Ako si pripraviť domáce hnojivo

Celé Slovensko sa aktuálne zmieta vo veľmi náročnej situácii. Práve tá zapríčinila, že každý, kto môže, sa správa zodpovedne, a zostáva doma. Neuveriteľnú výhodu preto majú všetci ľudia, ktorí doma disponujú záhradkou, v ktorej môžu tieto dlhé chvíle tráviť. Ak k týmto šťastlivcom patríte aj vy, dnes vám prezradíme niečo, čo sa vám určite zíde. Povieme si totiž o tom, ako si pripraviť domáce hnojivo.

V momentálnej situácii je dôležité, aby sme do potravín chodili len v najnevyhnutejších prípadoch. Dobrou správou preto je, že na výrobu týchto hnojív vám úplne postačia len veci, ktoré doma určite máte, a do výroby sa tak môžete pustiť ihneď. Tieto hnojivá sú navyše vhodné nielen do záhradky, ale aj na všetky vaše izbové rastlinky. Nasledovné rady tak môžete zúžitkovať aj vtedy, ak záhradku nemáte.

Náš tip: Ako po zime pripraviť záhradu na jar? Tu nájdete odpoveď.

Droždie

Ak chcete, aby vám akékoľvek kvietky (napr. i muškáty na balkóne) vykvitli rýchlejšie, aby boli zásobené všetkými živinami, a aby boli krajšie, úplne vám postačí len 1 liter teplej vody a 1 kocka čerstvého droždia. Znie to neuveriteľne, ale skutočne je to všetko. Droždie nechajte rozpustiť v teplej vode a zmes nechajte vo vhodnej nádobe kvasiť 2 týždne. Nádobu ale neuzatvárajte, mohla by vám “vybuchnúť”. Na pamäti majte aj to, že vôňa tejto zmesi nie je práve najvábivejšia, je preto ideálne mať ju v nejakej oddelenej miestnosti. Po 2 týždňoch zmiešajte vykvasenú zmes s tromi litrami teplej vody a zalejte ňou či už svoju záhradku, alebo kvetináče.

použitie domáceho hnojiva na rastliny v záhradke
zdroj: 123RF

Kávová usadenina

Toto hnojivo je skutočne “zázračné”. Usadenina z mletej kávy, ktorú dopijete, je totiž kvôli vysokému obsahu draslíka, fosforu, dusíka a mnohých minerálov považovaná za vysoko kvalitné prírodné hnojivo. Všetko, čo musíte spraviť, je rozložiť usadeninu na nejaké staré noviny a nechať ju vyschnúť. Keď sa tak stane, jednoducho ju použite na hnojenie záhonov, záhradky či črepníkových rastlín.

Zvyšky trávy

Čo zvyknete robiť s pokosenou trávou? My pre vás máme skvelý typ – použite ju na hnojenie. Na mulčovanie kvetinových a zeleninových záhonov je totiž priam ako stvorená.

Voda zo zemiakov

Ak ste si práve dovarili nejaké jedlo, do ktorého išli aj varené zemiaky, vodu, ktorá vám zostala v hrnci, určite nevylievajte. Použite ju na zaliatie vašich izbových alebo záhradných rastlín. Táto voda totiž obsahuje obrovské množstvo vitamínov a živín, ktoré sa v procese varenia uvoľnili do vody.

Cibuľa

A ak ste do nejakého jedla práve pridali cibuľu, k dispozícii máte ďalšie skvelé prírodné domáce hnojivo – šupky z nej. Stačí, ak ich prevaríte v približne dvoch litroch vody a túto zmes necháte dva dni odstáť. Toto hnojivo je skvelé predovšetkým na rastliny, ktoré vám napádajú roztoče či vošky.

Mohlo by sa vám páčiť