Oslava a šampanské – skvelá kombinácia!

Oslava a šampanské

Pomaly sa nám končí pomerne náročný rok, ktorý výrazne ovplyvnila situáciu okolo pandémie koronavírusu. Všetci si uvedomujeme, že tieto oslavy nového roka a oslavy organizované najbližšie budú predsa len trochu iné, ako by sme chceli. Kvôli bezpečnostným opatreniam nebudeme môcť oslavovať v obľúbených podnikoch ani zhromažďovať sa v mestách. Netreba však zabúdať na to, že aj u Vás doma to môže byť skvelá oslava.

A aká by to bola oslava bez kvalitného šampanského? Ak chcete urobiť dobrý dojem na svojich hostí, musíte si dať pozor pri jeho výbere. Často sa totiž stretávame s jeho napodobneninami, ktorých kvalita je oveľa nižšia. Viete rozlíšiť, ktoré je pravé šampanské? Poznáte tipy ako ho podávať? Buďte tou najlepšou hostiteľkou. Spoločne sa pozrieme na všetko, čo by ste mali vedieť o výbere šampanského, aby oslava bola výnimočná.

Oslava a šampanské
zdroj: unsplash.com

Čo je šampanské a ako vzniklo?

Šampanské je druh šumivého vína, ktorý dostal svoje pomenovanie podľa oblasti Champagne vo Francúzsku. Táto oblasť je veľmi známa výrobou exkluzívnych značiek tohto alkoholického nápoja. Jeho vznik sa datuje od 16.storočia, kedy Rimania založili vinice a začali pestovať hrozno. Objav šampanského môžeme pripísať benediktínskemu mníchovi Domu Peringonovi. Strávil obrovské množstvo času tým, že sa snažil odstrániť z vína bublinky, ktoré sa v ňom prirodzene tvorili. Tento skvelý vinár a degustátor takmer polstoročie miešal rôzne ingrediencie, až sa mu nakoniec podaril vytvoriť skoro dokonalý recept. 

Trvalo približne 200 rokov, kým sa receptúra dostala do takej podoby, ako ju poznáme dnes. Šampanské sa vyrába formou sekundárneho kvasenia priamo vo fľaši. Pravé šampanské nie je umelo sýtené oxidom uhličitým a názov Champagne je chránenou značkou vín z tejto oblasti vo Francúzsku. 

Podobne ako iné vína, aj šampanské delíme podľa obsahu cukru:

  • brut nature– menej ako 3 g cukru na 1 liter, po vytvorení už nepridáva žiadny cukor,
  • extra brut – od 0 až do 6 g cukru na 1 liter, v tomto type kvasinky pohltia takmer všetok cukor,
  • brut – do 15 g cukru na 1 liter, suché šumivé víno, ide o najpopulárnejší druh šampanského,
  • extra dry – 12-20 g cukru na 1 liter, suchý typ s miernou sladkosťou,
  • sec – 17-35 g cukru na 1 liter, suché šumivé víno,
  • demi-sec – 33-50 g cukru na 1 liter, šampanské s polosladkou chuťou, na Slovensku najrozšírenejšie,
  • doux (sladké) –viac  než 50 g cukru na 1 liter, sladké šumivé víno s najväčším obsahom cukru.

Oslava a šampanské – skvelá kombinácia!

Moët et Chandon

Moët et Chandon je jedným z najznámejších a celosvetovo uznávaných šampanských. Podnik, ktorý vyrába toto šampanské má dlhoročnú tradíciu a to už od roku 1743. Moët et Chandon preslávil najmä tradičný spôsob výroby a prvotriedna chuť. V roku 1804 sa riaditeľ podniku osobne stretol s Napoleonom Bonapartem, ktorý si veľmi obľúbil tento druh šampanského. Na jeho počesť bola vytvorená najpopulárnejšia edícia Brut Imperial, ktorá preslávila toto šampanské a dostala ho na vrchol. 

Nie je žiadnym tajomstvom, že Moët et Chandon je súčasťou každej dôležitej udalosti najväčších hviezd a objavuje sa aj na červenom koberci v Hollywoode. Tvárou tohto šampanského je aj známy tenista Roger Federer. Cena fľaše sa pohybuje okolo 40 eur, ale zakúpiť sa dajú aj oveľa drahšie varianty. Úspech tohto šampanského potvrdzuje aj obrat spoločnosti v roku 2011, ktorý presiahol 1,2 miliardy eur. 

Šampanské
zdroj: pexels.com

Hubert de Luxe

Hubert de Luxe je najobľúbenejším šampanským na Slovensku. V prevádzke sa ročne vyrobí viac ako 6,5 milióna fliaš, z ktorého polovicu predstavuje práve táto značka. Už v roku 1896 František Jozef I. vyslovil, že toto šampanské je vynikajúce. Podľa legendy bola firma založená mladým francúzskym vojakom Johannom Evangelistom Hubertom, ktorý bol pôvodom zo Champagne. Johann sa počas neúspešnej napoleonskej výpravy liečil vo vojenskom lazarete v Prešporku. Okrem toho, že sa zaľúbil do krásnej ošetrovateľky Paulíny, učarovali mu aj miestne vína. A tak sa v roku 1825 rozhodol založiť firmu na výrobu šumivého vína. 

