Raňajky ako okno do kultúry: Čo raňajkujú ľudia po celom svete?

čo majú na raňajky ľudia vo svete

Zdajú sa vám byť vaše každodenné raňajky rovnaké a máte večnú dilemu, o tom, čo si pripraviť? Aj napriek tomu patríte k tej lepšej časti ľudí, ktorí na raňajky nezabúdajú. Iní si v rannom zhone radšej o pár minút dlhšie poležia a tak podstatnú časť jedálnička úplne vynechajú.

V niektorých krajinách je priam nepredstaviteľné odísť z domu bez raňajok. Raňajky sú u nich dokonca považované za najdôležitejšiu časť dňa. O tom, ako a čo raňajkujú ľudia po celom svete, a v čom sa od nás v ich raňajkových rituáloch líšia sa dočítate v nasledujúcich riadkoch. Možno v nich nájdete inšpiráciu aj pre tie vlastné raňajky.

Náš tip: Ak sme vám spravili chuť, začnite ráno s našimi tipmi na chutné raňajky, ktoré zahrejú.

Dôležitý je význam raňajok

Počas nočného spánku, ktorý trvá priemerne 6 – 8 hodín naše telo spracuje aj posledné zvyšky večere a dá sa povedať, že sa ráno budíme vyhladovaní. Naše telo začína byť ráno fyzicky i duševne aktívne a na to aby mohlo plniť svoje funkcie, potrebuje vhodnú dávku energie. Vynechanie raňajok tak môže viesť k únave a veľkým návalom hladu neskôr počas dňa, ktoré zapríčiňujú prejedanie sa a následné priberanie.

chutné raňajky, ovocná šťava
zdroj: Unsplash

Je vedecky dokázané, že ľudia, ktorí pravidelne raňajkujú rýchlejšie chudnú, pretože ich metabolizmus pracuje rýchlejšie. Hodnota raňajok by mala predstavovať asi pätinu až štvrtinu z celodenného energetického príjmu. Pri pravidelnom raňajkovaní bude mať vaše telo od rána dostatok energie. Raňajky naštartujú váš organizmus a vy sa budete cítiť omnoho lepšie.

Ako raňajkujú ľudia vo svete?

V rôznych kútoch sveta sa raňajkové návyky odlišujú, čo veľa prezrádza o ich jedinečnej kultúre. Raňajky sú teda právom považované za okno do kultúry.

Švajčiarsko

Švajčiari začínajú svoj deň s Birchermüsli, teda ovsenými vločkami s čerstvým alebo sušeným ovocím, spolu s mliekom alebo jogurtom.

Ukrajina

Tradičnými raňajkami na Ukrajine sú smažené placky plnené tvarohom zvané Syrniki, ktoré sú podobné lievancom. Podávajú sa zväčša s ovocím. Obľúbené sú aj v Rusku, Bielorusku, Litve či Lotyšsku.

Írsko a Anglicko

Tieto krajiny sme zámerne spojili, pretože ich tradičnými raňajkami sú vajce, toasty, fazuľa, klobása, slanina, paradajky a hríby. Všetci tieto kombinácie poznáme pod názvom anglické raňajky. K týmto surovinám pridávajú v Írsku aj biely alebo čierny puding.

Myanmar

Čo by ste povedali na raňajkovú polievku? V Myanmarsku sú tieto raňajky zároveň národným jedlom. Mohinga je rybacia polievka s ryžovými rezancami, cícerovou múkou, cesnakom, citrónovou trávou či zázvorom. Kúpite ju tu bežne aj v pouličných stánkoch.

View this post on Instagram

Mohinga plating – 6 days to go!

A post shared by Lahpet London (@lahpet) on

Kolumbia

Polievku raňajkujú aj Kolumbijčania. Jej hlavnými zložkami sú vajce a mlieko. Túto polievku zvanú Changua konzumujú spolu s chlebom nazývaným calado, ktorý si do polievky namáčajú.

Pakistan

V Pakistane no i v iných častiach Indie sú tradičnými raňajkami Aloo Paratha. Je to placka plnená korenistou zemiakovou zmesou alebo Idli – pikantný koláč. Podáva sa s maslom, čatní (zmes korenia, byliniek a ovocia alebo zeleniny) alebo korenistou omáčkou. Typickým je hneď zrána i guľáš z hovädzieho mäsa.

Čína

Konkrétne v Shanhai sú obľúbenou špecialitou smažené paličky z cesta You Tiao, ktoré môžeme inak označiť aj čínske donuty. Ľudia si ich často namáčajú do teplého mlieka alebo ryžového pudingu. V inej časti Číny zas sa zas na raňajky servírujú takzvané Dim sum, teda niekoľko malých pokrmov servírovaných samostatne v malých miskách.

