Pripravte si francúzske toasty nielen na raňajky

recepty na francúzske toasty

Keď si na raňajky pripravíte francúzske toasty, viete, že deň začal dobre. Najlepšie sú ľahko opečené a jemne chrumkavé. Francúzskymi toastmi si ale môžete zlepšiť ktorúkoľvek časť dňa a nemusíte čakať na to, kedy príde ráno. Vychutnajte si ich na obed alebo na večeru a inšpirujte sa našimi lákavými receptmi.

Možno vás prekvapí, že francúzke toasty nie sú moderným fit jedlom, ale ľudstvo ich pozná oveľa dlhšie. Žiaľ, v minulosti sa im nedostalo toľko pocty ako v dnešnej dobe a namiesto čestného miesta na tanieri pri raňajkách boli jedlom chudobných Rimanov. V súčasnosti sa chutné toasty spájajú najmä s príjemným začiatkom dňa, kedy kraľujú raňajkovým stolom. Toasty na raňajky napriek tomu nie sú žiadnou podmienkou. Pochutnať si na nich môžete kedykoľvek počas dňa, namiesto kalorického dezertu za obedom alebo si ich pripraviť ako ľahký pokrm po cvičení. Keďže inšpirácie nikdy nie je dosť, spísali sme pre vás tri recepty, ktoré budete mať raz-dva hotové.

Na raňajky alebo po chutnom obede

Delikátne francúzske toasty

Potrebujete: 115 g masla, 300 g hnedého cukru, 2 ČL škorice, 2 ČL vanilkový extrakt, 5 banánov, 8 vajec, ¼ ČL muškátového orieška, 250 ml smotany, 250 ml mlieka, 1 toastový chlieb, práškový cukor na posypanie

Postup: Maslo roztopte na panvici a zmiešajte s polovičnou dávkou hnedého cukru, škorice a vanilkového extraktu. Zmes priveďte do varu a vmiešajte do nej na kolieska nakrájané banány.

Vo veľkej mise vyšľahajte vajcia so zvyškom cukru, škoricou a vanilkovým extraktom, ako aj s muškátovým orieškom, smotanou a mliekom. Pridajte kúsky toastového chleba a miešajte dovtedy, kým chlieb nevpije všetku tekutinu. Chlebovú masu vylejte na vymastený plech a pokryte ju banánovo-cukrovou zmesou. Pečte pri teplote 180°C asi 45- 50 minút. Po vytiahnutí z rúry a vychladnutí posypte práškovým cukrom.

francúzsky toast s banánmi
zdroj: 123RF

Chuťovka po cvičení

Francúzske toasty pre fit športovcov

Potrebuejte: 4 kúsky špaldového chleba, 2 vajcia, 30 ml mandľového mlieka (nesladeného), štipku škorice, pár kvapiek madľového alebo vanilkového extraktu, štipku muškátového orieška, štipku čerstvo zomletého korenia, 1 PL masla, javorový sirup na ozdobu podľa chuti, orechy alebo mandle na ozdobu, 1 banán, trochu hrubozrnnej morskej soli

Postup: V miske vyšľahajte vajcia, mlieko a koreniny. Do zmesi namočte najskôr jednu stranu chleba, a potom druhú. Na panvici rozohrejte 1 PL masla. Keď sa maslo roztopí, položte na dno chlieb, pridajte zvyšok vajcovo-mliečnej zmesi a 1 až 2 minúty opekajte z každej strany dozlatista. Toto zopakujte s ostatnými kúskami chleba. Podľa potreby počas opekania pridajte ďalšie maslo. Hotové toasty posypte hurbozrnnou morskou soľou, orechmi, ozdobte kolieskami banána a polejte javorovým sirupom. Podávajte teplé po cvičení.

Rýchla večera

Francúzske toasty s olivovou pastou, cherry paradajkami a parmezánom

Potrebujete: 120 g olív bez kôstok – niekoľko z nich si nechajte na ozdobu, 2 PL olivového oleja, soľ, korenie, 4 kúsky toastového chleba, 2 PL masla, 150 g cherry paradajok, 50 g parmezánu, petržlenovú vňať

Postup: Rozmixujte olivy s olejom tak, aby vám vznikla kaša. Kašu okoreňte a dosoľte. V toastovači opečte chlebíky a potrite ich maslom. Pastu z olív rovnomerne rozdeľte na toasty. Paradajky umyte, rozpoľte a poukladajte ich na toasty. Nastrúhajte parmezán a posypte ním chlebíky. Toasty dajte zapiecť do predhriatej rúry na cca 4 minúty. Po vytiahnutí z rúry dozdobte petržlenovou vňaťou a zvyšnými olivami.

Malý sladký toastový bonus

Pokiaľ po prečítaní receptov ešte stále nie ste jednou nohou v kuchyni, určite neodoláte pokušeniu, ktoré uvidíte v nasledujúcom videu. Štyri sladučké francúzske toasty vábia mlsné jazýčky a sľubujú nevídanú explóziu chutí.