Nájdete ho v ponuke všade tam, kde sa predáva kebab, v stánkoch rýchleho občerstvenia, aj vo vegetariánskych reštauráciách. Svoj pôvod má v Egypte, odkiaľ sa postupne rozšíril na celý Blízky východ. Vlastníctvo pôvodnej receptúry budú však hrdo hlásať aj Izraelčania, Palestínčania či Libanonci. V každom prípade sme arabským krajinám vďační za toto ich typické jedlo.
Teší sa u nás veľkej obľube, a to nielen medzi vegetariánmi. Podáva sa v placke – arabskom chlebe alebo v žemli s rôznou zeleninou a dressingami, ako príloha ku šalátom, so sezamovou pastou tahini, alebo len samostatne ako snack.
Existuje množstvo receptov na jeho prípravu. My si priblížime 6 z nich.
Cícer nechajte na noc odstáť v nádobe so studenou vodou.
Na druhý deň cícer sceďte a vysušte. Pridajte nakrájanú cibuľu, cesnak, petržlen, múku, soľ, rascu, koriander, korenie a kardamon. V mixéri spolu vymixujte na hrubú hmotu podobnú cestu.
Zmes nechajte odstáť v chladničke 1-2 hodiny.
Po uplynutí tohto času z hmoty vytvarujte malé guľôčky. Tie vyprážajte na miernom ohni. Z každej strany cca. 2-3 minúty. Po dosiahnutí zlatistej farby obráťte. Nesmie černieť, v takom prípade znížte oheň.
Vypražený falafel položte na papierovú utierku, aby vsiakol prebytočný olej. Po vychladnutí môžete podávať.
2.Chrumkavý falafel
Ingrediencie:
200 gramov sušeného cíceru
½ citróna – použijeme šťavu i postrúhanú kôru
1 hrsť nasekanej petržlenovej vňate
2 strúčiky cesnaku
1 menšia cibuľa
2 PL sezamových semienok
1 ČL mletej rímskej rasce
1 ČL soli
1 ČL koriandru
½ ČL čierneho korenia
2 PL múky
olej na vyprážanie
Postup:
Cícer nechajte cez noc namočený vo vode. Nevariť, stačí, že počas noci pekne zmäkne. Tesne pred prípravou receptu ho sceďte a prepláchnite.
Pripravte si všetky ingrediencie. Cibuľu nakrájajte na menšie kúsky, strúčiky cesnaku očistite a nakrájajte nadrobno, nastrúhajte kôru z polovice citróna, použite aj šťavu z neho.
Všetky suroviny okrem oleja premiešajte a zmixujte. Zmes nemusí byť úplne nahladko, práve naopak. Trochu hrubšia štruktúra je znakom budúceho úspechu.
Z hotovej zmesi vytvarujte falafelové guľôčky.
Tieto na rozpálenom oleji vysmážajte dohneda (približne 6-7 minút)
Upražený chrumkavý falafel položte na papierové obrúsky, ktoré do seba vpijú prebytočný tuk.
Osušený cícer zomeľte s cibuľou, cesnakom, koriandrom, mletou paprikou a čili papričkami v mlynčeku na mäso alebo v mixéri, ale nie na pyré. Trošku hrubšia konzistencia vytvorí chrumkavejší falafel.
Vymiešajte a nechajte prikryté postáť aspoň hodinu.
Pred vyprážaním rozpustite sódu bikarbónu v dvoch polievkových lyžiciach vody a zamiešajte do cesta. Pomocou lyžice alebo mokrými rukami vyformujte malé, asi trojcentimerové, guľôčky falafelu.
Scedený a osušený cícer s ostatnými surovinami (okrem vody) v sekáčiku na potraviny alebo v mixéri rozmixujte čo najviac dohladka. Vodu pridávajte podľa potreby, ak je cesto príliš tuhé.
Z hotového cesta vyformujte rukou malé guľôčky, ktoré poukladáte na plech vystlatý papierom na pečenie.
Rozmixujte ho v mixéri na hustú kašu, počas mixovania postupne pridávajte pokrájanú cibuľu, pretlačený cesnak, soľ, posekanú petržlenovú vňať s koriandrom, koreniny, múku a kypriaci prášok.
Vypracujte cesto, ktoré sa nesmie lepiť a nechajte ho aspoň na hodinu odstáť na chladnom mieste.
Z tejto zmesi vyformujte guľky a opäť nechajte odstáť asi 20 minút.
Na rozpálený omastený kontaktný gril uložte toľko gulôčiek, koľko sa zmestí. Každú jemne pritlačte. Opekajte z oboch strán do zlatista.
Cez deň snívam, v noci tvorím… alebo naopak? Vlastne je to jedno, moja hlava nemá nikdy pokoj. Hovoria mi copywriterka, redaktorka, blogerka, pretože stále niečo vymýšľam, tvorím, píšem, organizujem. Milujem ten okamih keď z myšlienky vzniká nápad, z nápadu projekt a postupne sa mení na zaujímavú realitu.
Pre lepší online zážitok používame súbory “cookies”. Vďaka nim presnejšie analyzujeme návštevnosť, prispôsobujeme reklamu. Súhlasíte so spracovaním súvisiacich osobných údajov?