Podľa spoločnosti Hubert je de Luxe istým spôsobom fenomén, pretože ide o najviac predávané víno pod jednou značkou u nás. Dôvodom prečo je Hubert de Luxe obľúbeným šampanským je najmä to, že sa vyrába z rôznych odrôd hrozna. Kľúčový je aj výrobný proces. De Luxe sa vyrába z muštov aromatických hrozien a používajú sa výlučne len odrody Iršai Oliver, Muškát Moravský, Müller Thurgau, Muškát Ottonel a Tramín červený. Tieto mušty Hubert nakupuje výhradne od slovenských výrobcov. Napriek tomu, že toto šampanské získalo viacero významných medzinárodných ocenení, viac ako 90 % všetkých fliaš totiž skončí na našom trhu. Cena sa pohybuje od 5 eur za 0,75 l šampanského Hubert de Luxe. 

Armand de Brignac

Armand de Brignac Midas je šampanské jedinečnej chuti a mnohí odborníci ho právom označujú za najlepšie šampanské sveta. Ide o najslávnejšie cuveé vo svojej kategórii. Vyrába sa z troch známych odrôd hrozna Chardonnay, Pinot Noir a Pinot Meunier z oblasti Montagne de Reims, Cote des Blancs a Vallee de la Marne. Značka ako jediná na trhu ponúka okrem štandardných veľkostí fliaš aj originálnu 30 litrovú fľašu šampanského. Istý americký milionár dal za takúto fľašu 120 000 libier. 

Armand de Brignac Midas pil aj Zdeno Chára priamo z trofeje pri zisku Stanley Cupu. Spopularizoval ju aj rapper Jay-Z vo svojom videoklipe Show Me What You Got. V roku 2010 toto šampanské zvíťazilo a dodnes je jedným z najobľúbenejších. Jedna fľaša vás však vyjde poriadne draho. Jeho cena sa pohybuje od 240 eur vyššie

Champagne Bollinger

Ďalším veľmi obľúbeným šampanským je značka Bollinger. Je jedným z trojice najvyššie hodnotených šampanských vo svete. Od jej založenia v roku 1829 sídli v Aÿ a je v rovnakom rodinnom vlastníctve, čo je v Champagne výnimočné. Základom jeho výnimočnosti je odroda pinot noir. Je zložené zo 60% Pinot Noir, 25% Chardonnay a 15% Pinot Meunier. Všetky šampanské sú kategorizované ako Brut alebo Extra Brut. 

Toto šampanské preslávil najmä James Bond. Šampanské je charakteristické zlatistou farbou, jemným perlením, vôňou zmesi žltého ovocia, medu, orieškov, toffee a biskvitu. Na podnebí ostáva bohatá a komplexná kriedová textúra s dlhou perzistenciou. V momente ako ho ochutnáte pocítite nekonečnú starostlivosť a pozornosť, ktorú dáva vinárstvo Bollinger do svojich šampanských po generácie. Cena tohto šampanského sa pohybuje od 50 eur za fľašu

Vyskúšajte netradičné šampanské 

Zlaté šampanské Blue Nun

Blue Nun je vysoko kvalitné a veľmi populárne šampanské. Ak chcete prekvapiť svojich hostí niečím netradičným, tak toto šampanské vám v tom určite pomôže. Je ľahké, elegantné s nádychom ovocnosti. Jeho šumenie pochádza zo starého procesu fermentácie. Pri jeho výrobe sa pridávajú originálne jedlé 24-karátové zlaté lupienky, ktoré zvýraznia prirodzené bublinky. Už samotný vzhľad tohto šampanského pôsobí luxusne a hodí sa na všetky špeciálne príležitosti. Hodí sa k všetkým ľahkým jedlám a predjedlám. Vhodná teplota na podávanie šampanského Blue Nun je 8-10°C. Bežná cena sa pochybuje od 7 eur za fľašu.

Perlové šampanské Dream line

Už ste počuli o perlovom šampanskom? Ponúknite svojim hosťom unikátnu novinku, ktorá je momentálne svetovým trendom. Perlové šampanské vyniká najmä svojim magickým vizuálnym efektom. Všetky perlové šampanské Dream Line sa vyrábajú zo 100% prírodných produktov. Jeho výroba sa uskutočňuje v Španielsku kvalifikovaným personálom, ktorí sa prispôsobuje najnovším trendom na trhu. Na výber máte zo 4 rôznych druhov: Vulcano, Silver Rose, Fortune a Glaciar. Jeho cena sa pohybuje od 19 eur za fľašu.

Ako podávať šampanské?

Šampanské sa hodí ako prípitok, ale aj k hlavnému jedlu či dezertu. Ak chcete docieliť, aby si vaši hostia vychutnali jedinečnú chuť šampanského, mali by ste vedieť, ako ho správne podávať.

