Domáci hamburger z hovädzieho mäsa bude kraľovať vašej jedálni

Na Slovensku kraľujú hamburgerom siete rýchleho občerstvenia. Vy to však vo vašej vlastnej jedálni nedopustíte, pretože našou dnešnou témou je domáci hovädzí hamburger.

Postup prípravy niečoho podobného je možné nájsť na mnohých weboch. Zrejme aj úplný lajk má už určitú predstavu ako na to. My dnes ale prinášame recept na domáci hovädzí hamburger a síce na hamburger trocha iný, než sú tie klasické. Vlastne chceme ponúknuť nie úplne tradičné tipy a zlepšováky.

„Vychytávky“ pri príprave domáceho hamburgera

Takého, ktorý si dlho budete pamätať vy, vaša rodina a aj návšteva, ktorú ním pohostíte. Takého, v ktorom sa spoja prednosti tých najlepších hamburgerov, čízburgerov a bigmekov. A na prípravu ktorého nepotrebujete maturitu v odbore „kuchár – čašník“.

Mäso na hamburger, jeho príprava a ochutenie

Prirodzene, mäso je veľmi dôležitou zložkou. Aj bez toho, aby ste za rozumnú cenu získali hovädzinu z mladého plemenného býčka z Argentíny, odchovaného len na kukurici a pramenitej vode, ktoré by ste si navyše pomleli sami doma, sa dá urobiť dobré a chutné mäso na hamburger.

Vybrať treba (najlepšie v menšom mäsiarstve a nie v hypermarkete) mleté mäso buď čisto hovädzie alebo kombinované s bravčovým. Dôležité je brať také s čo najnižším obsahom tuku. Od toho sa odvíja aj cena: menej tuku = vyššia kvalita mäsa na hamburger a teda lepšia chuť.

Mleté hovädzie mäso na domáci hamburger - Wellness Magazín
Zdroj: [handmadepictures] © 123RF.com

Na dochutenie mäsa bohato stačí čierne mleté korenie a cibuľa vo forme drobných kociek. Neuškodí menšia hrsť strúhanky. Odstáť v chlade nenechávajte celú zmes, ako to radia niektoré recepty. Podstatne lepšie je vyformovať si mokrými rukami placky v hrúbke 1 až 1 a pol cm, v priemere podľa veľkosti žemlí, ktoré plánujete použiť. A až tieto placky nechať odstáť aspoň 30 minút v chladničke. Budú si lepšie držať tvar pri tepelnej úprave.

Mäso na domáci hamburger sa dá pripravovať viacerými spôsobmi

Tým najjednoduchším a nami najodporúčanejším je pečenie v rúre. Keďže ide o mleté mäso, ktoré má tým pádom jemnú štruktúru, môže sa piecť na 200°C a stačí mu 8 až 10 minút. Mäsové placky je ideálne potrieť pred pečením z oboch strán olejom.

Pri opekaní na panvici treba položiť vychladené mäsové placky na horúci tuk (slnečnicový alebo repkový olej či bravčovú masť) a po prudkom osmahnutí z oboch strán teplotu stiahnuť a nechať mäso na hamburger prepiecť. Tento postup je náročnejší na opatrné obracanie, ktoré pri pečení v rúre nie je potrebné.

Náš tip: 10 typických slovenských chuťoviek, na ktoré ste možno už aj zabudli

Pečenie mäsa na hamburgery na grile

To je postup najnáročnejší, na ktorý si trúfnu len profíci. A tí vedia ako naň, je zbytočné opisovať ho. Namiesto neho vám dáme prvý tip na zmienenú „vychytávku“ pri príprave domáceho hamburgera: na takmer upečené mäso položte plátok syra a nechajte ho jemne zmäknúť, čiže čiastočne sa na mäsovej placke roztaviť. Okrem toho, že dá celému hamburgeru šťavu a atraktivitu, pomôže mäso spojiť. Samo osebe a následne aj so zvyškom hamburgera. Pozor:

Mäso na hamburger solíme až vo finále

Keď už je takmer hotové a teda vlastne tesne predtým, než ho prekryjeme syrom. V opačnom prípade bude púšťať šťavu a kaziť nám ako jeho konzistenciu, tak tvar.

Ďalšou „vychytávkou“ do domáceho hamburgera

je pečená cibuľka, cibuľové krúžky. Môžu sa vložiť dovnútra alebo servírovať ako časť prílohy, ako obloženie. Postup je nasledovný: očistenú cibuľu vcelku (vhodnejšia je nejaká väčšia) opatrne nakrájame na asi pol centimetra hrubé rezy. Tie citlivo rozdelíme na samostatné kolieska, ktoré zľahka vyváľame v hladkej múke. Takéto cibuľové krúžky buď pečieme pár minút na veľmi vysokej teplote v rúre (hneď po tom, ako sme z nej vybrali mäso s plátkami syra a rúru sme „vypeckovali“ na maximum). Alebo vyprážame – tiež krátko a na vysokej teplote – vo väčšom množstve oleja na panvici.

