Poľovnícka sezóna: Recepty z diviny

Poľovnícka sezóna: Recepty z diviny

Jelení guláš, diviak na víne, srnčia sviečková, pečená prepelička – mnohým sa už pri predstave týchto špecialít zbiehajú slinky. Práve neskorá jeseň je obdobie, kedy sa na našich stoloch recepty z diviny premieňajú na výborné jedlá. V názore, že by sme tento druh mäsa mali z času na čas zaradiť do svojho jedálnička, sa zhodujú viacerí odborníci. Divina je nielen chutná, ale aj prospešná pre zdravie.

Doprajte si divinu

Konzumácia diviny má pre zdravie človeka nesporné výhody. S každým sústom diviny obohatíte vaše telo o prospešné látky: vitamíny A, B, minerálne látky ako vápnik, fosfor a železo a nenasýtené mastné kyseliny. Divina sa navyše považuje za chudé mäso s nízkym obsahom cholesterolu. Tí, ktorí ju konzumujú, prakticky „užívajú“ prírodný liek, ktorý zižuje riziko cievnych ochorení.

Explózia chutí

To, čo z diviny robí skutočnú delikatesu na tanieri, je chutná príloha. Nebojte sa experimentovať: čím odvážnejšia kombinácia, tým väčší chuťový zážitok.

Tradičné prílohy

Nikdy nesklamú a nikdy neprestanú chutiť. Prílohy ako varené a opekané zemiaky, zemiakové pyré, zemiakové knedličky alebo chrumkavé kroketky sa hodia k väčšine receptov z diviny. Nič nepokazíte ani knedľou, červenou kapustou alebo rezancami. Tými môžete ozvláštniť napríklad srnčí guláš.

S pestrou zeleninou

Mäsko už rozvoniava na tanieri, ale ešte k nemu niečo chýba – zelenina. Pri zeleninovej prílohe musíte dať pozor na jedno – aby jej chuť bola výrazná alebo aby ste ju dostatočne dochutili koreninami, inak v kombinácii s divinou „zanikne“ a bude pôsobiť fádne. Z aromatickej zeleniny môžete siahnuť po tekvici, fazuli (najlepšie so slaninou) a kalerábe. Pokiaľ ako prílohu použijte bežnú zeleninu, zmiešajte ju s bylinkami alebo koreninami. Petržlen, tymián, klinčeky, škorica alebo kardamón príjemne pošteklia vaše chuťové bunky.

Na sladko

Divina a ovocie? Áno, aj toto spojenie chutí ide dokopy. Sladká príloha urobí z vašej diviny gastronomický zážitok pre fajnšmekrov. Svoje miesto na tanieri majú preto spolu s mäsom jablká, broskyne, maliny, mango, slivky, hrušky aj figy.

recepty z diviny
zdroj: 123RF

6 inšpiratívnych receptov z diviny

Srnčie medailónky v sherry omáčke

Potrebujete: 800 g srnčieho filé, 5 PL  oleja na vyprážanie, štipku soli a korenia, 2 strúčiky cesnaku, 1 ČL medu, 120 ml sherry, 350 ml šľahačkovej smotany, 2 PL petržlenovej vňate

Postup: Srnčie filé osoľte, okoreňte a prudko opečte v panvici s 3 PL oleja. Keď ste mäso opiekli z oboch strán, vyberte ho a vložte do predhriatej rúry. Očistite cesnak a nasekajte ho nadrobno. V panvici rozohrejte olej, na ktorom podusíte cesnak. K nemu primiešajte petržlenovú vňať a med. Všetko podlejte sherry, potom prilejte smotanu a krátko povarte. Podľa chuti osoľte a okoreňte. Filé nakrájajte na pásiky a vložte do omáčky.

