Čo je to Goji a aké má účinky?

Slováci majú ešte stále strach z experimentovania s cudzokrajným ovocím. Supermarkety sú najmä počas vianočných sviatkov plné zvláštnych plodov s nezvyčajnými názvami. Goji je na našom trhu v sušenej podobe už pár rokov a predsa nie každý vie, že ide o zázrak skrytý v červených bobuľkách.

Nejednému z nás sa určite stalo, že si zo zvedavosti kúpil balíček neznámych plodov s názvom Goji, ktoré sa mu podobali na sušené hrozienka. Možno ste si ich nasypali do misky k sledovaniu televízie, no po ochutnaní prišlo len trpké sklamanie. Balíček však netreba hneď zahodiť do koša. S každou neznámou potravinou je nutné sa zoznámiť a zistiť správnosť jej využitia.

Elixír mladosti

Goji, inak nazývané aj plody kustovnice čínskej, sa už po stáročia využívajú v tradičnej čínskej medicíne. Každý tam túto rastlinu pozná pod označením „elixír mladosti“. Plody rastú v úrodnej pôde v oblasti himalájskeho úpätia na kríkoch, ktoré môžu dorastať až do troch metrov. V oblastiach, kde sú Goji bežnou súčasťou jedálnička, žijú obyvatelia s najdlhším priemerným vekom na Zemi.

Všeliek v jednej malej bobuľke

Omladzovací účinok je len zlomkom toho, čo táto rastlina dokáže. Goji je vitamínová bomba. V porovnaní s pomarančom obsahuje až 500x viac vitamínu C. Je to takisto silný antioxidant. Pravidelná konzumácia vytvára obranyschopnosť človeka. Vďaka obsahu vlákniny a aminokyselín pomáha s trávením, vplýva pozitívne na funkciu pečene, obličiek a dokonca dokáže podporiť potenciu. Rovnako pôsobí priaznivo na stav nervového systému, čo zlepšuje napríklad pamäť, zmierňuje stres či zabezpečuje lepší spánok.

Má vplyv aj na činnosť srdca a cievy. Obsahuje 15x viac nutričného železa ako špenát. Pomáha znížiť krvný tlak, a preto by mali byť pri užívaní ľudia s nízkym krvným tlakom opatrní. Upravuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi. V plode je tiež veľké množstvo luteínu a zeaxantínu, ktoré sú prospešné pre náš zrak. Pomáha napríklad pri zelenom zákale. Goji obsahuje Germánium (protirakovinový prvok), ktorý sa nenachádza v žiadnej inej rastline.

Rozmanité využitie

Ako sme už v úvode uviedli, jesť Goji priamo z balíčka, nemusí byť pre každého príjemným chuťovým zážitkom. Poznáme však množstvo spôsobov prípravy jedál, v ktorých je Goji tou pravou ingredienciou a to vo všetkých chodoch dňa. Bobuľky stačí na chvíľu zaliať teplou vodou a hneď si ich sladkú chuť zamilujete.

Na raňajky si ich môžete primiešať do obilninovej alebo ryžovej kaše, na desiatu nasypať do jogurtu, na obed a večeru z nich uvariť sladkú omáčku na mäsko alebo pridať do šalátu. Naplniť nimi palacinky, posypať lievance, počas celého dňa môžete Goji využívať v smoothie a napiecť chutné koláčiky či uvariť čaj. Na internete nájdete množstvo receptov, v ktorých Goji využijete a takisto si môžete vymyslieť aj vlastné.

Ak by ste predsa len Goji neprišli na chuť, dostupné sú rôzne preparáty s jeho obsahom od tabletiek a olejov na konzumáciu až po kozmetické produkty.

Mohlo by sa vám páčiť