Recept na domáci hamburger je takmer na konci

To najťažšie je totiž za vami. Zostáva len naplniť hamburger tým, čo vám v ňom chutí: ľadový šalát, čerstvá paradajka, čerstvá cibuľa alebo mladá zelená cibuľka, uhorka (svoje čaro má ako čerstvá, tak sterilizovaná), trocha majonézy, kečupu, BBQ omáčky či drezingu podľa výberu.

Drezingov je vlastne možné položiť na stôl aj viacero a nechať partnerku/deti/hostí vybrať si podľa vlastnej chuti. (Čím u nich spoľahlivo zabodujete.) Kto chce byť totálne trendy a fit, môže pripraviť domáci drezing z jogurtu či kyslej smotany, rozmiešanej s troškou horčice, akýchkoľvek byliniek (napr. hotová provensálska zmes z oddelenia korenín), pretlačeného cesnaku a trochy soli.

View this post on Instagram

Haydi bugün oruç tutan minikleri sevindirelim 😍😍 tam tutan garanti bu tarif ile herkesin beğenisini toplayacaksınız benden söylemesi ! 😋😋🍔🍔 Nokta dahi olsa yorum yaparak bana destek olabilirsiniz . Hatta arkadaşlarınızı etiketleyin onlar için de iftar için fikir olsun ! . . Haftasonunu keyifli hale getirmenin en lezzetli yolu ! Nefis ev yapımı hamburgerler hem de doubleburger 😋😋🍔🍔 #homemadehamburger Bu arada sayfamın altlarında videolu tarif var yapım aşamalı onada bakabilirsiniz . ekmeği yumuşacık , etide çok lezzetli bu tarifi içiniz rahat deneyebilirisiniz 🍔🍔🍔Bu tarifi birkaç kez paylaştım biliyorum . Ama tam tutan garanti bir tarif olduğu için bugün yapmışken tekrar paylaşmak istedim . Eğer sizde evde hamburger yapmak isterseniz detaylı tarif için okumaya devam edin 👇🏻👇🏻👇🏻 Ekmegi icin malzemeler: 1,5 su bardagi ilik su 4 yemek kasigi erimis tereyagi 3 yemek kasigi seker 2 tatli kasigi tuz 1 paket yasmaya un Uzerine: Yumurta sarisi susam Un hariç bütün malzemeleri yoğurma kabına alın ve azar azar un ekleyerek yumuşak bir hamur yoğurup mayalanmaya bırakın. Mayalanan hamuru 10'a bölün ve yuvarlayın. Bezeleri fırın tepsisine dizip üzerine elinizle basarak yassılaştırın. Yarım saat tepsi mayasını bekleyin. En son üzerine yumurta sarısı sürün ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirin. Soğuyunca ikiye bölün. Köftesi için: 500 gr kıyma 1 çay bardağı galeta unu 1 yumurta 1 soğan 2 diş sarımsak Tuz karabiber kimyon Köftesi için kıyma kaba alınır . Soğan ve sarımsak rendelenir ve kıymaya eklenir. Diğer malzemelerde eklenerek güzelce yoğurulur. Şekil verilir ve yarım saat dinlenmesi için buzdolabına konur. Dinlenen köfteler az yağda pişirilir. Ekmeğe marul domates turşu ( istege bağlı mayonez ketçap ) köfte konur . Patates kızartmasıyla servis edilir.#sahanelezzetler #mukemmellezzetler #yemekrium #mavipembesunum#sizinsunumlar #sahanelezzetler #sonsuztarifler #mukemmellezzetler #mucizetatlar #mutfakgram #yemekrium #lezzetlerim #onlinelezzetler #sunumlariniz #paylasim_platformu #sunumduragi#mutfakbecerileriniz#mutfaksanati_sunumlar#evdehamburger #sunumyeriniz#lezzetrium #sicakyemekler #sicaktarifler @cahide_sultan

A post shared by FARMASİDE MÜDÜR 💫 (@merveninmtfgi) on

Vyskladať samotný domáci hamburger

To môže urobiť kuchár alebo konzument sám. Naservírovať na stôl môžete žemle (opečené z vnútornej, prerezanej strany na grile, na panvici či opečené v rúre) s mäsom a so zapečeným syrom. Zvyšok je možné nechať na chuti a kreativite konzumentov rovnako ako so zmieneným výberom drezingov.

Apropo, žemle na domáci hamburger…

Keďže táto oblasť je samostatnou malou vedou, budeme sa jej venovať v separátnom článku a to už onedlho. Samozrejme, šikovné a chutné žemle na hamburger sa dajú nájsť aj v obchodoch: posypané nejakými semienkami, kváskové, väčšie či menšie… Fajnšmeker si ich ale vopred upečie doma podľa nášho receptu.

Mohlo by sa vám páčiť