Bryndza: recepty bez halušiek

Aj vy milujete bryndzu? Táto tradičná slovenská pochúťka sa mnohým spája práve s typickou kombináciou s haluškami alebo s pirohmi. Možnosti využitia bryndze v kuchyni zďaleka nezačínajú a nekončia iba týmito dvomi známymi jedlami. Inšpirujte sa tým, čo všetko sa dá z bryndze pripraviť a možno tak obohatíte váš jedálniček novými chuťovkami.

Na raňajky, na obed, na večeru. Možnosti prípravy tejto slanej lahôdky sa nedajú spočítať na prstoch jednej ruky. Vybrali sme pre vás recepty z bryndze, ktoré ocení každý milovník slovenskej kuchyne.

Rýchla chuťovka: Bryndzovo-hroznové guličky

Potrebujete: 160 g bryndze, 10 – 15 bobuliek zeleného hrozna bez kôstok, hŕstku pražených solených pistácií

Postup: Pistácie olúpte a nasekajte najemno. Hrozno umyte a dobre vysušte. Bobuľky hrozna obaľte bryndzou tak, aby sa vytvorili malé guličky. Následne ich obaľte ešte v posekaných pistáciách. Podávajte ozdobené bylinkami, napríklad bazalkou.

Špenátovo-bryndzové trojuholníčky

Potrebujete: lístkové cesto, 3 vajcia, 80 g čerstvých špenátových listov, 100 g šunky, 125 g bryndze, 2 PL kyslej smotany, štipku soli, 50 g tvrdého syra

Postup: Lístkové cesto položte na plech a potrite jedným vajcom. Špenát umyte a zľahka posekajte. Šunku nakrájajte najemno, rovnomerne ju rozmiestnite na cesto a zakryte špenátom. V miske zmiešajte bryndzu s kyslou smotanou a 2 vajciami. Ak zmes príliš zhustne, rozrieďte ju smotanou. Potom ju vylejte na špenát a pokiaľ máte radi slanšie jedlá, posypte ich soľou. Na to nastrúhajte tvrdý syr a dajte zapiecť na 30 minút pri 180°C. Po vytiahnutí z rúry ich nechajte vychladnúť a nakrájajte na malé trojuholníky.

Bryndzovo-avokádová nátierka s vajíčkami

Potrebujete: 2 zrelé avokáda, 4 vajcia, 60 g tvarohu, 60g bryndze, šťavu z polovice citróna, štipku soli a korenia

Postup: Najprv uvarte vajcia natvrdo, potom ich nechajte vychladnúť a zbavte škrupiny. Medzitým vydlabte dužinu z avokáda a rozpučte ju vidličkou. Dužinu polejte citrónovou šťavou a zmiešajte s tvarohom a bryndzou. Pridajte očistené vajcia, ktoré tiež rozpučte vidličkou a vmiešajte do avokádovej zmesi. Pred podávaním osoľte a okoreňte.

recepty z bryndze - bryndza v miske na stole s chlebom a paradajkami
zdroj: Pixabay

Chutné bryndzovníky

Potrebujete: 300 g hladkej múky, 150 g bryndze, 150 g masla, 2 vajcia, 100 g tvrdého syra, soľ

Postup:  Z múky, zmäknutého masla, bryndze, 1 vajca a soli vypracujte cesto, ktoré nechajte hodinu odležať na chladnom mieste. Potom cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske na hrúbku cca 5 mm. Formičkami z neho povykrajujte rôzne tvary. Vykrojené bryndzovníčky položte na plech vyložený papierom na pečenie. Potrite ich vajcom a posypte nastrúhaným tvrdým syrom. Pečte v predhriatej rúre asi 15 minút pri teplote 180°C.

Tip: Tento recept si môžete pripraviť tiež ako slané pečivo na vianočný stôl. Stačí, ak cesto povykrajujete formičkami s vianočnými motívmi.

Šalát s bryndzou a majonézou

Potrebujete: 12 listov šalátu, 12 PL majonézy, 450 g bryndze, 120 g posekaných vlašských orechov, 250 g varenej šunky, 2 paradajky, kôpor

Postup: Zmiešajte bryndzu s majonézou, pridajte na jemné pásiky nakrájanú šunku, vlašské orechy a kôpor. Zmesou naplňte  listy šalátu a zrolujte. Vrch šalátového listu odzdobte majonézou, kôprom a paradajkou.

Zapečená tekvica s bryndzou

Potrebujete: 600 g tekvice, 200 g bryndze, 2 vajcia, nasekanú petržlenovú vňať, olivový olej, 100 ml mlieka, soľ

Postup: Tekvicu očitite a zbavte ju jadierok. Nakrájajte ju na mesiačiky hrubé asi 1 cm. V miske zmiešajte bryndzu s 1 vajcom a petržlenovou vňaťou. Pripravte si zapekaciu misu a pomastite ju olejom. Na jej dno poukladajte tekvicu a polejte bryndzovou zmesou. Zmiešajte mlieko s druhým vajcom a prelejte ním tekvicu. Vložte do rúry a pečte tekvicu zakrytú prvých 10 minút, potom odokrytú pri 200°C. Hotová tekvica musí byť mäkká.

Bageta plnená bryndzou

Potrebujete: celozrnnú bagetu, 20 g cibule, 40 g masla, ¼ ČL rasce, 200 g bryndze, 50 g celej červenej papriky

Postup: Celozrnnej bagete odrežte oba konce a opatrne vydlabte vnútro. Očistite cibuľu, nakrájajte ju najemno a vložte do misky. K cibuli pridajte mäkké maslo a rascu, a dobre premiešajte. Postupne vmiešajte aj bryndzu a nadrobno nakrájanú červenú papriku. Masou naplňte bagetu a zabaľte ju do alobalu. Nechajte odpočívať 24 hodín v chladničke. Pred podávaním nakrájajte bagetu na 8 – 10 mm krajce.

Cestoviny s bryndzou

Potrebujete: 500 g cestovín, 2 nakrájané cibule, 200 g slaniny, 250 g bryndze, soľ, korenie, petržlenovú vňať

Postup: Uvarte cestoviny. Na panvici opražte kúsky slaniny s cibuľkou tak, aby mala cibuľka zlatistú farbu. Do panvice rozmrvte bryndzu a všetko nechajte ďalej pražiť. Pridajte soľ, korenie a petržlenovú vňať. Hotovú zmes vylejte na cestoviny a ozdobte zvyškom petržlenovej vňate.

Mohlo by sa vám páčiť