Domáca marináda na poriadnu grilovačku

Na svete sú dve skupiny ľudí. Tí, ktorí si na grilovačku kúpia už vopred pripravené marinované mäso a tí, ktorí si radšej marinádu zhotovia doma. Vlastne existuje aj tretia skupina ľudí – tí, ktorí majú radi chuťovky z vlastnej kuchyne, ale z času na čas podľahnú tej napoly hotovej, s ktorou je predsa menej práce.

Kúpiť mäso v marináde v obchode znamená prakticky žiadne starosti. Presne preto po ňom mnohí z nás siahnu. Snahu, ktorú vynaložíte pri príprave vlastnej marinády, oceníte vo chvíli, keď sa vám budú na jazyku rozplývať domáce dobroty z grilu. O tom, aby ste si mäso pripravili doma, vás možno presvedčí aj to, že viete presne, čo doň dávate. Nemusíte sa obávať, že mäso naložené v domácej marináde by nebolo čerstvé, obsahovalo by nevhodné alergény alebo ingrediencie, ktoré nie sú podľa vášho gusta. Navyše vy rozhodujete o tom, ako dlho necháte mäso marinovať a prejsť chuťami.

Marináda pre začiatočníkov aj pokročilých

Marinovať môžete prakticky čokoľvek: ryby kuracinu, hovädzie aj bravčovinu. Na tú najjednoduchšiu marinádu vám neraz stačí olivový olej, pár kvapiek citróna a bylinky a chutné mäso je hneď na svete. Kto chce svoje grilovanie povýšiť na gurmánsky zážitok, vytvorí rafinovanú marinádu experimentovaním s chuťami.

Náš tip: Varíme s garam masala (zmes korení).

Vytiahnite gril, začíname

Aké marinády sú tie, ktorými ulahodíte maškrtným jazýčkom vašej rodiny a priateľov? Z ich nekončiaceho množstva sme pre vás vybrali tieto:

Čili marináda s medom

Potrebujete: 200 ml sójovej omáčky, 100 ml olivového oleja, 200 ml medu, 2 čili papričky

Postup: Čili papričky umyte, rozpoľte, očistite od jadierok a nakrájte na drobné kocky. Po nakrájaní čili si dôkladne umyte ruky. Čili zmiešajte so sójovou omáčkou a medom, potom pridajte olej a dobre vymiešajte. Mäso nechajte v marináde pár hodín odležať, až potom začnite s grilovaním.

Bylinková marináda ku grilovanej zelenine 

Potrebujete: 250 ml olivového oleja, 2 vetvičky rozmarínu, 2 vetvičky oregana, 4 vetvičky tymiánu, 4 vetvičky majoránu, 4 vetvičky petržlenovej vňate, 4 strúčiky cesnaku, šťavu z polovice citróna, 1 ČL cukru, štipku soli, štipku korenia a cukru

Postup: Najprv umyte čerstvé bylinky a odstráňte z nich stonky. Všetky potom najemno nasekajte a vsypte do jednej veľkej misy. K bylinkám pridajte nadrobno posekané strúčiky cesnaku. Posypte soľou, cukrom a korením a až potom polejte citrónovou šťavou a olivovým olejom. Ingrediencie dobre premiešajte. Hotovou marinádou polejte pripravenú zeleninu a pred grilovaním nechajte celé odpočinúť.

Rýchla talianska marináda

Potrebujete: 8 lístkov bazalky, hrsť petržlenovej vňate, 50 ml olivového oleja, 50 ml vína (ideálne chianti), ½ ČL čili prášku, 1 ČL feniklových semiačok, 15 g soli, 4 g korenia, 1 strúčik cesnaku, ½ cibule, 8 čiernych olív bez kôstky, 15 g nastrúhaného parmezánu

Postup: Postup pri tejto marináde ani nemôže byť jednoduchší. Všetky prísady zmiešajte v mixéri a vytvorte z nich marinádu. V nej nechajte celú noc odležať mäso, aby pred grilovaním prešlo chuťami.

Kuracie prsia a skvelá marináda, ktorú si môžete pripraviť sami doma
zdroj: 123RF

Jogurtovo-citrónová marináda k rezňom

Potrebujete: 500 g bieleho jogurtu, 50 ml oleja, 1 cibuľu, 1 zväzok bazalky, šťavu a kôru z 2 citrónov, citrónovú trávu, soľ a korenie, 5 rezňov

Postup: Cibuľu ošúpte a pokrájajte nahrubo. Umyte bazalku a posekajte najemno. Cibuľu aj bazalku zmiešajte s jogurtom, olejom a citrónovou šťavou a dochuťte soľou, korením a citrónovou trávou. Podľa chuti primiešajte postrúhanú kôru z citróna.

Vyberte rezne (bravčové, kuracie alebo morčacie) a vložte ich do marinády na najmenej dva dni. Nechajte ich v zatvorenej nádobe, až potom grilujte.

Kuracie prsia s pivovou marinádou

Potrebuejte: 300 g kuracích pŕs, 250 ml čierneho piva, 2 ČL sezamu, 2 PL oleja, 1 strúčik cesnaku, 1 ČL oregana, 1 ČL hrubozrnnej morskej soli, ½ ČL korenia, ½ ČL kajenského korenia

Postup: Kuracie prsia nakrájajte na rezne (1 rezeň by mal mať cca 100 g). Cesnak pretlačte a zmiešajte s ostatnými prísadami. Do zmesi vložte mäso. Nechajte približne 2 hodiny marinovať, ideálne ho pripravte večer pred grilovaním.

Náš tip: Recept na chutný špenát a jeho vylepšenia oproti štandardu.

BBQ marináda

Potrebujete: 1 kg mäsa na grilovanie, 300 ml sladkého kečupu, 5 PL tmavého balzamika, 4 PL sladkej horčice, 8 PL hnedého cukru, 2 strúčiky cesnaku, štipku tabasca

Postup: Zmiešajte všetky ingrediencie a do marinády vložte mäso. Mäso marinádou rovnomerne potrite a polejte. Nechajte odpočívať v chladničke zakryté najlepšie 12 hodín. Potom mäso ugrilujte tak, aby sa príliš neprepieklo a nebolo sfarbené dočierna.

Mohlo by sa vám páčiť