Nájdete ho v ponuke všade tam, kde sa predáva kebab, v stánkoch rýchleho občerstvenia, aj vo vegetariánskych reštauráciách. Svoj pôvod má v Egypte, odkiaľ sa postupne rozšíril na celý Blízky východ. Vlastníctvo pôvodnej receptúry budú však hrdo hlásať aj Izraelčania, Palestínčania či Libanonci. V každom prípade sme arabským krajinám vďační za toto ich typické jedlo.
Teší sa u nás veľkej obľube, a to nielen medzi vegetariánmi. Podáva sa v placke – arabskom chlebe alebo v žemli s rôznou zeleninou a dressingami, ako príloha ku šalátom, so sezamovou pastou tahini, alebo len samostatne ako snack.
Existuje množstvo receptov na jeho prípravu. My si priblížime 6 z nich.
Cícer nechajte na noc odstáť v nádobe so studenou vodou.
Na druhý deň cícer sceďte a vysušte. Pridajte nakrájanú cibuľu, cesnak, petržlen, múku, soľ, rascu, koriander, korenie a kardamon. V mixéri spolu vymixujte na hrubú hmotu podobnú cestu.
Zmes nechajte odstáť v chladničke 1-2 hodiny.
Po uplynutí tohto času z hmoty vytvarujte malé guľôčky. Tie vyprážajte na miernom ohni. Z každej strany cca. 2-3 minúty. Po dosiahnutí zlatistej farby obráťte. Nesmie černieť, v takom prípade znížte oheň.
Vypražený falafel položte na papierovú utierku, aby vsiakol prebytočný olej. Po vychladnutí môžete podávať.
2.Chrumkavý falafel
Ingrediencie:
200 gramov sušeného cíceru
½ citróna – použijeme šťavu i postrúhanú kôru
1 hrsť nasekanej petržlenovej vňate
2 strúčiky cesnaku
1 menšia cibuľa
2 PL sezamových semienok
1 ČL mletej rímskej rasce
1 ČL soli
1 ČL koriandru
½ ČL čierneho korenia
2 PL múky
olej na vyprážanie
Postup:
Cícer nechajte cez noc namočený vo vode. Nevariť, stačí, že počas noci pekne zmäkne. Tesne pred prípravou receptu ho sceďte a prepláchnite.
Pripravte si všetky ingrediencie. Cibuľu nakrájajte na menšie kúsky, strúčiky cesnaku očistite a nakrájajte nadrobno, nastrúhajte kôru z polovice citróna, použite aj šťavu z neho.
Všetky suroviny okrem oleja premiešajte a zmixujte. Zmes nemusí byť úplne nahladko, práve naopak. Trochu hrubšia štruktúra je znakom budúceho úspechu.
Z hotovej zmesi vytvarujte falafelové guľôčky.
Tieto na rozpálenom oleji vysmážajte dohneda (približne 6-7 minút)
Upražený chrumkavý falafel položte na papierové obrúsky, ktoré do seba vpijú prebytočný tuk.
Osušený cícer zomeľte s cibuľou, cesnakom, koriandrom, mletou paprikou a čili papričkami v mlynčeku na mäso alebo v mixéri, ale nie na pyré. Trošku hrubšia konzistencia vytvorí chrumkavejší falafel.
Vymiešajte a nechajte prikryté postáť aspoň hodinu.
Pred vyprážaním rozpustite sódu bikarbónu v dvoch polievkových lyžiciach vody a zamiešajte do cesta. Pomocou lyžice alebo mokrými rukami vyformujte malé, asi trojcentimerové, guľôčky falafelu.
Scedený a osušený cícer s ostatnými surovinami (okrem vody) v sekáčiku na potraviny alebo v mixéri rozmixujte čo najviac dohladka. Vodu pridávajte podľa potreby, ak je cesto príliš tuhé.
Z hotového cesta vyformujte rukou malé guľôčky, ktoré poukladáte na plech vystlatý papierom na pečenie.
Rozmixujte ho v mixéri na hustú kašu, počas mixovania postupne pridávajte pokrájanú cibuľu, pretlačený cesnak, soľ, posekanú petržlenovú vňať s koriandrom, koreniny, múku a kypriaci prášok.
Vypracujte cesto, ktoré sa nesmie lepiť a nechajte ho aspoň na hodinu odstáť na chladnom mieste.
Z tejto zmesi vyformujte guľky a opäť nechajte odstáť asi 20 minút.
Na rozpálený omastený kontaktný gril uložte toľko gulôčiek, koľko sa zmestí. Každú jemne pritlačte. Opekajte z oboch strán do zlatista.
Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám o zariadení. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje, ako je správanie pri prehliadaní alebo jedinečné ID na tejto stránke. Nesúhlas alebo odvolanie súhlasu môže nepriaznivo ovplyvniť určité vlastnosti a funkcie.
Funkčné
Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely.Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.