Domáca granola – recept na zdravú obilninovú maškrtu

Počuli ste už o granole? Ide o chutnú a výživne hodnotnú pochúťku, ktorú si môžete bez výčitiek svedomia dopriať vždy, keď vás prepadne chuť na sladké. Je to vlastne zmes ovsených vločiek a ďalších rôznych ingrediencií, najčastejšie napr. orieškov, kúskov čokolády, sušeného ovocia a pod., ktorá sa pečením v rúre tepelne spracováva.

Výhody konzumácie granoly

Keďže zloženie granoly je naozaj zdravé, jej konzumácia prináša nášmu telu viaceré výhody. Pravidelná konzumácia granoly vám zabezpečí:

  • podporu trávenia, prečistenie čriev, pravidelné vyprázdňovanie,
  • prevenciu proti vzniku osteoporózy,
  • zlepšenie imunity,
  • upokojenie nervového systému,
  • podpora činnosti mozgu.

Výhodou tohto jedla je aj to, že má vysoký podiel vlákniny, takže vás bez problémov zasýti aj na dlhšiu dobu. Preto je granola ideálnou alternatívnou na chutné, výdatne a zároveň i zdravé raňajky. Dopriať si ju dokonca môžete aj v prípade, že práve držíte diétu.

Ako si ju pripraviť doma?

Granola sa dá, samozrejme, kúpiť už aj hotová v obchode, avšak ak si chcete dopriať naozaj zdravú pochúťku, do ktorej nebudú pridané žiadne konzervanty či umelé sladidlá, skúste si ju pripraviť sami doma. Výhodou je to, že v granole budete mať presne to, čo máte najradšej a bonusom bude, že budete mať nádherne prevoňaný celý byt.

granola recept

A ako si granolu pripraviť doma? Príprava je naozaj jednoduchá a z nasledovného receptu vám vyjde až 800 gramov tejto zdravej pochúťky. Ingrediencie si, samozrejme, môžete aj zmeniť či doplniť podľa vlastnej chuti – ak napríklad máte radi ovocie, upečte granolu podľa receptu, nechajte ju vychladnúť a ovocie (alebo čokoľvek iné) prisypte na záver. Čo teda budete potrebovať si vysvetlíme na tomto jednoduchom recepte?

  • 400 g ovsených vločiek
  • 100 g jemných ovsených vločiek
  • 200 g rôznych semienok a orieškov podľa vašej chuti
  • 120 g medu
  • 80 g kokosového oleja
  • 80 g jablkovej detskej výživy
  • 2 ČL škorice
  • ½ ČL soli

Všetky ingrediencie opatrne premiešajte a zmes rozotrite na plech (prípadne na dva) vystlaný papierom na pečenie. Vrstvu jemne pritlačte a zmes dajte piecť na 160°C na cca 10 minút. Potom ju z rúry vyberte a premiešajte, no buďte pritom opatrní, aby ste nepoškodili už vziknutú granolu. Po premiešaní pečte ešte cca 5 min, až do zlata. Keď granolu dopečiete, nechajte ju na plechu úplne vychladnúť. Zlepené kúsky granoly vyberte z plechu a uložte do uzatvárateľnej sklenenej nádoby, v ktorej vydrží aj niekoľko týždňov.

Želáme vám dobrú chuť!

Mohlo by sa vám páčiť