Bryndza: Recepty bez halušiek

Bryndza: Recepty bez halušiek

Aj vy milujete bryndzu? Táto tradičná slovenská pochúťka sa mnohým spája práve s typickou kombináciou s haluškami alebo s pirohmi. Možnosti využitia bryndze v kuchyni zďaleka nezačínajú a nekončia iba týmito dvomi známymi jedlami. Inšpirujte sa tým, čo všetko sa dá z nej pripraviť. Recepty, ktorými bryndza váš jedálniček obohatí novými chuťovkami.

Na raňajky, na obed, na večeru. Možnosti prípravy tejto slanej lahôdky sa nedajú spočítať na prstoch jednej ruky. Vybrali sme pre vás recepty z bryndze, ktoré ocení každý milovník slovenskej kuchyne.

Rýchla chuťovka: Bryndzovo-hroznové guličky

Potrebujete: 160 g bryndze, 10 – 15 bobuliek zeleného hrozna bez kôstok, hŕstku pražených solených pistácií

Postup: Pistácie olúpte a nasekajte najemno. Hrozno umyte a dobre vysušte. Bobuľky hrozna obaľte bryndzou tak, aby sa vytvorili malé guličky. Následne ich obaľte ešte v posekaných pistáciách. Podávajte ozdobené bylinkami, napríklad bazalkou.

Špenátovo-bryndzové trojuholníčky

Potrebujete: lístkové cesto, 3 vajcia, 80 g čerstvých špenátových listov, 100 g šunky, 125 g bryndze, 2 PL kyslej smotany, štipku soli, 50 g tvrdého syra

Postup: Lístkové cesto položte na plech a potrite jedným vajcom. Špenát umyte a zľahka posekajte. Šunku nakrájajte najemno, rovnomerne ju rozmiestnite na cesto a zakryte špenátom. V miske zmiešajte bryndzu s kyslou smotanou a 2 vajciami. Ak zmes príliš zhustne, rozrieďte ju smotanou. Potom ju vylejte na špenát a pokiaľ máte radi slanšie jedlá, posypte ich soľou. Na to nastrúhajte tvrdý syr a dajte zapiecť na 30 minút pri 180°C. Po vytiahnutí z rúry ich nechajte vychladnúť a nakrájajte na malé trojuholníky.

Bryndzovo-avokádová nátierka s vajíčkami

Potrebujete: 2 zrelé avokáda, 4 vajcia, 60 g tvarohu, 60g bryndze, šťavu z polovice citróna, štipku soli a korenia

Postup: Najprv uvarte vajcia natvrdo, potom ich nechajte vychladnúť a zbavte škrupiny. Medzitým vydlabte dužinu z avokáda a rozpučte ju vidličkou. Dužinu polejte citrónovou šťavou a zmiešajte s tvarohom a bryndzou. Pridajte očistené vajcia, ktoré tiež rozpučte vidličkou a vmiešajte do avokádovej zmesi. Pred podávaním osoľte a okoreňte.

recepty z bryndze - bryndza v miske na stole s chlebom a paradajkami
zdroj: Pixabay

Chutné bryndzovníky

Potrebujete: 300 g hladkej múky, 150 g bryndze, 150 g masla, 2 vajcia, 100 g tvrdého syra, soľ

Postup:  Z múky, zmäknutého masla, bryndze, 1 vajca a soli vypracujte cesto, ktoré nechajte hodinu odležať na chladnom mieste. Potom cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske na hrúbku cca 5 mm. Formičkami z neho povykrajujte rôzne tvary. Vykrojené bryndzovníčky položte na plech vyložený papierom na pečenie. Potrite ich vajcom a posypte nastrúhaným tvrdým syrom. Pečte v predhriatej rúre asi 15 minút pri teplote 180°C.

Tip: Tento recept si môžete pripraviť tiež ako slané pečivo na vianočný stôl. Stačí, ak cesto povykrajujete formičkami s vianočnými motívmi.

Šalát s bryndzou a majonézou

Potrebujete: 12 listov šalátu, 12 PL majonézy, 450 g bryndze, 120 g posekaných vlašských orechov, 250 g varenej šunky, 2 paradajky, kôpor

Postup: Zmiešajte bryndzu s majonézou, pridajte na jemné pásiky nakrájanú šunku, vlašské orechy a kôpor. Zmesou naplňte  listy šalátu a zrolujte. Vrch šalátového listu odzdobte majonézou, kôprom a paradajkou.

Zapečená tekvica s bryndzou

Potrebujete: 600 g tekvice, 200 g bryndze, 2 vajcia, nasekanú petržlenovú vňať, olivový olej, 100 ml mlieka, soľ

Postup: Tekvicu očitite a zbavte ju jadierok. Nakrájajte ju na mesiačiky hrubé asi 1 cm. V miske zmiešajte bryndzu s 1 vajcom a petržlenovou vňaťou. Pripravte si zapekaciu misu a pomastite ju olejom. Na jej dno poukladajte tekvicu a polejte bryndzovou zmesou. Zmiešajte mlieko s druhým vajcom a prelejte ním tekvicu. Vložte do rúry a pečte tekvicu zakrytú prvých 10 minút, potom odokrytú pri 200°C. Hotová tekvica musí byť mäkká.

Bageta plnená bryndzou

Potrebujete: celozrnnú bagetu, 20 g cibule, 40 g masla, ¼ ČL rasce, 200 g bryndze, 50 g celej červenej papriky

Postup: Celozrnnej bagete odrežte oba konce a opatrne vydlabte vnútro. Očistite cibuľu, nakrájajte ju najemno a vložte do misky. K cibuli pridajte mäkké maslo a rascu, a dobre premiešajte. Postupne vmiešajte aj bryndzu a nadrobno nakrájanú červenú papriku. Masou naplňte bagetu a zabaľte ju do alobalu. Nechajte odpočívať 24 hodín v chladničke. Pred podávaním nakrájajte bagetu na 8 – 10 mm krajce.

Cestoviny s bryndzou

Potrebujete: 500 g cestovín, 2 nakrájané cibule, 200 g slaniny, 250 g bryndze, soľ, korenie, petržlenovú vňať

Postup: Uvarte cestoviny. Na panvici opražte kúsky slaniny s cibuľkou tak, aby mala cibuľka zlatistú farbu. Do panvice rozmrvte bryndzu a všetko nechajte ďalej pražiť. Pridajte soľ, korenie a petržlenovú vňať. Hotovú zmes vylejte na cestoviny a ozdobte zvyškom petržlenovej vňate.