Oslava šampanské
zdroj: unsplash.com

Skladovanie šampanského

Šampanské by ste mali skladovať nastojato na chladnom, pokojnom a tmavom mieste. Ideálna teplota skladovania je16°C a ak máte pivnicu, určite ho skladujte tam. Najdôležitejšie je, aby nebolo vystavené teplotným výkyvom, pretože by ho znehodnotili. Šampanské by ste nemali otvárať hneď po prevoze autom, ale nechať ho chvíľu odstáť. Neodporúča sa skladovať šampanské dlhšie ako 2 roky.

Oslava bez vychladeného šampanského? Nie!

Každé šampanské má svoju teplotu, pri ktorej si ho dokážete najlepšie vychutnať. Biele šampanské by malo byť zachladené na 5 až 7°C, ružové na 6 až 8°C a červené na 9 až 11°C. Ak nestíhate, v žiadnom prípade nedávajte šampanské do mrazničky. Na jeho ochladenie použite radšej vedierko s kúskami ľadu, zalejte ho vodou a pridajte 2 lyžice soli. Položte do vedierka šampanské a pomaly ho otáčajte. Po 10 minútach by malo byť pripravené k podávaniu.

Podávanie šampanského

Pri otváraní šampanského, nakloňte fľašu mierne šikmo a plastový uzáver uvoľňujte pomalými otáčavými pohybmi, kým sa neuvoľní. Ak má fľaša korkovú zátku, držte ju pevne v rukách a otáčajte fľašou v smere hodinových ručičiek. Nesnažte sa šampanské zbytočne natlakovať, pretože môžete niekomu spôsobiť zranenie pri jeho otváraní. Šampanské podávajte v úzkych a vysokých pohároch. Neodporúčajú sa široké poháre, pretože bublinky rýchlo vyprchajú a šampanské stratí svoju sviežosť. 

Tip na jedlo k šampanskému

Aká by to bola oslava bez jedla? Chcete prekvapiť svojich hostí jedinečným jedlom k šampanskému? Veľkou výhodou je, že k šampanskému sa hodí prakticky akékoľvek jedlo. Ak však chcete zabodovať, vyskúšajte im pripraviť batatové hranolky. Novým trendom vo svete chutí je kombinácia šampanského a hranoliek. Je to úplne jednoduchý no zároveň veľmi chutný výber, na ktorý nedajú dopustiť mnohí odborníci. Sladkastú chuť hranoliek dokonale doplní kyslastá chuť šampanského. Hranolky môžete posypať ešte nastrúhaným syrom a pochúťka je hotová. 

Oslava jedlo šampanské
zdroj: unsplash.com

Zaujímavosti o šampanskom

V dnešnej dobe je šampanské súčasťou dôležitých udalostí a vytvára špeciálnu atmosféru osláv. Šampanské sa stalo obľúbeným nápojom ľudí po celom svete a spája sa s ním niekoľko zaujímavých faktov, o ktorých ste určite nevedeli. 

  1. V 7500 ml fľaši šampanského je asi 49 miliónov bubliniek.
  2. Šampanské má 3x viac sýtenia oxidom uhličitým ako pivo.
  3. Vo Francúzsku je najväčší predaj šampanského. Francúzi spotrebujú každý rok 162,5 milióna fliaš, čo je asi 52 % z celej svetovej produkcie šampanského.
  4. Tlak vo fľaši šampanského je asi 3-násobok tlaku v pneumatikách automobilu.
  5. Najdlhší zaznamenaný let korku bol 177 stôp a 9 palcov.
  6. Marilyn Monroe sa kúpala v šampanskom. Na naplnenie vane bolo potrebných viac ako 350 fliaš.
  7. Jamesa Bonda spozorovali vo filmoch pri pití šampanského viac ako 35-krát. Je to nápoj, po ktorom siahne viac ako po ktoromkoľvek inom. A pokiaľ ide o značku, Bond uprednostňuje Bollingers. Táto značka sa objavila konkrétne 14-krát.
  8. Winston Churchill bol jedným z najväčších zaznamenaných konzumentov šampanského. V rokoch 1908 až 1965 vypil odhadom 42 000 fliaš.
  9. Vo Wimbledone sa každý rok podáva asi 28 000 fliaš šampanského.
  10. Najdrahšia fľaša šampanského stojí 2,07 milióna dolárov. Navrhli ho Alexander Amosu a Swarovski. Ručne vyrobená fľaša z 18-karátového masívneho zlata, v strede ktorej bol hlboko brúsený 19-karátový biely diamant. Vysokú cenu spôsobila hlavne fľaša. Vyrobilo sa ich iba niekoľko, čo z nej urobilo vzácny a zberateľský kus. 

Prekvapte svojich hostí tým, že sa zaujímate o šampanské a povedzte im o niektorých zaujímavostiach. Rozpútajte debatu a urobte si prehľad o tom, aké šampanské obľubujú. Uľahčí vám to výber šampanského na budúci rok alebo budete vedieť, aký darček by bol vhodný pre daného človeka. Dúfame, že sme vám pomohli s výberom.

Ako povedal kedysi F. Scott: „Príliš veľa všetkého je zlé, ale príliš veľa šampanského je skrátka úžasné.“