Domáca granola – recept na zdravú obilninovú maškrtu
Hovorí vám niečo granola? Ide o chutnú a výživne hodnotnú pochúťku, ktorú si môžete bez výčitiek svedomia dopriať vždy, keď vás prepadne chuť na sladké. Je to vlastne zmes ovsených vločiek a ďalších rôznych ingrediencií, najčastejšie napr. orieškov, kúskov čokolády, sušeného ovocia a pod., ktorá sa pečením v rúre tepelne spracováva.
Výhody konzumácie granoly
Keďže zloženie granoly je naozaj zdravé, jej konzumácia prináša nášmu telu viaceré výhody. Pravidelná konzumácia granoly vám zabezpečí:
podporu trávenia, prečistenie čriev, pravidelné vyprázdňovanie,
prevenciu proti vzniku osteoporózy,
zlepšenie imunity,
upokojenie nervového systému,
podpora činnosti mozgu.
Výhodou tohto jedla je aj to, že má vysoký podiel vlákniny, takže vás bez problémov zasýti aj na dlhšiu dobu. Preto je granola ideálnou alternatívnou na chutné, výdatne a zároveň i zdravé raňajky. Dopriať si ju dokonca môžete aj v prípade, že práve držíte diétu.
Ako si ju pripraviť doma?
Granola sa dá, samozrejme, kúpiť už aj hotová v obchode, avšak ak si chcete dopriať naozaj zdravú pochúťku, do ktorej nebudú pridané žiadne konzervanty či umelé sladidlá, skúste si ju pripraviť sami doma. Výhodou je to, že v granole budete mať presne to, čo máte najradšej a bonusom bude, že budete mať nádherne prevoňaný celý byt.
A ako si granolu pripraviť doma? Príprava je naozaj jednoduchá a z nasledovného receptu vám vyjde až 800 gramov tejto zdravej pochúťky. Ingrediencie si, samozrejme, môžete aj zmeniť či doplniť podľa vlastnej chuti – ak napríklad máte radi ovocie, upečte granolu podľa receptu, nechajte ju vychladnúť a ovocie (alebo čokoľvek iné) prisypte na záver. Čo teda budete potrebovať si vysvetlíme na tomto jednoduchom recepte?
400 g ovsených vločiek
100 g jemných ovsených vločiek
200 g rôznych semienok a orieškov podľa vašej chuti
120 g medu
80 g kokosového oleja
80 g jablkovej detskej výživy
2 ČL škorice
½ ČL soli
Všetky ingrediencie opatrne premiešajte a zmes rozotrite na plech (prípadne na dva) vystlaný papierom na pečenie. Vrstvu jemne pritlačte a zmes dajte piecť na 160°C na cca 10 minút. Potom ju z rúry vyberte a premiešajte, no buďte pritom opatrní, aby ste nepoškodili už vziknutú granolu. Po premiešaní pečte ešte cca 5 min, až do zlata. Keď granolu dopečiete, nechajte ju na plechu úplne vychladnúť. Zlepené kúsky granoly vyberte z plechu a uložte do uzatvárateľnej sklenenej nádoby, v ktorej vydrží aj niekoľko týždňov.
Kto som? Človek, ktorý miluje písanie a svoju prácu. Niekto, kto má hlavu neustále plnú nápadov. Zanietený copywriter, ideamaker a redaktor. Nadšenec marketingu na sociálnych sieťach, milovník kávy, cestovania, fotenia a kníh.
Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám o zariadení. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje, ako je správanie pri prehliadaní alebo jedinečné ID na tejto stránke. Nesúhlas alebo odvolanie súhlasu môže nepriaznivo ovplyvniť určité vlastnosti a funkcie.
Funkčné
Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely.Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.