Jedlo ako jed, jedlo ako liek – ideme na huby

Jedlo ako jed, jedlo ako liek – ideme na huby

Ak patríte k vášnivým hubárom, určite každý rok netrpezlivo čakáte na začiatok hubárskej sezóny. Viete však, na čo si pri zbieraní húb dať pozor a ako s nimi následne čo najlepšie naložiť? Veľmi radi vám poradíme.

Na čo si dať pri zbere najväčší pozor?

Ak ste aj vy podľahli hubárskej vášni, pri zbere je veľmi dôležité držať sa nasledovných zásad:

  • Huby si vyberajte veľmi pozorne, ako iste viete, nie všetky sú jedlé. Vždy platí zásada, že ak si nie ste istí, hubu si so sebou neberte.
  • Vo všeobecnosti platí, že väčšina húb s lupeňmi je jedovatých.
  • Jedlé nie sú ani suché huby s vráskami.
  • Ak nájdete na hube hnedé či čierne fľaky, takisto ju radšej nekonzumujte.
  • Pri zbere huby nedávajte do tašiek či do nádob, ktoré sú nepriedušné, na tento účel si so sebou vezmite košík.

Viete, ako huby spracovať?

Pri hubách je veľmi dôležité ich včasné spracovanie. K tomu sa preto musíte dostať hneď potom, ako sa vrátite domov. A ako na to? Najlepšie urobíte, keď huby ihneď vysypete z košíka a necháte ich trochu presušiť. Následne sa môžete rozhodnúť, či ich chcete sušiť, variť, zmraziť alebo ihneď skonzumovať.

Na huby sa ide najlepšie, ak sa vraciame s plným košíkom
zdroj: 123RF

Ak sa ich rozhodnete spracovať sušením, najlepšie je sušiť ich na sitku alebo na niečom vzdušnom – na papier by sa vám mohli prilepiť. Skvelou technikou je napríklad aj navliecť huby na nitku a nechať ich voľne usušiť na priamom slnku (cca 2 dni). Použiť však samozrejme môžete aj sušičku na ovocie či rúru, avšak pozor – máloktorá disponuje možnosťou nastaviť si minimálnu teplotu na 40 stupňov. Pri vyššej teplote už totiž dochádza k ničeniu vzácnych látok, ktoré huby obsahujú.

Ak sa ich rozhodnete zamraziť, môžete tak spraviť aj v surovom stave, avšak lepším spôsobom je huby trochu podusiť (bez oleja) alebo povariť a až potom ich zamraziť. Takto vydržia v mrazničke oveľa dlhšie.

Ako huby uskladniť?

Možno sa vám už niekedy stalo, že huby sa vám v mrazničke pokazili alebo vám splesniveli sušené hríby. Ako tomu predísť? Krátkodobo môžete hríby skladovať aj v chladničke, no pri ich väčšom množstve je samozrejme najideálnejšie zamraziť ich alebo vysušiť.

Trvácnosť mrazených húb predĺžite, ako sme už vyššie spomínali, ich predvarením. Sušeným zas najviac prospeje to, ak ich nebudete skladovať v igelitových vrecúškach. Najvhodnejšie je nechať ich poriadne presušiť a následne ich uskladniť v dobre utesnenej sklenenej nádobe, ktorú budete mať uloženú v tme.