Recepty na osviežujúce polievky od známeho šéfkuchára Františka Košudu

Ste milovníčkou polievok a neviete si predstaviť ani deň bez misky výbornej polievky? Počas horúcich letných dní by ste sa ale skôr potrebovali osviežiť ako sa zahriať. Ani počas leta sa ale nemusíte svojho obľúbeného pokrmu vzdať. Nahraďte ale klasické recepty za osviežujúce chladné polievky, ktoré vám prinesú úľavu od tepla a navyše vás zasýtia. Pripravili sme si pre vás pár inšpirácií na letné polievky, ktoré vás schladia a súčasne osviežia vašu kuchyňu, od skvelého kuchára Františka Košudu, ktorý svojim kuchárskym umením a skvelým jedlom sýti hostí Wellness Hotela Patince.

Studená polievka zo žltého melónu a mäty

Žltý melón je voňavým ovocím, z ktorého vykúzlite skvelú krémovú polievku. Sviežosť melóna podškrtne lístočkami čerstvej mäty zo záhrady.

Na 4 porcie potrebujete:

  • 2 žlté melóny galia
  • 1 zelená uhorka
  • 400g bieleho jogurtu
  • čerstvá mäta
  • soľ, mleté čierne korenie
  • kúsok nastrúhaného zázvoru

POSTUP

Očistenú uhorku a dužinu z melónov nakrájame na menšie kúsky. Pridáme jogurt, listy mäty a dôkladne rozmixujeme. Ochutíme soľou, korením a nastrúhaným zázvorom. Polievku odložíme na minimálne 1 hodinu. Servírujeme ozdobený lístkami čerstvej mäty.

Jahodová polievka s jogurtom

Jahody miluje hádam každý. Jedli ste už ale jahodovú polievku? Zaručene poteší vaše chuťové poháriky a vytvorí explóziu chutí na jazyku. Jej jemnosť a súčasná pikantnosť vás prekvapí.

Jahodová polievka
Jahodová polievka

Na 4 porcie potrebujete:

  • 600g jahody
  • 2 ks pomaranč
  • zázvor
  • 300g bieleho jogurtu
  • 50g mascarpone

POSTUP

Jahody očistíme a nakrájame na menšie kúsky. Dáme do mixéra, pridáme šťavu z pomarančov, nastrúhaný zázvor podľa chuti a všetko rozmixujeme. Nakoniec pridáme jogurt a ešte krátko rozmixujeme. Niekoľko jahôd si nakrájame na malé kocky a dáme do stredu taniera, okolo nalejeme polievku. Ozdobíme haluškou z mascarpone a plátkami jahody.

Zelené gazpacho

Klasické španielske gazpacho je súčasťou letného menu nejednej reštaurácie. Vyskúšajte letnú klasiku v novom šate a “uvarte” si chladnú polievku z uhorky.

Na 4 porcie potrebujete:

  • 2 ks krajec chleba
  • 250 ml bieleho vína
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 4 ks mladej cibuľky
  • 2 ks zelenej papriky
  • 1 ks uhorky šalátovej
  • koriander
  • petržlenová vňať
  • olivový olej
  • limetková šťava
  • 2 pl ryžového octu
Náš tip: Avokádo na 5 spôsobov, doprajte svojmu organizmu niečo zdravšie

POSTUP

Z chleba dáme preč kôrky a striedku rozdrobíme. Chlieb zalejeme vínom a necháme odležať, očistený cesnak, na kolieska nakrájanú cibuľu, na kocky nakrájanú neošúpanú uhorku a papriku, lístky koriandra a petržlenu dáme do mixéru a pomixujeme. Potom prilejeme olivový olej, limetkovú šťavu a ocot. Premiešame osolíme a okoreníme, dáme do chladničky aspoň na hodinu. Podávame v pohároch a vrch posypeme kockami papriky.

Uhorková polievka s jogurtom

Uhorkovú polievku podobnú bulharskej polievke tarator si pripravíte z ingrediencií, ktoré nájdete doma v chladničke alebo záhrade. Táto polievka je ideálnym letným predjedlom.

Uhorková polievka s jogurtom
Uhorková polievka s jogurtom

Na 4 porcie potrebujete:

  • 500g šalátových uhoriek
  • 250g bieleho jogurtu
  • 100g smotany na varenie
  • 2 strúčiky cesnaku
  • olivový olej
  • viazanička kôpru
  • soľ, mleté čierne korenie

POSTUP

Polovicu uhoriek nastrúhajte aj so šupkou najemno, druhú polovicu na 1 milimeter hrubé kolieska. Jemne nasoľte aby pustili šťavu a zmiešajte so smotanou a jogurtom. Dochuťte korením, nasekaným kôprom a prelisovaným cesnakom. Nakoniec primiešajte olivový olej a podľa potreby prevarenú vodu. Podávame dozdobené nasekanými vlašskými orechmi.

Náš tip: Recepty na domáce proteínové guľôčky

Rýchlo utekajte do obchodu, či do záhrady nazbierať potrebné suroviny a puste sa do prípravy týchto jednoduchých, no delikátnych letných receptov. Potešte seba i rodinu novými originálnymi polievkami, ktoré nie sú len chutnou, no i zdravou alternatívou polievok, ktoré si rada doprajete počas celého roka.  Nahraďte túto nedeľu slepačí vývar zeleným gazpachom a užívajte si pochvaly blízkych.

Autorské právo: atasitseli / 123RF Reklamní fotografie  strelok / 123RF Reklamní fotografie anaumenko / 123RF Reklamní fotografie