Pripravujeme kuskus

kuskus recepty

Kuskus je chutný, zdravý a možnosti jeho prípravy sú takmer nekonečné. Zoznámte sa so zázračnou potravinou, ktorá by nemala chýbať na vašom tanieri. Čo všetko by ste mali o kuskuse vedieť?

Záhadná potravina

Prvá vec, ktorá na kuskuse mnohých prekvapí je, že vlastne ide o cestovinu. Malé žlté zrniečka podobné tarhoni sa vyrábajú z bielej tvrdej pšenice. Zjednodušene, kým sa z pšenice stane kuskus, prejde procesom naparovania, sušenia na slnku a neskôr tvarovania do malých guľôčok.

Prišiel až z Afriky

Kuskus pochádza zo severnej Afriky, kde ho dennodenne ľudia konzumujú. My, Európania, sme sa s kuskusom zoznámili vďaka Arabom v 13. až 15. storočí. Kuskus sa najprv ocitol na tanieroch Španielov a Francúzov, neskôr sa rozšíril do zvyšku Európy. Dodnes je kuskus dôležitou potravinou tzv. „kuchyne maghreb“ (sever Afriky – Francúzsko) a používa sa v nej bežne ako u nás zemiaky alebo rezance.

Prečo si dopriať kuskus?

Nejde len o novú chuť, ktorú spoznáte. Kuskus prečistí vaše črevá, podporuje správne fungovanie tráviaceho systému a metabolizmu. Zázračná cestovina obsahuje vlákninu, bielkoviny, vitamíny B, E a K a kyselinu listovú. Obsahuje tiež vápnik, železo, fosfor, meď, selén a zinok, preto by ste ho mali zaradiť do vášho jedálnička.

Pre mlsné jazýčky

Pochuťte si na niektorom z nasledujúcich receptov. Pripravili sme pre vás 6 originálnych receptov, vďaka ktorým si kuskus zamilujete.

Raňajky plné energie: kuskus s jogurtom

Potrebujete: 50 g kuskusu, 110 ml mlieka, 150 g nízkotučného jogurtu, 1 ČL ľanových semiačok, 1 ČL chia semiačok, štipku škorice, trochu podrvených mandlí, ovocie podľa vlastného výberu, napr. mango

Postup: Kuskus zalejte horúcim mliekom, zakryte a nechajte ho cca 10 minút odpočívať. Po 5 minútach kuskus raz pomiešajte, aby ostal pekný, riedky. Medzitým zmiešajte jogurt s ľanovými semiačkami, chia semiačkami, trochou škorice a mandľami. Vybrané ovocie nakrájajte na drobné kocky. Spodok pohára alebo misky naplňte kuskusom, na to vylejte vrstvu jogurtu a napokon kúsky ovocia. Chia semiačka, ľanové semiačka a rozdrvené mandle môžete použiť na dozdobenie.

Koláč s kuskusom a hroznom

Potrebujete: 250 g kuskusu, 400 g červeného hrozna (bez kôstok), ½ citróna, 3 vajcia, štipku soli, 500 g tvarohu, 1 ČL cukru, 3 kvapky vanilkovej arómy, 1 ČL pšeničnej múky, 1 ČL prášku do pečiva, 1 ČL rastlinného oleja

Postup: Rúru predhrejte na 200°C. Kuskus uvarte podľa návodu a nechajte trochu vychladnúť. Hrozno umyte a rozdeľte na štvrtinky. Nastrúhajte trochu citrónovej kôry. Rozbite vajcia a vyšľahajte tuhý sneh z bielkov a štipky soli. Žĺtka zmiešajte s kuskusom, štvrtinkami hrozna, tvarohom, citrónovou kôrou, cukrom a vanilkovou arómou.

