Ako si doma vypestovať čerstvé bylinky?

Čerstvé bylinky vyzdvihnú každé jedlo a jednoducho ho urobia o niečo lepším. Ak si vypestujete vlastné bylinky u seba doma, stačí sa natiahnuť a strhnúť koľko byliniek potrebujete.

Chceli by ste sa tento rok pustiť do pestovania voňavých byliniek, no neviete ako začať? Dokonca aj keď nemáte záhradu, existuje veľa bylín, ktoré môžete pestovať v interiéri na slnečnej okennej parapete. Vďaka správnemu pestovaniu si môžete vychutnávať čerstvú chuť byliniek po celú zimu. Väčšina byliniek miluje teplo a pravidelné dávky slnečného svetla. Pestovanie byliniek v interiéri sa môže javiť ako poriadna výzva, ale s troškou rád si dokážete vypestovať všelijaké bylinky vo vašej kuchyni po celý rok. Chcete sa do toho pustiť? Pripravili sme si pár rád, ako pestovať bylinky v interiéri.

Prvý krok

Predtým, ako vysadíte semienka byliniek do pôdy, semienka na niekoľko hodín namočte do vody. Týmto dáte semienkam prvotný impulz, ktorý potrebujú na to, aby mohli začať rásť. Ďalším spôsobom, ako dosiahnuť klíčenie, je umiestniť semienka na navlhčenú papierovú utierku a potom vložiť vaše semienka do utesneného mikroténového vrecka. Ponechajte tašku pri izbovej teplote a mimo priameho svetla, kým vám semienka nenaklíčia.

Urobte si výskum

Je dôležité vykonať malý prieskum pred tým, ako začnete s pestovaním. Zistite si základné informácie o semenách byliniek, ktoré sa chystáte si vysadiť. Mali by ste vedieť – kedy je ideálny čas na ich výsev, ako dlho klíčia, akú pôdu preferujú a podobne.

Pestovanie bylín
Zdroj: [serezniy] © 123RF.com

Svetlo

Osvetlenie je pravdepodobne najdôležitejšou súčasťou pestovania. Semená potrebujú množstvo svetla. Ak máte slnečnú miestnosť alebo veľké okno, snažte sa pestovať rastlinky čo najbližšie pri ňom. Ak nemáte v byte prirodzené svetlo, aj umelé svetlá budú fungovať.

Polievanie

Správny objem vody je neuveriteľne dôležitý. Častým alebo naopak zriedkavým zalievaním klíčiacich rastlín ich môžete vyhubiť. Vaše semienka by mali byť vlhké, nie nasiaknuté vodou. Rovnako dôležité je, aby sa vaše semienka nevysušili. Najlepší spôsob, ako tomu zabrániť, je skontrolovať vaše semená najmenej jedenkrát denne. Vaše priesady si vyžadujú lásku a starostlivosť, vďaka ktorým budú rásť do krásy.

Ako mať stále čerstvé bylinky aj počas zimných mesiacov?

Jeseň je skvelým obdobím na pestovanie byliniek v interiéri. Keď záhradu zasype lístie a neskôr sneh, vy budete mať celú zimu zásoby čerstvých bylín. Stačí, ak črepníky s čerstvou hlinou položíte na okno s orientáciou na juh, ktoré má aj počas chladných dní dostatok svetla. Bylinky, ktoré potrebujú viac tepla môžete udržiavať na parapete v blízkosti zdroja tepla. Pozor, veľmi dôležitý je správny pomer vody. Záleží akú teplotu v byte máte. Od toho sa primárne odvíja i odparovanie vody z črepníkov.

Čo pestovať?

Existuje veľa byliniek, ktoré možno úspešne pestovať aj v interiéri.

Pažítka

Pažítka má jemnú cibuľovú chuť kombinovateľnú s množstvom pokrmov. Najlepšie sa jej darí pri priemernej izbovej teplote, no dokáže odolávať teplotným rozdielom až 13 – 24 ° C. Pažítku polievajte v priemere dvakrát týždenne, keď je povrch pôdy suchý. Listy pažítky trhajte podľa potreby a nechajte ich aspoň 5 cm nad zemou.

 Oregano

Oregano je jednou zo základných byliniek používaných v gastronómií. Oregano preferuje priemernú izbovú teplotu a piesočnatejší základ pôdy. Zmiešajte pôdu s časťou piesku. Alebo použite pôdny mix na kaktusy. Polievajte približne raz za týždeň. Oregano je náchylné na hnilobu, takže ho neprelievajte. Okrem listov príležitostne trhajte i steblá rastliny, vďaka čomu sa bude rozkonárovať a vytvárať hustú spleť. Oregano je jednou z najideálnejších bylín na pestovanie počas zimy.

View this post on Instagram

#Kitchen#window#sun#herbs#home#oregano#

A post shared by Aija-Marita Nasanen (@aijamaritanasanen) on

Rozmarín

Ak sa vám raz podarí si rozmarín vypestovať rovnaká rastlina vám vydrží i niekoľko rokov. Rozmarínu sa dobre darí v dobre odvodnenej pieskovej zmesi pôdy. S prelievaním to rozhodne nepreháňajte. Rozmarín rád zostane v suchu. Z rastliny odoberajte stonky podľa potreby. Nový rast sa bude naďalej formovať na stonke. Rozmarín ale  rastie pomaly, takže si dobre premyslite koľko z rastliny odtrhnete.

Tymian

Intenzívna chuť tymianu dopĺňa väčšinu mäsa, vrátane kurčiat, hovädzieho mäsa, bravčového mäsa a zveriny. Tymian je pomerne odolný voči suchu. Okrem polievania ho ale príležitostne pokropte rozprašovačom s vodou. Pri zbere nechajte aspoň 7 cm stonky, aby mohol pokračovať v raste.

View this post on Instagram

Co vám budu povídat, během prvního týdne v nové práci jsem byla tak unavená, že jsem v sobotu potřebovala dobít baterky. A kde jinde než na zahrádce. Nevím, jestli někdo z vás odpočívá u rytí, ale mě to hodně pomohlo. Zryla jsem kus země, která nám za pár měsíců dá cukety, rajčátka a další plodiny. Připravila jsem si svazeček tymiánu na špagety a vysvobodila sněženky že zajetí plevele. A teď už si můžu jít po týdnu v klidu číst 😊 a jaká byla vaše sobota? #tymian #thym #herbs #spring #springtime #jaro #nazahradce #gardening #instagood #instadaily #vsco #vicecasunacteni #inspiration #snezenky #flowerstagram #flowers #blogger #nature #natur #bylinky #miluji #relax #green #greenplanet #zerowaste

A post shared by Veronika Košťáková (@bichliccinblog) on

Petržlen

Petržlen jedlu pridáva ľahkú, sviežu chuť. Ideálna je priemerná izbová teplota. Petržlen polievajte dvakrát týždenne, keď je povrch pôdy suchý. Pri zbere rastliny nechajte aspoň 5 cm stonky na pokračovanie rastu.

Keď už viete ako a čo pestovať, namierte svoje kroky do najbližšieho záhradkárstva a nakúpte si potrebnú výbavu. Sledovať ako sa darí vašim sadeničkám je naozaj skvelý pocit. Rozvoňajte svoju kuchyňu oreganom, bazalkou, tymianom, petržlenom, levanduľou,… výber je len na vás.