Papája, ovocie anjelov

Papája alebo inak aj ovocie anjelov.

Papája, kedysi exotické a vzácne ovocie, je dnes k dispozícii vo väčšine ročných období. Hoci na začiatku leta a na jeseň existuje mierny sezónny vrchol, stromy papáje produkujú ovocie po celý rok. Na našich stoloch sa ešte stále vyskytuje pomerne zriedka, no vďaka jej sladkej chuti, žiarivej farbe, jemnej krémovej konzistencii a širokej škále zdravotných výhod, ktoré poskytuje, sa vo svete stáva populárnou a obľúbenou. Niet divu, veď už Krištof Kolumbus ju nazýval “ovocím anjelov”.

Nielen chutná, ale aj veľmi zdravá

Stromy papáje majú guľovité alebo hruškovité plody. Vo vnútornej dutine plodu sú čierne okrúhle semená obalené želatínovou látkou. Plody, rovnako ako aj ďalšie časti stromu, obsahujú papaín, enzým, ktorý pomáha tráviť bielkoviny.

Je bohatým zdrojom vitamínov C, A, E, K a B. Obsahuje tiež v hojnom množstve vápnik, horčík, draslík, meď a minerály. Papája je okrem aromatického a chutného ovocia tiež ideálnym tonikom pre pokožku. Nielenže pomáha rozžiariť pokožku, ale aj čistí ekzémy, psoriázu a akné.

Prvok nazývaný acetogenín pomáha v boji proti horúčke, malárii, ale aj rakovine. Papája je tiež vhodná pri arterioskleróze, cukrovke, srdcových chorobách, no a pri tráviacich ťažkostiach by ste jej len ťažko hľadali konkurenciu.

Nakrájané kúsky papáje v drevenej miske.
zdroj: 123RF

Žalúdok a črevá ju milujú

Každá papája obsahuje viac ako 500 neobjavených silných tráviacich enzýmov, ktoré podporujú činnosť pankreasu, napomáhajú trávenie a naprávajú steny črevného traktu.

Pomáha pri kolitíde, Crohnovej chorobe, IBS, vredoch, divertikulitíde, gastritíde, žalúdočných kŕčoch, ochoreniach pečene a pankreatitíde, zbavuje črevá škodlivých baktérií a parazitov vrátane červov.

Náš tip: Pozor na výber jedla: Potravinová intolerancia.

Papája pomôže, keď potrebujete uľaviť od zápchy, trpíte bolesťami brucha alebo zápalom črevnej výstelky. Pôsobí ako kúzlo v procese obnovy príjmu potravy, pretože dodáva chýbajúce kalórie, optimálne nutričné zložky a ľahko sa trávi.

Ako jesť papáju?

Pri výbere alebo konzumácii papáje hľadajte čerstvé papáje s červenkastou oranžovou šupkou, ktoré sú na dotyk mäkké. Dá sa využiť mnohými rôznymi spôsobmi. Môže sa jesť samostatne, pridávať do ovocného šalátu alebo do množstva rôznych receptov.

Papájový džús a papája prekrojená na polovicu.
zdroj: 123RF

Jedným z najjednoduchších (a najúžasnejších) spôsobov, ako jesť papáju, je jesť ju ako melón. Po umytí ovocia nakrájajte pozdĺžne, vyberte semená a potom vychutnávajte napríklad lyžičkou. Pre trochu chuti navyše môžete pokvapkať citrónovou alebo limetkovou šťavou.

Hoci väčšina ľudí veľké čierne semená vyhodí, nie je to to jediné, čo s nimi môžete spraviť. Majú síce horkú chuť, no sú skutočne jedlé. Môžu sa žuť celé alebo sa môžu primiešať do krémového šalátového dresingu, čo mu dodá korenistú chuť.

Papája je mäkké, univerzálne ovocie. To znamená, že môže byť súčasťou mnohých receptov. Zaujmú vás niektoré z nasledujúcich sviežich “rýchloviek”? Stačí nakrájať, či popučiť, zmiešať a máte hotovo.

  • Vyrobte si šalát z tropického ovocia s čerstvou papájou, ananásom a mangom.
  • Popučte papáju do pohára limonády, ľadového čaju alebo vody pre rozvinutie čerstvej ovocnej chuti. Alebo dáte prednosť mliečnemu koktejlu (papája, mlieko, cukor, vanilka)?
  • Urobte sviežu omáčku s papájou, mangom, papričkami jalapenos, červenou paprikou a čiernym korením. Takáto omáčka sa používa ako zálievka na ryby, alebo tacos.
  • Pridajte pár plátkov mrazenej papáje do smoothies. Skombinujte s ananásovou šťavou, polovicou mrazeného banánu a gréckym jogurtom.
  • Podobne ako pri cuketovom, banánovom alebo tekvicovom chlebíku, aj papáju môžete použiť pri pečení ako ovocnú zložku.
  • Papájový sorbet si v lete vyrobíte veľmi ľahko. Stačí zmixovať papáju, vodu, cukor a limetkovú šťavu.

 

Dobrú chuť!