6 otázok o káve, ktoré sa hanbíte opýtať baristu

Robusta alebo arabika? Espresso alebo prekvapkávaná káva? Latte alebo cappucino? Nedokážete si predstaviť ráno bez šálky horúcej kávy, no viete čo vôbec pijete? Vybrali sem pre vás pár faktov o týchto malých vzácnych zrnkách plných energie.

Aký je rozdiel medzi svetlo a tmavo praženými zrnami?

Pred pražením sú zrná kávy zelené. Farba zŕn závisí od dĺžky a teploty praženia. Praženie kávy je základom rozdielností chutí, ktoré vo svojej šálke nájdete. Kratšie pražené, čiže svetlá káva je kyslejšia ako káva tmavá. Čím tmavšie sú zrná, tým viac sa stráca prirodzená chuť kávy a nahrádza ju chuť praženia. Svetlejšie pražená káva v sebe ukrýva sladšiu, ovocnú chuť a tmavšie zrná ponúkajú horko sladké tóny. A napokon tmavšia neznamená silnejšia.

Arabica alebo robusta?

Arabica a robusta sú odlišné odrody kávových zŕn. Robusta rastie v nižšie položených oblastiach a dĺžka jej pestovania je kratšia. Najčastejšie sa dováža z Afriky a Indonézie, Arabica je pestovaná v Južnej Amerike. Zrnká Arabiky obsahuje približne až o polovicu menej kofeínu ako robusta, čo samozrejme znamená, že robusta má silnejšiu a výraznejšiu chuť.

Prekvapkávaná alebo espresso?

Espresso vám barista pripraví za pomoci tlaku veľmi horúcej vody z jemne namletých kávových zŕn. Takto pripravená káva v každom dúšku ukrýva koncentrovanejšiu chuť i obsah kofeínu. Hladina espressa je pokrytá tenkou vrstvou krémovej peny hnedo zlatej farby. Prekvapkávanú šálky kávy si pripravíte nalievaním vriacej vody cez hrubšie pomleté zrná za pomoci filtra. Keďže prekvapkávaná káva je „slabším“ odvarom oproti espressu, môžete si ju dopriať vo väčšej šálke.

Náš tip: Avokádo na 5 spôsobov, doprajte svojmu organizmu niečo zdravšie

Caffe latte alebo capuccino ?

Samozrejme, nemusíte si vyberať len medzi espressom a prekvapkávanou kávou. Nápojové lístky v kaviarňach vám ponúkajú omnoho viac možností. Ak ste aj vy milovníkom kávovo mliečnych nápojov, určite zvádzate večný boj v rozhodovaní sa medzi caffe latte a capuccinom. Aký je v nich rozdiel okrem odlišnej šálky? Caffe latte i capuccino majú rovnaký základ – espresso. Caffe latte má na vrchu menej peny, no obsahuje viac speneného mlieka.

Caffe latte alebo caffe au lait?

Nie, nejde len o preklep v lístku. Rozdiel v tomto prípade je naozaj prostý. Na prípravu caffe latte barista okrem speneného mlieka ako základ použije espresso, no na prípravu caffe au lait – prekvapkávanú kávu.

Koľko kávy potrebujem na prípravu jednej šálky?

Zaujíma vás koľko zrniek kávy sa nachádza vo vašom espresse? Na prípravu jednej šálky sa v priemere použije 40 zŕn praženej kávy.

Ak sa aj vám už zbiehajú slinky na šálku tekutého šťastia, utekajte do kaviarne a okúzlite baristu svojimi znalosťami o káve. So šálkou kávy v ruke nezáleží na tom, či vonku prší alebo sneží. Váš deň je každým dúškom krajší.

Mohlo by sa vám páčiť