Nie je iba jedna. Poznáte všetky druhy šošovice?

druhy šošovice

Medzi strukovinami patrí medzi najobľúbenejšie. Táto všestranná potravina s bohatým nutričným zložením by určite nemala chýbať v jedálničku každého z nás. Viete, odkiaľ pochádza a poznáte všetky druhy šošovice? A aké benefity prináša jej konzumácia telu?

Odkiaľ pochádza šošovica?

Možno vás to prekvapí, no šošovica je jednou z prvých domestikovaných plodín, ktorými obohacovali svoj jedálniček naši predkovia. Svoj pôvod má niekde v oblasti Blízkeho Východu alebo Stredomoria a zdrojom obživy bola aj pre Egypťanov, Rimanov či Hebrejcov.

Konzumácia šošovice je rozšírená po celom svete a nájdete ju tak vo svojej komore, ako aj v jedálnych lístkoch tých najluxusnejších reštaurácií. Jej výhodou je pomerne nízka cena v porovnaní s nutričnou hodnotou a výbornou chuťou. Je naozaj univerzálna a dá sa pripraviť na stovky spôsobov. Vychutnať si ju môžete ako polievku, prílohu, hlavné jedlo či ako súčasť šalátu. Pripravení spoznať a predovšetkým ochutnať všetky druhy šošovice?

druhy šošovice

Táto jednoročná rastlinka, ktorá sa dá dopestovať takmer všade na svete je u poľnohospodárov veľmi obľúbená, pretože vydrží aj suché počasie a nie je náročná na pôdu.

Poznáte všetky druhy šošovice?

Väčšinou sa odlišuje na základe farby, prípadne podľa regiónu, odkiaľ pochádza.

Najznámejšou a najrozšírenejšou, aj na Slovensku, je určite hnedá šošovica. Má zemitú chuť a skvele sa hodí napríklad na prípravu polievok a prívarkov. Tento druh potrebuje na prípravu približne 20 – 30 minút.

Druhým najrozšírenejším druhom je zelená šošovica. Nájdete ju vo všetkých odtieňoch zelenej a má taktiež zemitú chuť, aj keď trochu viac korenistú. Na jej prípravu budete potrebovať cca 45 minút, no výborne sa hodí napríklad do šalátov.

Čierna šošovica má oproti ostatným druhom nižšie nutričné hodnoty, no napriek tomu by ste ju určite nemali zavrhnúť. Nazýva sa aj Beluga a vyzerá trochu ako kaviár. Chuťou sa podobá čiernej fazule. Jej príprava trvá asi 25 minút a môžete ju použiť do polievky, šalátov, pyré či ako prílohu.

červená šošovica

Najmenej bežným druhom je červená šošovica, ktorej farebná škála sa pohybuje od žltej, cez oranžovú až po červenú. Na rozdiel od predošlých druhov má sladšiu chuť, často až orieškovú. Jej príprava zaberie asi 30 minút. Po uvarení je dosť kašovitá, preto je lepšie pripravovať z nej polievky alebo dusené jedlá.

Známa je aj francúzska zelená šošovica Le Puy. Má ochrannú známku a nazývať sa tak môže skutočne len tá šošovica, ktorá vyrástla vo vulkanickej pôde francúzskeho regiónu Le Puy. Má výraznú korenistú chuť a vďaka tomu, že si aj po spracovaní zachová svoj tvar a štruktúru je vhodná do mnohých receptov. Ako jej lacnejšia náhrada sa často používa obyčajná zelená šošovica.

Účinky na zdravie

Šošovica je plná živín, ktoré naše telo potrebuje. Obsahuje bielkoviny, vlákninu, železo, horčík, draslík, zinok aj vitamín B, kyselinu listovú, selén, meď a riboflavín. Vďaka vláknine je prospešná pre náš tráviaci systém, pretože podporuje vyprázdňovanie a taktiež rast zdravých črevných baktérií.

trávenie

Konzumácia tejto strukoviny tiež poskytuje rôzne fytochemikálie, ktoré produkujú rastliny a sú známe pre ich zdraviu prospešné vlastnosti. Niektoré z týchto fytochemikálií majú napríklad antioxidačné a protizápalové účinky, môžu pomôcť znížiť hladinu cukru v krvi, dokážu chrániť pred chronickými ochoreniami, ako cukrovka, či kardiovaskulárne choroby, ale aj znížiť krvný tlak. Výborným pomocníkom môže byť aj pri problémoch s cholesterolom.

Jedlá pripravené zo všetkých druhov šošovice sú veľmi sýte, preto dokáže na dlhú dobu zahnať hlad a znížiť chuť do jedla. Výborný tip, ak sa snažíte redukovať svoju váhu. Vďaka obsahu železa je pre vegetariánov a vegánov nenahraditeľnou surovinou a často ju používaj aj ako náhradu mäsa.

Ako jednotlivé druhy šošovice pripraviť?

Jej príprava je naozaj veľmi jednoduchá. Navyše šošovica varením nestráca svoje nutričné hodnoty, nemusíte ju namáčať, stačí ju opláchnuť, aby ste odstránili nečistoty. Každý druh si vyžaduje iný čas prípravy a je len na vás, či ju necháte pripravovať dlhšie, pokiaľ máte radšej husté kašovité jedlá. Veľmi pomaly sa kazí a tak v chladničke vydrží aj 5 dní.

hnedá šošovica

Šošovicové fašírky

Ak ste vegetarián, prípadne chcete nahradiť mäso niečím iným, šošovica je výborným adeptom. Vyskúšate tieto vynikajúce šošovicové fašírky?

Budete potrebovať:

  • 1 väčší hrnček šošovice
  • 2 väčšie mrkvy
  • 1 hrnček hladkej múky
  • 1 vajce
  • soľ
  • čierne korenie
  • majorán
  • rascu
  • strúhanku
  • olej

Šošovicu uvarte domäkka. Mrkvu nastrúhajte najemno a pridajte k nej uvarenú šošovicu. Pridajte vajce, soľ, korenie, majorán a rascu. Potom prisypte múku a všetko dohladka vymiešajte. Ručne vytvarujte fašírky, obaľte ich v strúhanke a vyprážajte na oleji dozlata. Ako príloha vám bude stačiť chrumkavé pečivo a nejaký dresing, alebo šalát.

Šošovica s bulgurom

Budete potrebovať:

  • 1 cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • ½ papriky
  • 1 mrkvu
  • ½ kalerábu
  • 200 g šošovice
  • 200 ml paradajkového pretlaku
  • 50 g bulguru
  • za hrsť špenátových listov
  • soľ
  • čierne korenie
  • kurkumu
  • bobkový list
  • rascu

Šošovicu si dajte deň predtým namočiť. Cibuľku, cesnak a ostatnú zeleninu (okrem šošovice a bulguru) spolu s rascou a bobkovým listom dajte na zohriaty olej a niekoľko minút poduste. Pridajte šošovicu s bulgurom, zalejte vodou a asi 20 minút varte. Dochuťte soľou a korením pridajte pretlak a varte až kým šošovica nezmäkne. Ku koncu pridajte špenátové listy.

Dobrú chuť!

 

Zdroje:
Zdroj obrázkov: freepik
https://www.healthline.com/nutrition/lentils#types
https://www.medicalnewstoday.com/articles/297638
https://northernnester.com/types-of-lentils/
https://varecha.pravda.sk/suroviny/sosovica/