Pravé žemle na hamburger – pripravte si ich doma

V nedávnom článku sme vám priniesli jednoduchý recept na domáci hamburger. Žemle na hamburger síce nie sú jeho najpodstatnejšou zložkou a dobrý burger sa dá pripraviť aj z tých z obchodu. Avšak vyslovene domáce žemle na hamburger upečené doma z poctivých ingrediencií – to je predsa len iná káva.

Preto vám dnes v súlade s naším sľubom prinášame recept na žemle, ktorými vyšperkujete už bez toho veľmi chutný domáci hamburger. Možno máte obavy, že tento raz to bude zložitejšie než ten pomerne jednoduchý burger z minulého článku. Opak je pravdou.

Na prípravu našej domácej žemle na hamburger treba najmä čas

Celkovo až viac ako dve hodiny musí totiž cesto stáť a kysnúť. Je to teda iba o tom, začať s prípravou dostatočne včas. Lebo medzitým sa dá stihnúť nielen prichystať všetko ostatné do burgra samotného, ale možno uvariť aj slávnostnú nedeľnú polievku.

Náš tip: Recepty na osviežujúce polievky od známeho šéfkuchára Františka Košudu

Ingrediencie na (celozrnné) žemle na hamburger:

  • pšeničná alebo špaldová hladká múka: 1 a pol hrnčeka
  • celozrnná hladká múka: takisto 1 a pol hrnčeka
  • soľ: za lyžičku
  • jedlá sóda (bikarbóna): pol lyžičky
  • sušené droždie: tiež pol lyžičky
  • trstinový cukor: za lyžičku
  • kvalitný olej (akýkoľvek): 3 lyžice
  • teplá voda: za hrnček, avšak použiť podľa reálnej potreby
  • semienka: sezamové, slnečnicové, ľanové 

Domáca žemľa na hamburger – samotný postup prípravy

Vo väčšej mise najprv zmiešame úplne všetky suché zložky, potom vlejeme olej. Následne postupne prilievame teplú vodu, kým vytvoríme vláčne a primerane tuhé cesto ako na chlieb. Cesto na žemle na hamburger sa vám bude viac lepiť na prsty, s tým treba počítať a je to tak správne.

Miesenie cesta na domáce hamburgerové žemle
Zdroj: [Olexii Kozak] © 123RF.com

Zmes dôkladne premisime a prehnetieme, necháme si na to pokojne niekoľko minút. Necháme stáť na príjemne teplom mieste, dáme pozor na prievan. Naše staré mamy misy s cestom prikrývali kuchynskou utierkou.

Vykysnuté cesto na žemle vyklopíme na pomúčenú dosku

Prípadne na pracovný pult. Ešte raz pohnetieme a ak to uznáme za vhodné (a chceme cesto ešte viac zhodnotiť), prisypeme nejaké semienka: sezamové, slnečnicové, ľanové. Menšie množstvo z nich si môžeme odložiť na posypanie žemlí tesne pred ich vložením do rúry.

Takto pripravené cesto na žemle necháme stáť ďalšiu hodinu

Potom už iba vytvarujeme samotné žemle v primeranej veľkosti (zväčšia sa už len minimálne). Z uvedeného množstva ich vyjde od štyroch do siedmych kusov – podľa nami stanovenej veľkosti. Tie rozložené na plechu necháme ešte asi 15 minút oddychovať. Zvrchu potrieme, ak chceme, vajíčkom alebo olejom či masťou. Vďaka tomu bude kôrka na žemli lesklá a vyslovene chrumkavá. Ešte posypeme, ak chceme a čím chceme – no a šup na prvých 5 minút na 200° do pece. Následne znížime teplotu na 170° a pečieme ešte odhadom 15 minút.

Náš tip: Recepty zo zemiakov, ktoré zvládne aj začiatočník

Po prvých desiatich minútach sledujeme farbu a podľa nej odhadneme, kedy by cesto mohlo byť prepečené. Ak sme naše domáce žemle na hamburger urobili menšie, stačí, ak pekne zožltnú. Ak sú však väčšie, tučnejšie – necháme ich piecť do hneda.

A potom už si len pri pochutnávaní na poctivých domácich hamburgeroch povieme, že nám ten čas, strávený prípravou poctivých domácich žemlí stál za to.

Mohlo by sa vám páčiť