Zelená zelenina: Recepty z brokolice

Brokolica na viac spôsobov.

Chladnejšie, pochmúrnejšie a možno i daždivejšie jesenné dni pomaličky prichádzajú, a tak práve v tomto období netreba zabúdať na posilňovanie imunity a dostatočný príjem vitamínov. Ak máte radi brokolicu, jesenné obdobie je ideálny čas na to, aby ste ju zaradili do svojho jedálnička vo väčšom množstve. Práve teraz totiž začína sezóna brokolice, ktorá je doslova nabitá vysokým obsahom živín v podobe vitamínov, minerálov a vlákniny. Pripravte si recepty z brokolice z našej ponuky.

 

To, že v brokolici sa nachádza vysoký obsah vitamínu C, ktorý podporuje imunitný systém, je už všeobecne známy fakt. Možno ste však nevedeli, že vitamín C rovnako pomáha telu produkovať kolagén, čo sa odrazí napríklad na zlepšení zdravia vašej pokožky. Antioxidanty nachádzajúce sa v brokolici majú zasa protizápalový účinok a vysoký obsah vlákniny pomôže vášmu tráviacemu systému.

Ak chcete využiť tento nutričný potenciál brokolice naozaj naplno, odporúčame konzumovať ju v surovom stave. Akákoľvek tepelná úprava má totiž vplyv na výživové zloženie zeleniny. No samozrejme, rozumieme, že nie každému bude chutiť surová brokolica. V takomto prípade odporúčame najmä varenie na pare, ktoré má najmenej negatívnych účinkov, prípadne varenie vo vode. Na záver sa vám určite zíde aj niekoľko tipov na zdravé a chutné recepty z brokolice.

Brokolicový „coleslaw“ šalát

Domáci šalát s brokolicou.
zdroj: 123RF

Myslíte si, že surová brokolica jednoducho nemôže chutiť dobre? Vyskúšajte tento brokolicový „coleslaw“ šalát, po ktorého ochutnaní zaručene zmeníte svoj názor. Postup je jednoduchý – namiesto klasického šalátu nakrájajte brokolicu na tenké pásiky a pridajte takisto mrkvu nakrájanú na pásiky.

Ďalšie ingrediencie môžete kombinovať podľa svojej chuti. Do tohto šalátu sa skvele hodí napríklad nakrájané jablko, slnečnicové semienka, mandle, sušené hrozienka alebo brusnice.

Na dresing budete potrebovať majonézu, jablčný ocot, cukor, trocha kôpru a zeleru, soľ a korenie. Všetky ingrediencie zmiešate a dresing máte hotový.

 

Jednoduchá varená brokolica

Druhý recept je ten najjednoduchší recept z brokolice, aký si viete predstaviť. Poduste brokolicu na pare do mäkka (cca 3 – 4 min.), zmiešajte ju s olivovým olejom, kúskami červenej cibule a štipkou soli. Na vrch pridajte syr feta a chutnú večeru máte hotovú za 10 minút.

Malý tip: Ak nemáte radi úplne surovú cibuľu, ponorte ju pred nakrájaním na pár minút do vody.

 

Jesenná klasika – krémová brokolicová polievka

Chutná krémová polievka.
zdroj: 123RF

Krémová brokolicová polievka je jesenná klasika, ktorá zahreje a zasýti. Na olivovom oleji poduste cibuľu a cesnak, zalejte zeleninovým vývarom, pridajte zemiaky nakrájané na kocky a štipku soli. Varte približne 20 minút, kým zemiaky nebudú mäkké. Dochuťte napríklad tymiánom, octom alebo horčicou a rozmixujte do krémovej konzistencie. Potom môžete pridať nakrájanú brokolicu a mrkvu a všetko spolu znova povarte, kým brokolica aj mrkva nezmäknú. Ochutnajte, podľa potreby dochuťte a môžete podávať.

 

Zdravý snack k pozeraniu filmov

Predhrejte rúru na 220°C, položte na plech papier na pečenie a naň poukladajte brokolicu. Brokolicu polejte olivovým olejom a posypte soľou. Nechajte piecť 20 až 25 minút, až kým nezačne jemne hnednúť. Po dopečení ešte krátko orestujte brokolicu na panvici spolu s nastrúhaným cesnakom, na záver ju môžete poliať citrónom. Hotovo, zdravý, chrumkavý snack k večernému pozeraniu filmov je na svete.

Brokolica na indický spôsob

Chcete vyskúšať niečo nezvyčajné a nevadí vám, ak je jedlo trochu pikantné? Vyskúšajte recepty z brokolice na indický spôsob. Najprv dajte na paru dusiť brokolicu a popritom si na panvici opražte na prudkom ohni nastrúhaný zázvor, nasekané arašidy, kmín a kurkumu. Keď bude brokolica mäkká, pridajte ju na panvicu spolu s nakrájanými rajčinami, dochuťte mletou paprikou a ešte chvíľu smažte. Podávajte s ryžou.