You Taio, spažené paličky
zdroj: 123RF

Kórea

Kórejské raňajky sú väčšinou kombinácia ryže, polievky, tofu, kimčchi a mäsa alebo rýb. Potraviny sú nízkotučné a bielkoviny z mäsa alebo rýb zabezpečia pocit plnosti. Poskytujú tiež dostatočný prínos vitamínu B a minerálov, ako je zinok a železo. Obľúbená je i zrolovaná omeleta s mäsom alebo zeleninou.

Mexiko

Práve Mexiko je považované za jedno z najlepších raňajkových miest na svete. Majú množstvo receptov na výdatné raňajky. Najtradičnejšie sú Chilaquiles, čo sú smažené kukuričné tortilly so zelenou alebo červenou salsou. Môžu byť podávané s kuracím mäsom, vajcom alebo s fazuľami.

Taliansko

Taliani obľubujú sladké raňajky, ktorými je napríklad aj sladký rožok cornetto. Zvyčajne je plnený džemom alebo čokoládou. K nemu neodmysliteľne patrí i cappuccino.

talianské raňajky, croissanty
zdroj: 123RF

Island

Na Islande sa kvôli chladnejšej klíme stala ich raňajkovou pochúťkou horúca ovsená kaša, ktorá zahreje. Volajú ju Hafragrautur. Kašu podávajú s maslom, hnedým cukrom či hrozienkami. Zaujímavosťou je, že niektorí si do nej pridávajú aj olej z pečene tresky pre chýbajúci vitamín D.

Nemecko

Raňajky Nemcov sa tak trochu podobajú aj na tie naše. Plátky šunky, syra, maslo, džemy, džús a trochu zeleniny a pečivo. V Bavorsku sú snáď najtradičnejšie praclíky a klobásky.

Brazília

To isté čo raňajkujú v Nemecku sa týka aj Brazílie. Možno ste v takejto krajine čakali na raňajky niečo exotické, no tradičné raňajky tu pozostávajú z pečiva, šunky a syra. Podáva sa k nim káva alebo mlieko.

Austrália

Nie každý príde na chuť austrálskej pomazánke Vegemite, ktorá sa skladá prevažne z kvasnicového extraktu a jej chuť pripomína bujón. Austrálčania ju však majú v obľube a natierajú si ju na toasty.

Indonézia

Nielen v Indonézii, ale aj Malajzii vám ráno na stôl prinesú Nasi goreng. Tento pokrm pozostáva z praženej ryže, vajíčka a niekedy mäsa alebo morských plodov.

View this post on Instagram

Makan Siang di Senyum Indonesia (sebrang Grand Indonesia, samping Avec Moi) Menu nya banyak banget, highlight dari berbagai makanan khas Indonesia. Ada menu paket nasi seperti Nasi Ayam Betutu Bali, Nasi Padang, Nasi Pekalongan Megono, Nasi Menado, dan banyak lagi. Tapi pilihan aku tetep Nasi Goreng Teri & Pete 😋😋 • Senyum Indonesia 📍Jl. Teluk Betung No. 45, Jakarta Pusat • 📷: @suyantofong • #senyumindonesia #masakanindonesia #nasigoreng . . . . . #foodie #indonesianfood #onthetable #tablesituation #comfortfood #ceritakuliner #kulinerjakarta #instafood #makanan #kuliner #photooftheday #dailyfoodfeed #jktinstafood #jktfoodies #jktfoodbang #jktfooddestination #jktculinary #foodphotography #jktgo #likes #suyantofong #quiveproject

A post shared by Quive Project (@quiveproject) on

Kuba

Na Kube si s raňajkami ťažkú hlavu nerobia. Základom je dobrá káva. Ku káve sa zvykne podávať Tostada, čo je v podstate opečený toast natretý maslom, ktorý si Kubánci zvyknú namáčať do svojej rannej kávy.

Izrael

Izraelský tradičný raňajkový pokrm nesie meno Shakshuka. Ide o vajíčka v pikantnej paradajkovej omáčke spolu, do ktorej si namáčajú pita chlieb.

shakshuka, raňajky v Izraeli
zdroj: 123RF

Južná Afrika

Juhoafrické raňajky sú zložené z kaše, nazývanej Putu pap. Kaša je väčšinou z kukurice, ale môže byť vyrobená aj z iných obilnín. Konzumuje sa s mliekom.

Turecko

Snáď najviac si na raňajky doprajú Turci. Na stole im nechýba pečivo, syry, maslo, olivy, vajcia, paradajky, uhorky, lekvár, med, salámy, Kaymak a iné pokrmy. To všetko zapíjajú tureckým čajom.

Ponuka raňajkových variácií vo svete i doma je obrovská. V ideálnom prípade by podľa odborníka mali raňajky obsahovať celozrnnú zložku, zdroj bielkovín a ovocie alebo zeleninu. Množstvo závisí od našej váhy, pohlavia a fyzickej aktivity. Výber ostáva už len na vás. Netrápte svoje telo nedostatočným prísunom pravidelnej stravy a spravte si z raňajok zdravý základ dňa.

Stačí si len zaležať dobrú chuť!