenia kreviet pripravíme šalát – nakrájame cibuľu, pridáme pokrájané rajčiny, šalát s rukolou a polejeme dressingom. Dressing pripravíme premiešaním 2 čajových lyžičiek (ČL) medu, 2 ČL horčice, 2 polievkových lyžíc (PL) balzamikového octu a 3 PL olivového oleja. Na šalát s dressingom poukladáme hotové krevety. Získame veľmi chutné zdravé jedlo s malým množstvom kalórií.

Šalát z kreviet a sviežej zeleniny.
zdroj: 123RF

Krevety na masle

Ingrediencie:

mrazené krevety, mleté čierne korenie, soľ, maslo, šťava z citróna

Postup:

Krevety rozmrazíme – opláchneme pod teplou vodou a necháme osušiť na papierovej utierke. Na panvici rozohrejeme maslo a olej. Vhodíme osušené krevety a za stáleho miešania oprážame, kým nezružovejú a nechytia zlatistú farbu. Zmiernime plameň, osolíme, okoreníme a vytlačíme šťavu z citróna. Premiešame a odstavíme. Do hotových kreviet primiešame čerstvú petržlenovú vňať.

Náš tip: Pripravte si výborný kuskus.

Špagety s krevetami

Ingrediencie:

500 gramov kreviet, špagety, malá konzerva paradajkového pretlaku, 1 Čl horčice, šťava z čerstvého citróna, petržlenová vňať, syr Feta (stačí 50 gramov), soľ

Postup:

Krevety rozmrazíme a umyjeme v teplej vode. Ak použijeme čerstvé krevety (je to lepšia voľba, pretože nelúpané krevety sú šťavnatejšie), musíme ich očistiť. Potom krevety vložíme do hrnca a zalejeme vodou, ale len zaliať, nepridávať viac vody. Pridáme paradajkový pretlak, horčicu, citrónovú šťavu, okoreníme. Necháme zovrieť. Pridáme syr feta. Zamiešame, ochutnáme a dochutíme. Vyberieme krevety a do omáčky vložíme uvarené špagety. Servírujeme do hlbokých tanierov a navrch špagiet poukladáme krevety.

Waldorfský šalát s krevetami podľa Gordona Ramsaya

Na rozdiel od klasického waldorského šalátu sa do tohto šalátu nepridáva majonéza, ale ľahká zálievka z gréckeho jogurtu.

Ingrediencie:

vlašské orechy (75 g), malá hlávka rímskeho šalátu nakrájaného na prúžky, uvarené a olúpané kráľovské krevety (200 g), stopkový zeler (4 ks) jablko (nakrájať na kúsky, bez jadierok), biele hrozno.

Zálievka:

Potrebujeme 100 g gréckeho jogurtu, 1,5 ČL dijonskej horčice, jablčný ocot (1 ČL), šťava z ½ citróna, morskú soľ, mleté čierne korenie.

Postup:

V miske zmiešame a prešľaháme všetky suroviny. Dochutíme – možno pridať viac citrónovej šťavy. Na panvici opražíme vlašské orechy (2 minúty). Do veľkej šalátovej misy natrháme šalát, zeler, jablko, hrozno a pridáme orechy. Premiešame a navrch poukladáme osmažené krevety. Prelejeme zálievkou a môžeme podávať.

Krevety s údenou paprikou

Ingrediencie:

12 ks tigrie krevety, 2 PL olivového oleja, 1 strúčik cesnaku, ½ ČL mletej údenej papriky, vločková soľ, citrón, majonéza ochutená cesnakom

Postup:

Z kreviet odstránime hlavu a pancier, použijeme len chvostík. Olej, cesnak, papriku a soľ zmiešame dokopy v plytkej nádobe tak, aby sa do nej krevety zmestili len v jednej vrstve. Pridáme krevety a dôkladne ich obalíme. Necháme marinovať asi 1 hodinu. Keď budú krevety pripravené, rozohrejeme panvicu. Vložíme do nej krevety a restujeme asi 1 minútu, kým nezmenia farbu zo šedej na ružovú. Potom ich otočíme a restujeme ďalšiu minútu. Posypeme paprikou, podávame s citrónovými mesiačikmi a ochutenou majonézou

Mohlo by sa vám páčiť