V druhej miske zmiešajte múku s práškom do pečiva a vmiešajte do kuskusovej zmesi, potom primiešajte sneh. Vymastite tortovú formu, vylejte na ňu zmes, ktorú rovnomerne rozotriete a na strednom ohreve pečte ai 45 minút. Po vytiahnutí z rúry nechajte vychladnúť a podávajte.

Plnené baklažány s kuskusom a tuniakom

Potrebujete: 1 konzervu tuniaka, 2 malé baklažány, 60 g kuskusu, 1 malú nadrobno nakrájanú cibuľu, 1 strúčik pretlačeného cesnaku, 200 ml vývaru, olivový olej, 1 PL tekvicových semiačok, 1 PL mletého koriandru, 1 PL karí korenia, 1 PL mletej rasce, soľ, korenie

Postup: Rúru predhrejte na 200°C. Baklažány rozpoľte po dĺžke, narežte a dobre osoľte. Chvíľu počkajte, kým sa soľ vstrebe. Baklažány položte na dobre vymastený plech reznou stranou a pečte cca 25 minút. Medzitým priveďte do varu kuskus s polievkou. Vypnite varič a nechajte kuskus trochu nakysnúť. Na oleji opražte cibuľku. Zmiešajte ju s kuskusom, cesnakom a koreninami. Vydlabte baklažány a dužinu zmiešajte s masou. Napokon primiešajte tuniaka s tekvicovými semiačkami. Celou zmesou naplňte baklažány a pečte ešte 5 minút v rúre.

kuskus recept
zdroj: 123RF

Polievka zo sladkých zemiakov s kuskusom

Potrebujete: 1 sladký zemiak, 1 cibuľu, 1 strúčik cesnaku, 30 g masla, 1 ½ l zeleninového vývaru, čierne mleté korenie, 5 PL pažítky, 80 g kuskusu, 1 PL kyslej smotany

Postup: Sladký zemiak ošúpte a nastrúhajte. Cibuľu s cesnakom nakrájajte na kocku a opražte na roztopenom masle. Pridajte  nastrúhaný zemiak a trochu poduste. Prilejte vývar a varte 10 minút. Potom všetko najemno roztlačte a priveďte do varu. Vypnite varič, pridajte kuskus a nechajte ho nakysnúť. Okoreňte čerstvo pomletým korením, dochuťte smotanou a posypte pažítkou.

Šalát z kuskusu na stredomorský spôsob

Potrebujete: 150 g kuskusu, 150 ml zeleninového vývaru, ½ cukety, 2 jarné cibuľky, 1 červenú papriku, 1 zelenú papriku, 1 paradajku, ¼ ľadového šalátu, 2 PL zmesi talianskych byliniek, 5 PL olivového oleja, soľ a korenie, ovčí syr

Postup: Kuskus zalejte horúcim vývarom a zakrytý nechajte odpočívať cca 10 minút. Zatiaľ nakrájajte nadrobno cuketu, paradajku, červenú a zelenú papriku. Roztlačte vidličkou ovčí syr a pridajte ho k zelenine spolu s na jemné pásiky nakrájaným ľadovým šalátom a jarnou cibuľkou. Zmes talianskych byliniek zmiešajte s olivovým olejom a dochuťte soľou a korením. Lyžicou vyškrabte kuskus tak, aby nebol hrudkovitý a zmiešajte so zeleninou a olivovým dresingom. Šalát chutí najlepšie, keď ho necháte odstáť celú noc.

Rýchla mliečna ryža s kuskusom

Potrebujete: 75 g kuskusu, 200 ml mlieka, cukor alebo med, 1 jablko, 1 hrušku, 1 banán, 1 PL škoricového cukru

Postup: Mlieko zohrejte v hrnci s trochou cukru a medu. Pridajte kuskus a nechajte nakysnúť. Jablko a hrušku nakrájajte na tenké plátky alebo nahrubo nastrúhajte. Banány rozpučte vidličkou. Napokon spojte ovocie s kuskusom (banány pridajte až keď kuskus napučí). Podávajte posypané škoricovým cukrom.