Pravé žemle na hamburger – pripravte si ich doma

Domáce žemle na hamburger recept

V nedávnom článku sme vám priniesli jednoduchý recept na domáci hamburger. Žemle na hamburger síce nie sú jeho najpodstatnejšou zložkou a dobrý hamburger sa dá pripraviť aj z tých z obchodu. Avšak, vyslovene domáce žemle na hamburger upečené doma z poctivých ingrediencií – to je predsalen iná káva.

Preto vám dnes na základe nášho sľubu prinášame recept na žemle, ktorými vyšperkujete už bez toho veľmi chutný domáci hamburger. Možno máte obavy, že tento raz to bude zložitejšie než ten pomerne jednoduchý hamburger z minulého článku. Opak je pravdou.

Na prípravu našej domácej žemle na hamburger treba najmä čas

Celkovo až viac ako dve hodiny musí totiž cesto stáť a kysnúť. Je to teda iba o tom začať s prípravou dostatočne včas. Lebo medzitým sa dá stihnúť nielen prichystať všetko ostatné do hambburgera samotného, ale možno uvariť aj slávnostnú nedeľnú polievku.

Náš tip: Recepty na osviežujúce polievky od známeho šéfkuchára Františka Košudu.

Ingrediencie na (celozrnné) žemle na hamburger:

  • pšeničná alebo špaldová hladká múka: 1 a pol hrnčeka
  • celozrnná hladká múka: takisto 1 a pol hrnčeka
  • soľ: za lyžičku
  • jedlá sóda (bikarbóna): pol lyžičky
  • sušené droždie: tiež pol lyžičky
  • trstinový cukor: za lyžičku
  • kvalitný olej (akýkoľvek): 3 lyžice
  • teplá voda: za hrnček, avšak použiť podľa reálnej potreby
  • semienka: sezamové, slnečnicové, ľanové 

Domáca žemľa na hamburger – samotný postup prípravy

Vo väčšej mise najprv zmiešame úplne všetky suché zložky, potom vlejeme olej. Následne postupne prilievame teplú vodu, kým vytvoríme vláčne a primerane tuhé cesto ako na chlieb. Cesto na žemle na hamburger sa vám bude viac lepiť na prsty, s tým treba počítať a je to tak správne.

Miesenie cesta na domáce hamburgerové žemle
zdroj: 123RF

Zmes dôkladne premiesime a prehnetieme, necháme si na to pokojne niekoľko minút. Necháme stáť na príjemne teplom mieste, dáme pozor na prievan. Naše staré mamy misy s cestom prikrývali kuchynskou utierkou.

Vykysnuté cesto na žemle vyklopíme na pomúčenú dosku

Prípadne to môžeme urobiť na pracovný pult. Ešte raz pohnetieme a ak to uznáme za vhodné (a chceme cesto ešte viac zhodnotiť), prisypeme nejaké semienka: sezamové, slnečnicové, ľanové. Menšie množstvo z nich si môžeme odložiť na posypanie žemlí tesne pred ich vložením do rúry.

Takto pripravené cesto na žemle necháme stáť ďalšiu hodinu

Potom už iba vytvarujeme samotné žemle v primeranej veľkosti (zväčšia sa už len minimálne). Z uvedeného množstva ich vyjde od štyroch do siedmych kusov – podľa nami stanovenej veľkosti. Tie rozložené na plechu necháme ešte asi 15 minút oddychovať. Zvrchu potrieme, ak chceme, vajíčkom alebo olejom či masťou. Vďaka tomu bude kôrka na žemli lesklá a vyslovene chrumkavá. Ešte posypeme, ak chceme a čím chceme – no a šup na prvých 5 minút na 200° do pece. Následne znížime teplotu na 170° a pečieme ešte asi 15 minút.

Náš tip: Recepty zo zemiakov, ktoré zvládne aj začiatočník.

Po prvých desiatich minútach sledujeme farbu a podľa nej odhadneme, kedy by cesto mohlo byť prepečené. Ak sme naše domáce žemle na hamburger urobili menšie, stačí, ak pekne zožltnú. Ak sú však väčšie, tučnejšie, necháme ich piecť do hneda.

A potom si už len pri pochutnávaní na poctivých domácich hamburgeroch povieme, že nám ten čas strávený prípravou poctivých domácich žemlí stál za to.