Pripravte si vianočný punč aj u Vás doma!

punč

Vianočný punč je tradičným a veľmi obľúbeným nápojom na vianočných trhoch. Tieto Vianoce však budú iné, pretože kvôli pandemickej situácii mnohé mestá museli zrušiť vianočné trhy. Nič však nie je stratené a vianočný punč si môžete vychutnať aj v pohodlí vášho domova. Pripravte si ten najlepší punč!

Aké ingrediencie sú nevyhnutnou súčasťou punču?

Určite vás zaujíma odkiaľ sa vzal tento chutný nápoj. Už len jeho názov nám prezrádza, že vznikol z indickej hindi-číslovky 5, čo znamená, že ho vymysleli v Indii. Miešaný nápoj pozostával z piatich prísad: arak (pálenka z ryže), voda, korenie, cukor a citrónová šťava.

Anglickí námorníci, ktorí cestovali z Indie priniesli v 17. storočí do Európy nové plodiny a spolu s nimi sa k nám dostal aj doposiaľ nepoznaný nápoj, punč. Počas tejto dlhej cesty sa však niektoré prísady zmenili. Angličania nahradili arak rumom, ktorý bol v tom čase veľmi obľúbeným alkoholom a vodu zmenili na čaj. Neskôr sa čaj nahradil vínom a experimentovalo sa aj s korením. Do punču sa postupne začala pridávať aj škorica, klinček či muškátový oriešok. 

Punč je možné pripraviť na množstvo spôsobov, avšak mali by byť zachované tieto ingrediencie:

  • voda
  • cukor
  • alkohol
  • korenie
  • ovocie
Pochutiny
zdroj: pexels.com

Aké druhy punčov si môžete pripraviť?

Alkoholický punč

Vianočný punč dotvára príjemnú atmosféru vianočných sviatkov najmä svojou nezameniteľnou vôňou. Oživte posedenie s rodinou či priateľmi a pripravte im tento horúci miešaný nápoj. Vyskúšajte si niektorý z nasledujúcich receptov.

Na prípravu budete potrebovať:

  • 200 ml rumu
  • 5 ks klinčekov
  • 1 ks celej škorice
  • 100 g kryštálového cukru
  • 3 ks pomaranču alebo iného ovocia (broskyne, lesné plody)
  • 500 ml červeného vína
  • 750 ml čierneho čaju
  • 1 ks citrónu

Príprava: Najprv si z polovice citróna nastrúhajte kôru. Do hrnca nalejte čierny čaj, pridajte cukor, šťavu z citróna, šťavu z pomarančov, nastrúhanú citrónovú kôru, klinčeky a celú škoricu. Povarte približne 5 minút. Preceďte a nalejte víno, rum a priveďte na bod varu. Odstavte a môžete podávať.

Vianočný punč zo sušeného ovocia

Sušené ovocie vyberajte podľa vlastnej chuti. Na prípravu potrebujete:

  • 100 g hrozienok
  • 50 g sušených brusníc
  • 30 ml rumu alebo griotky
  • ½ litra silného čierneho čaju
  • 1 liter červeného vína
  • 1 citrón nakrájaný na plátky
  • 4 kúsky celej škorice
  • cukor podľa chuti

Príprava: Sušené ovocie nasypte do misky, zalejte ich rumom alebo griotku a nechajte namáčať najmenej dve hodiny (kľudne aj niekoľko dní). Čaj, víno, plátky citróna a kúsky škorice priveďte do varu. Do nahriatych pohárov potom rozdeľte sušené ovocie s rumom, zalejte punčom a podľa chuti oslaďte.

Nealkoholický punč

Vianočný punč môžete pripraviť aj svojim deťom. Vyskúšajte si tento recept. Potrebujete tieto ingrediencie:

  • 2 vrecúška ovocného čaju
  • 1000ml vody
  • anízové korenie
  • celá škorica
  • klinčeky
  • 100g cukru
  • ovocie podľa chuti: jablko, hruška, pomaranč, grep alebo citrón, ananás, hrozienka, rumová aróma.

Príprava: V litri vriacej vody nechajte 10-15 minút lúhovať ovocný čaj. Vrecká vyberte, pridajte cukor, klinčeky, aníz, škoricu a nakrájané ovocie podľa chuti a celé nechajte povariť na miernom plameni cca 20 minút. Do uvareného punču ešte môžete pridať pár kvapiek rumovej esencie.

Vianočný punč
zdroj: unsplash.com

Kedy sa pripravuje punč?

Punč je jedným z veľmi obľúbených nápojov a nepripravuje sa len počas vianočných sviatkov. V zimnom období príjemne zahreje a môže byť súčasťou osláv Nového roka či iného priateľského posedenia. Horúci punč sa pripravuje do veľkej misy, ktorá udržiava teplo a naberá sa do pohárov pomocou naberačky. 

Náš tip: Toto sú 3 kreatívne spôsoby, ako napísať list Ježiškovi

Ako sa tak rokmi menili ingrediencie, pribudli aj všelijaké druhy punčov. V ponuke je ovocný, vianočný, viedenský či dokonca mliečny punč. Vychutnať si ho môžete aj v lete a to v rôznych zmrzlinových a krémových verziách. Najobľúbenejším však ostáva stále ten vianočný. 

Pri príprave vianočného punču sa odporúča:

  1. Prevariť čerstvú vodu.
  2. Víno nikdy neprevárajte, iba ohrievajte.
  3. Rum je poslednou ingredienciou a pridáva sa až na koniec.
  4. Ovocie používať vždy so šupkami, ale na začiatku ho umyte v prevarenej vode.
  5. Odporúčame ovocie prečistiť hubkou, aby ste odstránili všetky konzervačné zložky.

VIDEORECEPT: Domáci vianočný punč