Zajac na bielom víne

Potrebujete: 2 zväzky bazalky, 125 g masla, štipku soli a korenia, 2 zväzky rozmarínu, 2 zväzky tymiánu, 1 fľašu suchého bieleho vína, 0,7 l vody, 5 PL olivového oleja, 1 vykosteného zajaca, štipku cukru, 5 olív (zelených aj čiernych), 2 PL múky

Postup: Na oheň postavte biele víno s vodou, štipkou soli a tymiánom. Naporciovaného zajaca nasoľte a nakoreňte z oboch strán a opečte v olivovom oleji. Potom ho vložte do vývaru z vody a vína a približne 45 minút ďalej pomaly varte.  Mäso po dovarení vyberte z hrnca a vložte doň zvyšné posekané bylinky. Olivy zmiešajte s maslom a dochuťte soľou, cukrom a korením. V malom množstve studenej vody rozmiešajte múku, ktorú pridáte do vývaru. Vínovou omáčkou napokon podlejte mäso a môžete servírovať.

Jelení steak s borievkami

Potrebujete: 4 jelenie steaky,4 Pl oleja, 3 PL sušeného tymiánu, 5 bobuliek borievok, 12 kúskov celého korenia

Postup: Mäso potrite olejom. V mažiari rozdrvte tymián, borievky a celé čierne korenie. Rozdrvenou zmesou posypte mäso. Zakryte ho a nechajte odpočívať cca 60 minút. Na gril položte steaky a z každej strany ich 5 minút opečte. Stejky chutia rovnako dobre, aj keď namiesto jelenieho mäsa použijete diviačie.

Šalát s divinou a ovocím

Potrebujete: 200 g diviny (opečené zvyšky), 2 zrelé hrušky, 1 ČL citrónovej šťavy, polovicu zeleru, 2 kivi, 2 PL nasekaných vlašských orechov, soľ, mleté čierne korenie, 6 PL majonézy, 1 Čl ostrej horčice, 3 PL smotany, 6 lístkov lolo rosso

Postup: Mäso a ošúpané hrušky nakrájajte na pásiky. Hrušky hneď pokvapkajte citrónovou šťavou. Očistite zeler, tiež ho nakrájajte na jemné pásiky a nechajte variť v osolenej vode cca 2 minúty. Následne ho nechajte odkvapkať v cedidle. Očistite kivi, ktoré nakrájate na kocky a zmiešate s divinou, hruškami, zelerom a nasekanými orechmi.

Pripravte marinádu: Zmiešajte majonézu, horčicu a smotanu so štipkou soli. Marinádou polejte šalát a na ozdobenie použite lolo rosso. Podávajte s ľahko opečenými bagetami.

Diviačie ragú na červenom víne

Potrebujete: 800 g diviačieho mäsa (z chrbta bez kostí), 1 cbuľu, 2 jablká, 2 bobkové listy, 2 PL borovičky, 1 fľašu suchého červeného vína, 240 ml šľahačkovej smotany, 2 PL balzamika, 1 PL múky, štipku soli a korenia, štipku cukru,5 PL oleja

Postup: Pripravte si marinádu: Zmiešajte víno, borovičku, bobkové listy, tymián a korenie. Do marinády vložte diviačie mäso a nechajte ho odpočívať 24 hodín. Nasledujúci deň vyberte mäso z marinády a zľahka osušte. Marinádu preceďte cez sitko. Očistite cibuľu a nakrájajte najemno. V hrnci rozohrejte olej a opečte v ňom mäso z oboch strán. Pridajte k nemu cibuľu a poduste. Do výpeku nasypte múku a podlejte ju 1/3 marinády. Tekutinu nechajte zovrieť a potom do nej vlejte zvyšok marinády. Osoľte, zakryte a všetko nechajte dusiť cca 60 minút. Potom prilejte smotanu a povarte ragú ďalších 10 minút. Medzitým ošúpte jablko, nakrájajte ho na kocky a pridajte do zmesi. Nakoniec dochuťte oľou, cukrom a balzamikom.

Chutná príloha: zemiakovo-zelerové pyré

Pripravte si zemiakovo-zelerové pyré, ktoré divne dodá intenzívnu chuť. Očistite 200 g zemiakov a 400 g zeleru a nakrájajte ich na kocky. Spolu s trochou vody, štipkou soli a muškátového orieška ich domäkka poduste. Podusené zemiaky a zeler roztlačte, zmiešajte s 80 ml šľahačkovej smotany a 2 PL masla. Okoreňte a dosoľte podľa chuti.